A- A A+

Podrška samozapošljavanju mladih kroz dodelu bespovratnih sredstava za pokretanje poslovanja

Evropski Progres i Grad Novi Pazar pozivaju sve nezaposlene građane starosti od 18 do 30 godina starosti na info sesiju o dodeli bespovratnih sredstava za podršku zapošljavanju mladih. Cilj ove sesije je da se približe uslovi konkursa po kojem će Evropski progres dodeliti sredstva za rad u protivvrednosti do 10.000 evra po projektu. Info sesija o uslovima konkursa održaće se u Kulturnom centru, 18. aprila u 12 sati.

Evropski PROGRES je objavio javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava mladima iz 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije za pokretanje svog biznisa. Ovu aktivnost, koja za cilj ima da podstakne preduzetništvo među mladima, Evropska unija i Vlada Švajcarske  podržaće sa 180.000 evra. „Evropska unija i Vlada Švajcarske putem ovog javnog poziva pružaju podršku privatnom sektoru koji je ključan za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

Pravo učešća na konkursu imaju nezaposleni mladiod 18 do 30 godina starosti, koji su u trenutku objavljivanja javnog poziva prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje tri meseca neprekidno a imaju stalno prebivalište i planiraju pokretanje biznisa u jednoj od opština koje su uključene u realizaciju programa Evropski PROGRES. Program će podržati start-up preduzeća u oblasti proizvodnje, informacionih tehnologija  i prehrambene industrije, odnosno prerade hrane sa najviše 10.000 evra po projektu. U odobrenoj vrednosti će biti nabavljene mašine, oprema i druga trajna dobra (uključujući i softver) neophodna za pokretanje biznisa. Nakon konačnog odobrenja predloga projekta, a pre nabavke i isporuke tražene opreme, mašina i trajnih dobara, buduće mlade preduzetnice i preduzetnici će započeti proces registracije preduzeća kod Agencije za privredne registre.

„Procena projekata je konkurentni proces od dve faze. Prva faza podrazumeva dostavljanje koncepta poslovne ideje, dok će u drugoj fazi kandidati i kandidatkinje koji uđu u uži izbor biti u obavezi da pohađaju program obuke iz preduzetništva“, rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Konkurs je otvoren do 11. maja 2016. godine, a  više informacija o samom pozivu kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/ .

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops