A- A A+

Izuzetna saradnja Novog Pazara i Vlade Republike Srbije

Grad Novi Pazar i Vlada Srbije imaju izuzetno dobru saradnju, a sutrašnja poseta premijera Aleksandra Vučića i projekti koji su završeni sredstvima koje je obezbedila valda, su model kako treba da funkcioniše kooperacija između lokalne samouprave i vlade, ocenjuje gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Grad Novi Pazar i Vlada Srbije imaju izuzetno dobru saradnju, a sutrašnja poseta premijera Aleksandra Vučića i projekti koji su završeni sredstvima koje je obezbedila valda, su model kako treba da funkcioniše kooperacija između lokalne samouprave i vlade, ocenjuje gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Mahmutović je u izjavi Tanjugu podsetio da je Novi Pazar od Vlade Srbije prošle godine dobio oko 120 miliona dinara, koji su tokom ove godine utrošeni na infrastrukturne projekte. „Sanirali smo neke postojeće, problematične komunalne infrastrukturne projekte i neke nove uradili. Imali smo za Dan grada 20. aprila posetu premijera Vučića sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, kada je dogovoreno da investicija od sedam miliona evra bude usmerena na Novi Pazar, kako bi se uradili osnovna škola, obdanište i Dijagnostički centar“, objasnio je Mahmutović.

On je ukazao da su radovi na ovim projektima počeli u junu, i da su sada završeni, te da će sutra biti otvorene sve tri ustanove, koje su, kako je ocenio, izuzetno brzo i kvalitetno urađene.

Mahmutović je istakao da je sa Vladom dogovoreno šta je potrebno Novom Pazaru, za koji je, pošto je grad mladih, traženo da se izgrade nova osnovna škola, ali i obdanište, jer je postojao problem sa nedostatkom mesta.

Takođe je predloženo, kaže, da se izgradi i Dijagnosticki centar, kako veliki broj pacijenata, koji je do sada išao na snimanja u druge gradove, to može da učini u Novom Pazaru.

„Sva tri projekta su u korist građana Novog Pazara. Nadam se da ovo neće biti jedini projekti na kojima ćemo ostati, već da ćemo dogovoriti nove, kao i da ćemo u 2016. nastaviti sa izgradnjom novih infrastrukturnih projekata“, zaključio je Mahmutović.

Premijer Vučić boraviće sutra u Novom Pazaru, gde će otvoriti objekte novosagrađane osnovne škole, vrtića u naselju Dojeviće i dijagnostičkog centra.

Kamene-temeljce za ove objekte premijer je položio 20. aprila ove godine, gradnju su delom finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati, a rok za završetak radova na tim objektima bio je kraj ove godine.

Zgrada osnovne škole ima 3. 100 metara kvadratnih korisne površine i primaće 1. 600 dhaka u dve smene.

U okviru škole se nalazi fiskulturna sala površine 700 metara kvadratnih.

Škola ima kabinete za sve predmete koji su opremljeni najsavremenijom opremom, što je praktično čini najsavremenijom školom u Evropi.

U blizini škole je izgrađeno i obdanište za decu iz novopazarskih naselja Dojeviće, Selakovac i Rajčinoviće površine 780 metara kvadratnih.

Povodom izgradnje dijagnostičkog centra, premijer Vučić je tada rekao da građani ovog dela Srbije neće više morati da idu na preglede u Kragujevac i Beograd, već će na raspolaganju imati najsavremenije medicinske uređaje i laboratorije.

Dijagnostički centar je izgrađen na površini od 1. 400 kvadratnih metara, a u njemu će se naći najsavremeniji medicinski uređaji, biološke i mirobiološke laboratorije i dijagnotički aparati, digitalni rendgen, te najsavremenija magnetna rezonanca.

Centar će, takođe, imati multi slajs skener, kolor dopler dijagnostiku i digitalnu mamografiju…

Radilozi će, kako je tada rečeno, ići na usavršavanje kako bi zdravstveni centar imao adekvatne kadrove za rad na najsavremenijim medicinskim aparatima najnovije generacije. Vrednost radova na ovim objektima je sedam miliona evra, što je rezultat dobe saradnje i prijateljskih odnosa grada Novog Pazara sa Vladom Republike Srbije i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prilikom polaganja kamena-temeljca na pomenutim objektima, premijer Vučić je najavio i izgradnju desetina kilometara puteva u Novom Pazaru i okolini, fabriku drvnopredađivačke industrije u tom gradu i Raški, kao i saradnju sa UAE i italijanskom kompanijom u oblasti poljoprivrede, kako bi se oživela sela na Pešteru.

Premijer je tada, takođe, građanima Sandžaka poručio da će u naredne dve godine ovaj deo Srbije dobiti više nego u prethodnih 30 godina.

Izvor: tanjug.rs

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops