A- A A+

Rebalansom budžeta izdvojeno 23 miliona dinara za izgradnju angio sale

Rebalansom budžeta Grada Novog Pazara, koji je usvojen na današnjem skupštinskom zasedanju, obezbeđena su sredstva u vrednosti od 23 miliona dinara za izgradnju savremene angio sale u kojoj će biti lečeni pacijenti sa akutnim srčanim udarom. Na ovaj način, prema rečima direktora Opšte bolnice dr Meha Mahmutovića, biće rešen problem zdravstvenog centra prema kome gravitira preko 200 hiljada građana. "Rekonstrukcija prostora za angio salu je obiman i finansijski ozbiljan posao. Grad je prepoznao značaj projekta i pruža izuzetnu podršku. Lekari su, kao i drugo medicinsko osoblje već obučeni a podsećam vas da smo ranije, uz podršku Ministarstva zdravlja obezbedili i neophodnu opremu. Angio sala je posebno značajna za primenu savremenih metoda u prvom satu nastanka simptoma infarkta, kada se pacijentu može spasiti život i sprečiti da dođe do značajnog oštećenja srca", rekao je direktor Mahmutović.

Šef odborničkog kluba SDP, dr Muamer Baćevac, i sam specijalista kardiologije, pojasnio je da koronarna jedinica u Novom Pazaru na godišnjem nivou ima između 320 i 360 prijema pacijenata čiji je život ozbiljno ugrožen. "Angio sala je, ne samo garancija da će mnogi životi biti spašeni u rekordnom roku a u situacijama kad je vreme najznačajniji faktor, već i garant da će Opšta bolnica uskoro prerasti u Klinički centar. Angio sala nije samo da je način da u najkraćem roku pomognemo ljudima, nego i potvrda da će novopazrsko zdravstvo, za dobrobit građana, zauzeti mesto koje mu pripada".
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac podsetio je u završnoj reči povodom rebalansa da Grad sem 23 milona za angio salu izdvaja još 36 miliona dinara za različita ulaganja u zdravstvo.

"Projekte ćemo realizovati preko Kancelarije za javna ulaganja, a ptioritete određivati u dogovoru sa rukovodstvom Opšte bolnice. Ovogodišnjim gradskim budžetom izdvojeno je najviše sredstava za zdravstvo ikada, a adekvatnom podrškom odgovorilo je i resorno Ministarstvo, pružajući najkonkretniju podršku u poslednjih 50 godina", poručio je gradonačelnik Biševac.


Četvrtu sednicu Skupštine Grada Novog Pazara za ovu godinu obeležilo je usvajanje Odluke donošenju plana detaljne regulacije za rekonstrukciju puta Novi Pazar - Tutin II A reda. Reč je o rešavanju višedecenijskog problema, a kako je pojašnjeno saglasnost odbornika lokalne Skupštine na ovaj plan jedan je od tehničkih preduslova da počne rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin.


Odbornici Skupštine Grada Novog Pazara usvojili su odluku o izmeni i dopuni odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energije. Stvoren je uslov za produžetak grejne sezone, pa će ako vremenske prilike to nametnu, grejna sezona na teritoriji Grada početi 20. septembra i može trajati sve do 10. maja, što je u interesu građana Novog Pazara. Odbornici su usvojili Odluke o bratimljenju Novog Pazara sa gradom Konja u Republici Turskoj i Ohridom u Severnoj Makedoniji.

Na četvrtoj sednici skupštine usvojen je Lokalni akcioni plan Partnerstva za otvorenu upravu.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops