A- A A+

Elzane,

Primi najtopljije čestitke za osvajanje prvog mesta u trci na 3000 metara. Tvoja zlatna medalja osvojena u Gruziji nam je donela mnogo radosti. Uspesi koje postižeš, sav trud koji ulažeš i tvoj sportski duh najbolji su ambasadori Novog Pazara i vrednosti koje želimo da promovišemo. Hvala ti što si nas učinio najponosnijim što smo tvoji sugrađani.

Gradonačelnik

Nihat Biševac

Na današnjoj sednici Gradskog veća donet je niz vrlo bitnih planova i zaključaka, a usvojeni su i planovi koji su veoma bitni za dalje funkcionisanje grada. Usvojen je Nacrt odluke o prvom rebalansu budžeta. „Razlog za usvajanje rebalansa je što smo u međuvremenu imali veliki priliv sredstava po raznim osnovama i ta sredsta u budžetu moraju da se prikažu. Sredstva će se u narednom periodu upotrebiti pre svega za ravoj i unapređenje infrastrukture, odnosno komunalnih usluga u gradu. To se pre svega odnosi na izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže i obnavljanje mreže koja je zastarela.“, rekao je član Gradskog veća Fevzija Murić. On je dodao da će namenska sredstva koja su dobijena iz Vlade Republike Srbije biti iskorišćena za unapređenje socijalne zaštite. Ovo se pre svega odnosi na usluge koje treba da se unaprede, a to su pomoć u kući, geronto domaćice, i pomoć Društvu za pomoć MNRL. „Posebno ono što želim da istaknem da smo po prvi put odvojili sredstva za finansiranje Bošnjačkog nacionalnog veća u Sandžaku.“, rekao je Murić.

Gradsko veće usvojilo je i plan odbrane od poplava za 2016. godinu. Ovim su stvoreni uslovi da se nastavi sa izgradnjom brana. Usvojen je i plan erozivnih područja, tj. preduzimanje mera protiv stvaranja erozivnih područja. „Grad ima veliki broj tih područja koja prouzrokuju klizišta. Mi ćemo pokušati da iznađemo sredstva, da uradimo katastar tih područja kako bismo mogli da radimo planove, da projketanti znaju gde treba zabraniti pravljenje objekata.“, istako je Murić.

Usvajen je niz tačaka kojima je omogućeno građanima koji su u postupku legalizacije da suvlasnički deo zemljišta koji imaju sa gradom prisvoje kao ličnu svojinu.

Gradsko veće usvojilo je na današnjoj sednici Nacrt odluke o budžetu za 2016. godinu. Gradonačelnik je kazao da je ovaj budžet programski i da se očekuje da će ovaj nacrt biti usvojen na predstojećoj sednici skupštine. Predlog budžeta za 2016. sastavila je stručna služba koja je i za budžet koji je rađen za prethodnu godinu dobila pohvale od Ministarstva finansija. Šef Odseka za budžet u Odeljenju za finansije, gospodin Rehemet Halilagić, rekao je da proces stvaranja budžeta za 2016. imao tri ključna elementa. Prvo, postavljen je na realnom sagledavanju prihoda i samim tim, na jasnoj predstavi o raspoloživim sredstvima. Druga smernica bili su kriterijumi Vlade Srbije koji su propisani kako bi se stabilizovale finansije lokalnih samouprava. Treća polazna tačka jeste činjenica da je transfer koji grad prima ostao nepormenjen u odnosu na 2015. godinu. Po rečima Halilagića, ograničenja koja je Vlada dala odnose se na korišćenje roba i usluga, kao i na isplaćivanje bonusa kao što su jubilarne nagrade. Na ovim pozicijama, uštede su značajne. Pozicija na kojima nema ograničenja odnose se na osnovna sredstva, tj. na investicije.

Gradonačelnik dr Meho Mahmutović istakao je da će u 2016. biti ozbiljnih restrikcija i štednji, ali ne u pogledu investiranja. „Prethodna 2015. godina bila je godina investiranja, a 2016. će biti godina investiranja ali i socijalno odgovorna“, naglasio je gradonačelnik Meho Mahmutović. Kako je istakao gradonačelnik i u 2016. će se nastaviti sa stalnim ulaganjem u infrastruskturu grada i za te potrebe izdvojeno je oko 740.000.000 dinara. Osim investiranja, ovaj budžet pokriva i socijalne,zdravstvene, kulturne, obrazovne te sportske potrebe građana. Gradonačelnik se još jednom osvrnuo na programsku prirodu budžeta i ove godine. Podsetio je da su humanitarne organizacije poput Saveta slepih i slabovidih, Saveta gluvih i nagluvih, Društva za pomoć nedovoljno razvijenim osobama, zatim raznih nevladinih organizacija i udruženja građana, sredstva dobila na osnovu predloženih projekata. Gradonačelnik ih je još jednom pozvao da komisiji, Gradskom veću i Skupštini podnesu narativni i finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima, jer će to biti preduslov za apliciranje za nova sredstva u 2016. godini.

Gradonačelnik se osvrnuo i na bojazan koju lokalne samouprave imaju u vezi sa najavljenim smanjenjem osnovnih sredstava koja im pripadaju. Skupština SKGO-a je jednoglasno izglasala protivljenje ovoj meri, pa se na osnovu toga očekuje odustajanje Ministarstva finansija od ove odluke. Reaovanje SKGO-a u vezi sa najvaljenim smanjenjem transfera je urodilo plodom, pa se od ovakve odluke odustalo.

U četvrtak 24. decembra sa početkom u 11h zakazano je otvaranje novodagrađene škole i vrtića na Dohoviću. Ovom velikom događaju prisustvovaće premijer Aleksadnar Vučić, potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, Predsednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predstavnici investitora iz Ujednijenih Arapskih Emirata. Grad Novi Pazar Vas poziva da prisustvujete ovom istorijski značajnom događaju.

Grad Novi Pazar i Vlada Srbije imaju izuzetno dobru saradnju, a sutrašnja poseta premijera Aleksandra Vučića i projekti koji su završeni sredstvima koje je obezbedila valda, su model kako treba da funkcioniše kooperacija između lokalne samouprave i vlade, ocenjuje gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Grad Novi Pazar i Vlada Srbije imaju izuzetno dobru saradnju, a sutrašnja poseta premijera Aleksandra Vučića i projekti koji su završeni sredstvima koje je obezbedila valda, su model kako treba da funkcioniše kooperacija između lokalne samouprave i vlade, ocenjuje gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Mahmutović je u izjavi Tanjugu podsetio da je Novi Pazar od Vlade Srbije prošle godine dobio oko 120 miliona dinara, koji su tokom ove godine utrošeni na infrastrukturne projekte. „Sanirali smo neke postojeće, problematične komunalne infrastrukturne projekte i neke nove uradili. Imali smo za Dan grada 20. aprila posetu premijera Vučića sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, kada je dogovoreno da investicija od sedam miliona evra bude usmerena na Novi Pazar, kako bi se uradili osnovna škola, obdanište i Dijagnostički centar“, objasnio je Mahmutović.

On je ukazao da su radovi na ovim projektima počeli u junu, i da su sada završeni, te da će sutra biti otvorene sve tri ustanove, koje su, kako je ocenio, izuzetno brzo i kvalitetno urađene.

Mahmutović je istakao da je sa Vladom dogovoreno šta je potrebno Novom Pazaru, za koji je, pošto je grad mladih, traženo da se izgrade nova osnovna škola, ali i obdanište, jer je postojao problem sa nedostatkom mesta.

Takođe je predloženo, kaže, da se izgradi i Dijagnosticki centar, kako veliki broj pacijenata, koji je do sada išao na snimanja u druge gradove, to može da učini u Novom Pazaru.

„Sva tri projekta su u korist građana Novog Pazara. Nadam se da ovo neće biti jedini projekti na kojima ćemo ostati, već da ćemo dogovoriti nove, kao i da ćemo u 2016. nastaviti sa izgradnjom novih infrastrukturnih projekata“, zaključio je Mahmutović.

Premijer Vučić boraviće sutra u Novom Pazaru, gde će otvoriti objekte novosagrađane osnovne škole, vrtića u naselju Dojeviće i dijagnostičkog centra.

Kamene-temeljce za ove objekte premijer je položio 20. aprila ove godine, gradnju su delom finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati, a rok za završetak radova na tim objektima bio je kraj ove godine.

Zgrada osnovne škole ima 3. 100 metara kvadratnih korisne površine i primaće 1. 600 dhaka u dve smene.

U okviru škole se nalazi fiskulturna sala površine 700 metara kvadratnih.

Škola ima kabinete za sve predmete koji su opremljeni najsavremenijom opremom, što je praktično čini najsavremenijom školom u Evropi.

U blizini škole je izgrađeno i obdanište za decu iz novopazarskih naselja Dojeviće, Selakovac i Rajčinoviće površine 780 metara kvadratnih.

Povodom izgradnje dijagnostičkog centra, premijer Vučić je tada rekao da građani ovog dela Srbije neće više morati da idu na preglede u Kragujevac i Beograd, već će na raspolaganju imati najsavremenije medicinske uređaje i laboratorije.

Dijagnostički centar je izgrađen na površini od 1. 400 kvadratnih metara, a u njemu će se naći najsavremeniji medicinski uređaji, biološke i mirobiološke laboratorije i dijagnotički aparati, digitalni rendgen, te najsavremenija magnetna rezonanca.

Centar će, takođe, imati multi slajs skener, kolor dopler dijagnostiku i digitalnu mamografiju…

Radilozi će, kako je tada rečeno, ići na usavršavanje kako bi zdravstveni centar imao adekvatne kadrove za rad na najsavremenijim medicinskim aparatima najnovije generacije. Vrednost radova na ovim objektima je sedam miliona evra, što je rezultat dobe saradnje i prijateljskih odnosa grada Novog Pazara sa Vladom Republike Srbije i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prilikom polaganja kamena-temeljca na pomenutim objektima, premijer Vučić je najavio i izgradnju desetina kilometara puteva u Novom Pazaru i okolini, fabriku drvnopredađivačke industrije u tom gradu i Raški, kao i saradnju sa UAE i italijanskom kompanijom u oblasti poljoprivrede, kako bi se oživela sela na Pešteru.

Premijer je tada, takođe, građanima Sandžaka poručio da će u naredne dve godine ovaj deo Srbije dobiti više nego u prethodnih 30 godina.

Izvor: tanjug.rs

Na sednici Gradskog veća usvojeni su svi planovi i programi svih javnih preduzeća i ustanova za 2016. godinu. Gradski većnicu su dali saglasnost na Nacrt odluke o Statutu JKP „Parking servis“. Doneta je odluka o projektnom finansiranju za nevladine, sportske i humanitarne organizacije. Član Gradskog veća, Nermin Bogućanin, posebno je istakao plan i program Direkcije za izgradnju po kome je 563.000.000 dinara planirano za nastavak uređenja grada.

Održan je prvi radni sastanak na projektu "Uvođenje GIS-a za grad Novi Pazar" koji se sprovodi preko programa Evropski Progres koji finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije, i Grada Novog Pazara. Sastanku su prisustvovale sve lokalne i republičke institucije koje su uključene u razvoj i izgradnju infrastrukture grada.

Cilj projekta je da se doprinese unapređenju rada Gradske uprave i razvoja grada Novog Pazara kroz umrežavanje institucija u cilju formiranja jedinstvene baze prostornih podataka radi boljeg pružanja usluga građanima i privredi.

Tema sastanka bila je analiza postojećeg stanja kako bi se napravio presek stanja prostornih podataka u svim institucijama što je preduslov za formiranje jedinstvene baze prostornih podataka.

"Umrežavanjem institucija koje se bave infrastrukturnim razvojem grada i formiranjem jedinstvene baze prostornih podataka dobijamo pouzdan Geografski informacioni sistem, koji će nam koristiti kao alat za efikasno, ekonomično i moderno upravljanje resursima grada. Po prvi put su se oko ovog problema okupili predstavnici republičkih institucija Službe za katarstar nepokretnosti, Elektrodistribucije Novi Pazar i Telekoma, i gradskih institucija Gradske uprave, Direkcije za izgradnju i Zavoda za urbanizam. Jedan od ilustrativnih primera prednosti GIS-a odnose se na građevinsku industriju, Naime, zahvaljujući objedinjenim podacima, projektanti će vrlo lako doći do suštinski važnih podataka o podzemnim instalacijama bez problema koji bi kasnije usledili na terenu.", istakao je pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević.

Nedostatak jedinstvene i ažurne baze prostornih podataka, suvišni i neusklađeni podaci predstavljaju glavne probleme u trenutnom stanju.

Koordinator projekta Sead Mašović je predočio važnost postojanja objedinjenog GIS rešenja u cilju transparentnog i planskog upravljanja prostornih resursa grada kao i unapređenja turističkih i investicionih potencijala grada.

Na sastanku su dogovoreni dalji koraci za realizaciju projekta gde su svim članicama radne grupe za GIS stavljeni na raspolaganju svi resursi Gradske uprave kako bi se projekat što kvalitetnije realizovao.

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović danas je obišao prostorije Zavoda za javno zdravlje u konstituisanju. Zajedno sa direktorom dr Šefadilom Spahićem konstatovano je da je sve spremno za otvaranje ove važne zdravstvene institucije.

Zavod za javno zdravlje predstavljaće svojevrstan centar koji će se baviti merenjem, analizom i praćenjem mikrobioloških, fizičkih i hemijskih faktora životne sredine koji mogu, posredno ili neposredno, uticati na zdravlje. Do sada je kao institucija postojao na regionalnom nivou samo u Kraljevu. Na putu ka ostvarenju cilja novopazarskog zdravstva- formiranju kliničkog centra, otvaranje Zavoda za javno zdravlje je nezaobilazna faza. Adaptirane prostorije danas je obišao gradonačelnik dr Meho Mahmutović.

Konstituisanje Zavoda počelo je u junu ove godine formiranjem Upravnog odbora i usvajanjem Statuta, a adaptacija prostorija završena je ovih dana.

Zavod za javno zdravlje zvanično će početi sa radom svečanim otvarnjem do kraja decembra, a punim kapacitetom od početka naredne godine.

Izvor: rtvnp.rs

Danas su predstavnici “RTS krosa” uručili Ameli Terzić zlatnik povodom osvojenog prvog mesta u ukupnom plasmanu na tom krosu. Tim povodom, gradonačelnik Meho Mahmotović je primio predstavkice krosa i Atletskog kluba Novi Pazar. Gradonačelnik je Atletski klub Novi Pazar nazvao sinonimom uspeha našeg grada. „Amela i Elzan su sinonimi za uspeh a posebno Amela je atletsko ime na nivou Evrope. Mi smo pre neku godinu, kada je Amela bila devojčica pričali da će biti uspesna na Olimpijskom igrama 2016. u Brazilu. Elzan Bibić najveće pojačanje atletskog kluba. On je sa 16 godiina prvak i u seniorskoj kategoriji.”, rekao je gradonačelnik. On je dalje naveo da je Atletski klub jako dobro organizovan i da se Novi Pazar trudi da takmičarima obezebedi dobre uslove. “Već sledeće godine Novi Pazar će biti bogatiji za još jedan atletski objekat tj. stadion gde ćemo organizovati razne sportske manifestacije.”, rekao je gradonačelnik. Istakao je da rezultati zavise i od trenera, a treneru Rifatu Zilkiću je ovo 20 jubilarna evropska medalja. “Grad Novi Pazar kao i uvek tako nagrađuje jednokratnom pomoću sa 50 hiljada dinara. Sportisti su najbolji prometeri grada. Nasim prijateljima iz RTS-a se zahvaljujemo i nadam se da ćemo organizovati kros i u Novom Pazaru.”, zaključio je gradonačelnik.

Amela Terzić se zahvalila gradonačelniku na prijemu kao i svojoj porodici bez čije podrške ne bi postigla sve rezultate. “Ovo je bila za mene veoma uspešna godina i želim da svoje znanje prenesem na svoje klubske drugare i zahvaljujem se krosu RTS-a na zlatniku koji sam dobila.”, rekla je Terzić. Elzan Bibić se takođe zahvalio gradonačelniku na prijemu. “Što se tiče RTS krosa to je za mene veliko iskustvo sa velikim trkačima iz Kenije. Što se tiče Evropskog prvenstva koje se održava u Jeru to je bilo iskustvo za naredno prvenstvo.” rekao je Bibić. Rifat Zilkić je uz zahvalnost istakao da iako u Srbiji nema nijednog trenera koji je osvojio toliko medalja da se neće zaustaviti na ovome. Prijemu u Novom Pazaru prisustvao je i osnivač Krosa RTS-a Stevan Kovačević, kao i Aleksandar Rajevac, generalni direktor Valjevske pivare, koja je sponzor te manifestacije. Oni su uručili nagrade Terićevoj i Bibiću, ukupnim pobednicima ovogodišnjeg krosa.

"Gradonačelnik Mahmutović i gradska vlast su stub razvoja srpske atletika, što potvrđuju rezultati Amele Terzić. Verujem da će posle izgradnje stadiona krenuti još krupnijim koracima. Amela je istinska naslednica Vere Nikolić, Snežane Pajkić i Slobodanke Čolović. Pred Elzanom je lepa budućnost, a zasluge za sve to pripadaju treneru Zilkiću, koji je ponikao na Krosu RTS-a kao takmičar i trener", rekao je Kovačević.

Foto galerija

U skladu sa odlukom donetom na zasedanju Skupštine Novog Pazara odbornici bošnjačkih partija uputili su Državnom vijeću tužilaca, Skupštini Srbije i Vladi protesno pismo koje predstavlja zajednički stav zbog, kršenja Ustavom garantovanih prava Bošnjaka prilikom izbora javnih tužilaca u Višem i Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru.

Evo konačne verzije pisma koje je upućeno a koje potpisuju svi Bošnjaci jednoglasno.

MINISTARSTVO PRAVDE REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD

Poštovani,

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara iz reda Sandžačke demokratske partije, Sandžačke narodne partije, Stranke demokratske akcije Sandžaka, Bošnjačke demokratske zajednice i Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka na XI sjednici održanoj 17.12.2015.godine, usvojili su Zaključak o upućivanju protestnog pisma svim relevantnim faktorima ( Državnom vijeću tužilaca, Narodnoj Skupštini Republike Srbije, Ministarstvu pravde i Vladi Republike Srbije ).

U postupku kandidovanja i izbora Višeg javnog tužioca u Novom Pazaru, nisu poštovana Ustavom i zakonima zagarantovana prava Bošnjaka.

Naime, na konkurs za izbor Višeg javnog tužioca u Novom Pazaru, prijavio se veći broj kandidata. Od prijavljenih kandidata Konkursna komisija je sastavila listu od osam kandidata među kojima je bilo i dva Bošnjaka. Pri utvrđivanju liste kandidata za izbor Višeg javnog tužioca , državno vijeće tužilaca je zanemarilo pravilo i kriterijume iz čl.82.Zakona o javnom tužilaštvu i čl.76. i 77. Ustava Republike Srbije, i Vladi predložila listu kandidata ne pazeći na nacionalni sastav stanovnika i odgovarajuću zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina.

Tražimo od naslovnih organa da po hitnom postupku isprave utvrđene nepravilnosti kako bi ispoštovali i Ustavom i zakonom zagarantovana prava Bošnjaka.

U NOVOM PAZARU, 18.12.2015.GODINE.

Postrojenje za ozonski tretman džinsa, čije je opremanje finansirala Američka agencija za razvoj Usaid preko Programa za lokalni ekonomski razvoj, danas je predato Udruženju proizvođača za održivu proizvodnju “Prodenim”. Udruženje “Prodenim“ okuplja 6 privrednika koji zapošljavaju 400 radnika. Ovo postrojenje, u čije je opremanje uloženo oko 300000 dolara, omogućiće novopazarskim prozvođačima džinsa da izvoze i ekološki unaprede regionalnu proizvodnju. Nova oprema, čijom primenom se vodi računa o životnoj sredini, stvoriće se kompetativna prednost lokalnih proizvođača džinsa i omogućiće im osvajanje zapadnoevropskog tržišta koje je ima visoke ekološke standarde. Tehnologija ovog tipa jedina je u region.

Primopredaju ovog značajnog postrojenja izvršio je ambasador SAD, Nj.E. Majkl Kirbi. Ovim povodom u Novom Pazaru boravila je i Katarina Jovanović-Obradović, pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća. Svečanom činu primopredaje prisustvovao je gradonačelnik koji je ovom prilikom rekao: „Ovo je veliki trenutak za privredu Novog Pazara i trenutak kad ću su je u ime grada i privrednika Novog Pazara zahvaliti gospodinu Majklu Kirbiju koji je pre par meseci najavio da će pomoći proizvođačima džinsa tako što će doneti najsavremeniju opremu.“ Gradonačelnik Mahmutović je istakao važnost ove opreme i zamene načina izbeljivanja džinsa. Posebno je istakao značaj ekološkog sertifikata koji će omogućiti našim privrednicima da svoje kvalitetne proizvode izvoze na svetsko tržište. Ambasador je istako svoje zadovoljstvo što je danas u Novom Pazaru u društvu gradonačelnika, predstavnika prozvođača džinsa i predstavnika Vlade. Posebno se osvrnuo na tradiciju prozvodnje džinsa u Novom Pazaru. „Sećam se da sam bio u poseti jednom privredniku iz Novog Pazara koji mi je poklonio farmerice izuzetnog kvaliteta. Dovoljno je bilo da me pogleda i da zaključi koji mi je broj i model potreban. Takvi profesionalci su nam potrebni, a vi to imate.“, rekao je ambasador Kirbi. Kako je dalje istakao, USAID je želeo da pomogne da prozvodnja zadovolji ekološke standarde kako bi proširila tržište jer će to značiti otvaranje novih radnih mesta. Pohvalio je i same proizvođače koji su se udružili i stvorili uslove za otvaranje ovog postrojenje. Zahvalio se Vladi i lokalnoj samoupravi što su prepoznali značaj ovog projekta. Zaključio je svoj govor nadom da će do njega dolaziti vesti o tome kako mašina neumorno radi. Gospođa Jovanović-Obradović izrazila je zadovoljstvo zbog dosanašnjeg velikog događaja i najavila da je ovo samo početak saradnje koja će ubuduće doneti nove saradnje i podsticanje privrede. Nihad Ugljanin, predstavnik udruženja „Prodenim“ rekao je da je danas istorijski trenutak za privredu Novog Pazara i regiona.

Foto galerija

Danas je Novi Pazar posetio Mirko Nišović, legenda sporta i predsednik Kajakaškog saveza Srbije. On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posete Novom Pazaru, gde je kako je rekao, naišao na neverovatan prijem. Izrazio je nadu da će razgovor koji je obavljen uroditi polodom. “Obratićemo se Ministarstvu za sport i videti koliko će moći da nam pomognu da rešimo problem staze za kajak u predelu divljih voda.”, rekao je Nišović. On je istakao da su uslovi izuzetno dobri i da su potrebne male dorade. Pomoćnik Faruk Suljević istakao je da mu je posebno drago što je danas po prvi put u Novom Pazaru u poseti legenda jugoslovenskog kajaka. “U toku je priprema projekata za buduću stazu. Mi smo tu da im pomognemo koliko je u našoj moći. Do sada nije poostojala planska dokumentacija, a imamo prirodne potencijale kao što je reka Raška koja daje odlične preduslove za razvoj ovog sporta.”, rekao je Faruk Suljević. On je najavio da će grad pripremiti nekoliko projekata i da će biti brzo realizovani. Predsednik Kajakaškog kluba “Stari grad”, Haris Harčinović osvrnuo se na ekspanziju i veliku popularnost koju je ovaj sport stekao u veoma kratkom periodu. Po njegovim rečima, ovaj klub se osim popularnošću koju je stekao za samo tri godine, može pohvaliti i rezultatima. Jedan od impresivnih rezultata je i osvojeno juniorsko prvenstvo nakon samo 45 dana bavljenja ovom sportom.

Odbornici lokalnog parlamenta, glasovima većine usvojili su prijedlog Nacrta budžeta grada Novog Pazara za narednu godinu koji je projektovan na nešto više od 2 milijarde i 568 miliona dinara.

Kako je i ranije saopštio gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović budžet za narednu godinu je restriktivan ali i razvojni i socijalno odgovoran. Odgovarajući na prozivke odbornika opozicije gradonačelnik Mahmutović je istakao da su razvoj i štednja osnovni principi na kojima se zasniva budžet za narednu godinu koju je on okarakterisao kao godinu infrastrukturnih ulaganja i razvoja Novog Pazara.

Odbornici su odlučili da Skupština Novog Pazara kao zajednički stav bošnjačkih partija Državnom vijeću tužilaca, Skupštini Srbije i Vladi uputi protestno pismo zbog, kako su istakli, kršenja Ustavom garantovanih prava Bošnjaka prilikom izbora javnih tužilaca u Višem i Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru. Na sjednici je takođe usvojen i prijedlog Strategije razvoja sporta za period do 2018. godine, te odluka o dodjeli poslovnih prostorija Republičkom zavodu za statistiku, kao i novosnovanom JKP “Parking servis”.

Odlukom Skupštine grada Ljiljana Lešević imenovana je za vršioca dužnosti direktorke Turističke organizacije Novi Pazar umjesto danas smjenjenog Radoslava Kikovića. Za odbornicu Sandžačke demokratske partije Amru Hodžić Jejnu to je pokazatelj da vlast vodi računa i o rodnoj ravnopravnosti, ali i da na odgovorna mjesta dolaze mladi i školovani ljudi.

Odbornici su usvojili i prijedloge o izmjenama i dopunama odluka o opštinskim administrativnim taksama, te izmjene i dopune odluke o dozvoljenoj spratnosti za objekte koji su u procesu legalizacije.

Izvor: rtvnp.rs

Foto galerija

Radove na osnovnoj školi i obdaništu na Dohoviću obišao je danas gradonačelnik Meho Mahmutović sa pomoćnikom ministra prosvete zaduženim za investicije, gospodinom Ljubišom Antonijevićem. Konstantovano je da radovi idu dobrim tempom i da će biti završeni na vreme. Izvođači radova „Energo grupa“ u potpunosti se pridržavaju dogovorenih rokova, tako da će ovo naselje od 25. decembra biti bogatije za dva nova objekta.

Gradonačelnik je izrazio svoje zadovoljstvo zbog uslova koje će deca imati u novom obdaništu i školi. Naglasio je da su izgrađeni po najvišim evropskim standardima i da su kao takvi reprezentativni objekti. „Na đacima ostaje da svojim radom, trudom i učenjem zahvale na onome što su dobili“, rekao je Mahmutović. On se osvrnuo i na celokupan novi izgled naselja Dohoviće koje osim obdaništa i škole dobija i asfaltirane ulice. Gradonačelnik je najavio svečano otvaranje do kraja godine. Pomoćnik Antonijević je veoma zadovoljan izgledom objekta i rekao da će oni biti ponos kako Novog Pazara tako i cele Srbije. On je pohvalio gradsku vlast što je ispunila svoj deo obećanja i asfaltirao pristupne puteve i parterna uređenja. Gradonačelnik i pomoćnik ministra izrazili su posebno zadovoljstvo zbog energetske efikasnosti objekta i opremljenosti koja ih svrstava u najmodernije objekte u Srbiji.

Foto galerija:

Na Trećoj Biznis konferenciji BEES 2015. „Razvoj tržišta energetske efikasnosti kroz nove modele finansiranja“ koja je održana u Sava Centru, gradonačelnik je u ime grada Novog Pazara primio nagradu koju dodeljuje Mass Media International i Stručni kolegijum za „izuzetnu društvenu odgovornost u dužem vremenskom periodu na korist najšire društvene zajednice i jasno opredeljenje ka racionalnom korišćenju energije, unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine“. Ova konferencija je okupila mnoge kompanije, finansijske institucije i lokalne samoprave među kojima su Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kraljevo i Novi Pazar. U okviru konferencije, održana je i panel diskusija, a gradonačelnik dr Meho Mahmutović imao je veoma zapažen govor. Tokom govora on je predstavio sve projekte grada iz oblasti energestske efikasnosti, pozvao investitore iz zemlje i inostranstva da učestvuju u ovim projektima, ali i agencije koje se bave ovim problemima da finansijski podrže projekte ovog tipa. Osvrćući se na priznanje, gradonačelnik je istakao da je ono veoma značajno za grad Novi Pazar, za stručne službe, za njegove saradnike ali i za njega lično kao gradonačelnika Novog Pazara.

“Nagradu je dobio grad Novi Pazar kao grad gde se puno radi, kao grad koji je afirmativan u svim sferama života i ovo priznanje danas koje je vezano za obnovljive izvore energije i primenu novih projekata koji će u ovoj oblasti promeniti život i dosadašnje navike i za nas kao grad puno znači. Mi smo primenili nekoliko projekata iz ove oblasti, i planiramo da ih raelizujemo u što kraćem roku.”, rekao je gradonačelnik. On je predstavio projekte koji se odnose na energetsku efikasnost. Jedan od njih je sanacija deponije i upravljanje čvrstim otpadima, drugi promena dasadašnje rasvete i stvaranje LED rasvete koja je mnogo efikasnija i jeftinija. Treći projekat vezan je za geotermalne izvore i velike potencijale koji grad Novi Pazar ima štpo se pokazalo studiju koja je rađena sa Rudarsko geoloskim fakultetom u Beogradu. Četvrti projekat vezan je za promenu dosadašnjeg načina grejanja gde će se grejanje na mazut zameniti grejanjem na biomasu. Gradonačelnik se osvrnuo i na složenost ovih projekata: “Svi ovi projekti su jako skupi, i grad samostalno vrlo teško može da realizuje sve ove projekte, pa ćemo zato probati preko međunarodnih organizacija ili kroz javno-privatno partnerstvo da u što kracem vremenskom roku realizujemo svaki od ovih projekata.”, rekao je gradonačelnik. On je istakao da je puno truda uloženo u pripremu grada za učestvovanje u projektima i da će grad mnogo sredstava uštedeti i putem alternativnih vidova grejanja u svim ustanovama i putem jeftinije javne rasvete. “Pokazali smo da smo vrlo odgovorni kada su javne i društvene pare u pitanju i da na taj nacin građanima Novog Pazara obezbedimo kvalitetniji nacin zivota, a samim tim i jeftiniji.”, zaključio je gradonačelnik.

Foto galerija

Na današnjoj redovnoj sednici Gradskog veća doneto je nekoliko važnih odluka. Republičkom zavodu za statistiku i novoformiranom JKP preduzeću Parking servisu dodeljen je poslovni prostor u objektu Gradskog stadiona. Druga važna odluka odnosi se na legalizaciju bespravno podignutih objekata i definisanje njihove spratnosti. Time je olakšano građanima da ozakone svoje objekte. Usvojena je i Strategija za sport do kraja 2018. godine. Ovo je izuzetno bitan strateški dokument gde su definisani pravci razvoja i prioriteti sporta koji će biti predložen za usvajanje na sednici Skupštine Novog Pazara.

Svečano otvaranje izložbe i dodela nagrada za najbolje likovne radove na temu „Planine-kako ih sačuvati i oplemeniti“, održana je u prepunoj galeriji Cektra za decu i omladinu „Duga“. Ovaj konkurs sproveden je povodom obeležavanja Dana planina u organizaciji Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Novog Pazara i Ekološkog društva Centra za decu i mlade ,,Duga“. Tim povodom su pozvani svi osnovci da se ukjuče u obeležavanje Dana planina tako što će na časovima likovne kulture obrađivati zadatu temu. Cilj je bio da se skrene pažnja na značaj planinskih predela, ulogu koju oni imaju kako u snabdevanju vodom, tako i u snabdevanju hranom, kao i njihov uticaj na klimatske promene. U tom pogledu neophodno je da deca znaju značaj i vrednosti koje planine imaju u snabdevanju najvećom količinom sveže i čiste vode, čuvanju raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta, u filtriranju vazduha. Učešćem na ovom konkursu deca su dala svoj doprinos ostvarivanju aktivnog odnosa i uzajamne saradnje škole i društvene zajednice u borbi za očuvanje životne sredine. Od pristiglih 392 rada stručni žiri je izvršio odabir najboljih radova u osam kategorija i to posebna kategorija za svaki razred. Osim toga zasebna kategorija su bili i članovi Ekološkog društva „Duga“. U svakoj kategoriji odabrana su i nagrađena tri najbolja rada. Grad Novi Pazar obezbedio je sredstva za nagrade. Na svečanosti priređenoj ovim povodom, nagrade je udelio član Gradskog veća, Seadetin Mujezinović. Nagrađeni učesnici, njihovi roditelji, predstavnici Gradske uprave i Centra za decu iomladinu „Duga“ uživali su u izloženim radovima, druženji i razgovoru o značaju planina.

Foto Galerija:

Ambasadorka Francuske u Srbiji, Nj.E. Kristin Moro bila je danas u prvoj zvaničnoj poseti Novom Pazaru. Tom prilikom srela se sa gradonačelnikom. Nakon ovog susreta gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog ovog susreta. Meho Mahmutović je kazao da su ambasadorku upoznali sa političkom, ekonomskom i socijalnom situacijom u Novom Pazaru. Ambasadorki je predstavljeno i šta sve u proteklom periodu urađeno za infrastrukturu i stvaranje nove političke slike našeg grada. Gradonačelnik je posebno istakao trud gradske vlasti da se poboljša slika o Novom Pazaru u zemlji i svetu. „Želeli smo da u prijateljskom razgovoru sa predstavnicima iz naše bratske zemlje Francuske potvrdimo da imamo prijatelje koji će nam nesebično pomagati u razvoju i evropskom putu našeg grada.“, zaključio je gradonačelnik. Ambasadorka Francuske saglasila se sa gradonačelnikom da je ova prijateljska poseta samo početak buduće saradnje Francuske i Novog Pazara. Gospođa Moro je istakla da joj se posebno dopao motiv „Za evropski Novi Pazar“ o kojoj je gradonačelnik govorio. „U toj devizi ja vidim pirliku za saradnju na putu Novog Pazara za Evropsku uniju. I ne samo za Novi Pazar već i za celu Srbiju, posebnu u ovom momentu kada se otvaraju poglavlja za pridruživanje Evropskoj uniji.“, rekla je ambasadorka. Ona je zaključila da će se ova poglavlja baviti raznim oblastima kao što su vladavina prava, državna uprava i lokalna uprava i državna samouprava, ali da je su dve oblasti najbitnije za Novi Pazar, a to su ekonomija i regionalna saradnja.

Nakon sastanka, ambasadorka je u društvu gradonačelnika i gradskih zvaničnika obišla gradski park, staru čaršiju, zanatske radnje i šetalište.

Foto Galerija:

U organizaciji novoosnovane Kancelarije za dijasporu, Grada Novog Pazara, a uz tehničku pomoće Regionalne agencije za ekonomski razvoj, predstavnici Novog Pazara na čelu sa gradonačelnikom dr Mehom Mahmutovićem sastali su se sa predstavnicima dijaspore iz Sandžaka u Nemačkoj. Sastanak koji je upriličen u Frankfurtu samo je prvi u nizu planiranih koji će se održati u okviru Ekonomskog foruma sandažačke dijaspore. Cilj ovao sastanka je da se sa sandžačkim privrednicima u dijaspori stvori novi odnos. Grad Novi Pazar će putem Kancelarije za dijasporu ponuditi partnerski odnos.

„Grad Novi Pazar i Kancelarija za dijasporu dolaze da vama po prvi put nešto ponude, a ne da traže novac. Vi ste prvi koji ste se odvažili u ime svojih porodica da odete u nepoznato kako biste stvorili bolje uslove za život. Svi zajedno treba da stvaramo bolji ambijent. Mi stalno pričamo o stranim investitorima, ali treba da znate da ste vi naši najpoželjniji partneri.“ , rekao je gradonačelnik Meho Mahmutović na ovom skupu.

Direktor SEDA-e, Samir Kačapor predstavio se 35 mogućih lokacija za investiranje. Ovaj sastanak je zamišljen kao interaktivni dijalog. Privrednici iz dijaspore postavili su niz pitanja iz oblasti ekonomije, obrazovanja, ekologije, legalizacije na koja su gradonačelnik Meho Mahmutović i pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljevič bili spremni da daju iscrpne odgovore.

Predstavnici Ekonomskog foruma sandžačke dijaspore istakli su da je ovo prvi put da gradonačelnik nekog sandžačkug grada i visoki zvaničnici dođu njima u posetu sa otvorenom ponudom za saradnju umesto traženja sredstava kako je dosada bio slučaj. Tokom dvodnevne posete, gradski predstavnici obišli su Islamski centar u Majncu.

Foto Galerija

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović prisustvovao je 43. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština na kojoj je centralna tema bila završna konferencija evropskog Eksčejndž 4 programa, koji je u poslednjih nekoliko godina proizveo više od 50 projekata u oblastima strateškog planiranja na lokalnom nivou, programskog i kapitalnog budžetiranja i emitovanja municipalnih obveznica.

Članovi Stalne konferencije gradova i opština doneli su jednoglasnu odluku da se ne prihvati odluka ministarstva finansija o smanjenim sredstvima u budžetima lokalnih samouprava .

Mahmutović je istakao da se nada da će ministar finansija usvojiti odluku Skupštine SKGO-a i da će odustati od ove odluke jer bi to bilo pogubno po lokalne samouprave.

Izvor: rtvnp.rs

Polaganjem cvijeća na spomen obilježježja i minutom ćutanja, predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a Novi Pazar, predstavnici grada Novog Pazara, Vojske i Policije obilježili su 28. novembar, Dan oslobođenja Novog Pazara u Drugom svjetskom ratu.

Oni su najprije položili cvijeće i vijence na spomenike boraca Deda Šehovića i Simeona Karamarkovića, a zatim su minutom ćutanja odali počast palim borcima kod spomenika u gradskom parku. Na obilježavanju je istaknuto da su vidan doprinos Narodno-oslobodilačkoj borbi dali i borici iz Novog Pazara, o čemu svjedoče 39 podignutih spomenika na teritoriji grada. Novi Pazar osloboćen je nakon četiri godine provedene pod fašističkom okupacijom. “Ova generacija boraca i ceo naš narod preživeli su teška vremena, I nikada nisu klekli pred fašističkim okupatorom i neprijateljem. “,rekao je predsjednik GO SUBNOR Zenun Hafizović. On je istakao primjernu saradnju uprave grada i boračke organizacije, posebno kada je u pitanju matarijalna podrška za realizaciju redovnih aktivnosti, i izrazio zahvalnost što je grad restaurirao spomenike boraca. Gradonačelnik Meho Mahmutović kazao je da građani treba da budu zahavalni borcima koji su pomogli da se grad i zemlja oslobode najavćeg zla u Drugom ratu, i što su omogućili da živimo u miru. Sjećanje na pale borce posebno je važno unuku brata Simeona Karamarkovića, prof. dr Aleksandar Karamarković. On kaže da je mu je drago što grad i gradske institucije i dan-danas pokazuju slobodarsku tradiciju ovog kraja.

Izvor rtvnp.rs

Odluka o auto-taksi prevozu putnika koju je Skupština Novog Pazara usvojila na osnovu predloga koju su uputili Odeljenje za saobraćaj, Savet za bezbednost i Gradsko veće, donosi nekoliko izmena u odnosu na odluku iz 2007.

Safet Redžepović, šef Odeljenja za saobraćaj i član Saveta za saobraćaj istakao je da se najvažnija izmena odnosi na dobijanje serfikata. Naime, ovom odlukom je ukinut sertifikat za poznavanje grada i okoline, koji je nekada bio neophodan za dobijanje dozvole za rad. Na ovaj način, procedura za dobijanje dozvola je značajno olakšana i ubrzana. Na ovaj način, budući taksisti su oslobođeni i plaćanja takse za sertifikat. Nova odluka predviđa obavezne iks tablice za vozila, kao i da prevoznici koji budu predavali zahtev za registraciju taksi usluga, moraju imati motor euro 3. „Kada su svi uslovi ispunjeni, naše službe izdaju dozvolu u roku od 2 dana“. Odlukom su predviđene obavezne taksi dozvole za vozače, a taksi legitimacije za vozača. Na vozilu mora stajati nalepnica sa grbom grada i propisanim brojem. Promenjene su i kazne koje se odnose na isključenje iz saobraćaja. Vozila koja su registrovana, a ne poštuju sve propisane uslove, biće isključena iz saobraćaja od 10 do 30 dana. S druge strane, vozila koja su neregistrovana, a obavljaju taksi prevoz, biće isključena iz saobraćaja 90 dana.

Pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara ove godine su sva udruženja osoba sa invaliditetom proslavila svoj dan zajedno. Kako je na početku skupa naglasio Fevzija Murić, član Gradskog veća, ideja koja se rodila prošle godine, da sva udruženja zajedno proslave Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, sprovedena je u delo. Tako su korisnici Saveza slepih i slabovidih, Saveza gluvih i nagluvih, Saveza CIR-a, Saveza za cereblarnu paralizu, Saveza paraplegičara, i Društva za pomoć MNRO, ali i brojni građani Novog Pazara uživali u prigodnom programu. Obraćajući se prisutnima gradonačelnik dr Meho Mahmutović je pozdravio prisutne i istakao svoju ličnu sreću i zadovoljstvo zbog prisustva ovakvom skupu. Dr Mahmutović se u svom izlaganju osvrnuo na to da gradska vlast već godinama pomaže sve manifestacije ovih udruženja i da će tako biti i u budućnosti. Gradonačelnik je posebno istakao zajednički zadatak i cilj, da se stvori zajedničko društvo, gde ćemo živeti jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. „Fizički izgled i fizičke mogućnosti ne čine čoveka. Ljudsko biće čini mozak. I na kraju ću vas podsetiti da je najveći živi naučnik, najveći um današnjice, Stiven Hokin nepokretan.“

Deca iz udruženja pripremila su predstavu u kojoj su uživali svi prisutni. Nakon predstave, upriličena je i zabava za goste. Poznati pevači iz Novog Pazara, Snežana Vušović i Haris Sakrep, svojim nastupima dali su svoj nesebičan doprinos ovoj proslavi. Druženje je nastavljeno uz ručak i muziku, nakon čega je usledilo grupno fotografisanje sa gradonačelnikom.

Ekonomske škole iz Sarajeva i Novog Pazara potpisale Ugovor o partnerstvu uz podršku Grada Novog Pazara.

Direktori srednjih ekonomskih škola iz Sarajeva i Novog Pazara potpisali su u Gradskoj upravi Ugovor o partnerstvu. Tim povodom, gradonačelnik dr Meho Mahmutović je primio predstavnike ovih škola i poželeo im dugu i uspešnu saradnju.

Direktor Ekonomsko-trgovinske škole iz Novog Pazara, gospodin Sead Ljajić izrazio je posebo zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma kojima će se učenici i profesori ovih škola približiti i razmeniti svoja iskustva na obostranu korist. „Dok ove škole budu postojale, ovaj će se odnos negovati“, zaključio je direktor Ljajić. Nadu u uspešnost ove saradnje nije krila ni direktorka Srednje ekonomske škole, gospođa Jadranka Kolar. Ona se zahvalila direktoru i gradonačelniku na gostoprimstvu. Na kraju je dodala: „Mislim da će od ove saradnje najviše koristi imati deca.“

Član Kabineta gradonačelnika, Rifat Redžović, istakao je da je potpisivanje ovog ugovora od značaja ne samo za pomenute škole, već i za ceo obrazovni sistem. On je kazao da se kroz ovu saradnju ovih škola očituje i kulturološka povezanost Novog Pazara i Sarajeva koja je dugo prisutna. „Ova sradnja pokazuje univerzalnost naučnih vrednosti i treba da predstavlja model školama kako da se povezuju i razmenjuju iskustva.“, rekao je Redžović.

 

Na sednici Skupštine Novog Pazara koja je danas održana usvojeno je nekoliko tačaka. Nakon usvajanja rebalansa budžeta, usvojeno je Rešenje o imenovanju VD direktora “Gradske toplane”. Na ovu poziciju imenovan je Dejan Nićiforović. Odlukom skupštinske većine, smenjen je dosadašnji direktor Sportskog saveza Enver Gusinac i na njegovo mesto postavljen je Emir Mehmedović.

Odbornici SDA i BDZS napustili su sednicu.

Potpisivanje Sporazuma o bratimljenju, od danas su gradovi Novi Pazar i Vranje postali bratski gradovi. Na ovaj način, Novi Pazar je postao bogatiji za još jedan bratski grad. Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović izrazio je svoje veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma o bratimljenju. On je istakao da je danas formalizovana bliska saradnja koja postoji već duže vreme. Nakon skupštinskih procedura, na red je došlo i svečano potpisivanje povelje čime je bratimljenje ozvaničeno “Novi Pazar dugo nije imao prijateljskih gradova, ali kroz novu politiku, politiku spajanja, Novi Pazar je dobio brojne bratske gradove u inostranstvu. Sada potpisujemo bratimljenje i sa gradovima u našoj zemlji i imamo sve više ponuda. S Vranjem nas veže mnogo zajedničkih stvari. Imamo sličnu priču, slične smo veličine, i već smo razvili privrednu, sportsku i svaku drugu saradnju”, rekao je gradonačelnik. On je na kraju obraćanja istakao da će bratimljenje sa Vranjem biti dobar primer uspešne saradnje i stvaranja prijatelja na svakom koraku, jer je to politika gradske vlasti.

Gradonačelnik Vranja, gospodin Zoran Antić rekao je da mu je zadovoljstvo i čast da sa saradnicima boravi u gradu koji poštuje, s kojim se već drugo gradilo prijateljstvo. On je podsetio na brojne karavane koji su razmenjivali posete između naša dva grada. Istakao je i vezu koja je nastala putem fudbala, ali i onu prirodnu privrednu vezu u oblasti proizvodnje obuće i tekstila. Gradonačelnik Vranja Zoran Antić je rekao za kraj: “Podele ne rađaju ništa dobro i stvar su prošlosti. Mi želimo da naši gradovi budu moderni i progresivni.”

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops