A- A A+

Konkretizovan plan oživljavanja privrede i otvaranja novih radnih mesta

U naredne dve godine, grad Novi Pazar imaće vrlo konkretnu i intenziviranu saradnju na spovođenju plana otvaranja novih radnih mesta i jačanja lokalne privrede. O modalitetima saradnje razgovarali su gradonačelnik Novog Pazara, dr Meho Mahmutović i direktor USAID programa, Hauard Okman. Partnerstvo će biti ostvareno kroz konkretan dvogodišnji projekat a uz aktivnu podršku gradske Regionalne razvojne agencije SEDA.

"Reč je o projektu tehničke pomoći USAID. Cilj je vrlo konkretan i tiče se otvaranja novih radnih mesta, odnosno povećanja broja zaposlenih na ovom području. Jasno je da je za realizaciju zajedničke ideje potrebno naporno raditi ali smo toga izuzetno svesni. Zapošljavanje se može ostvariti na više načina. Postoji već nekoliko ranije oformljenih klastera malih i srednjih prduzeća. Njima ćemo pomoći da osvoje nova tržišta, prezentuju ponudu na mestima gde do sada nisu bili. Prioritet su i dalje mala i srednja preduzeća, koja će povećati obim proizvodnje, što obezbeđuje bolju situaciju u celokupnom privrednom sekoru i iziskuje nova zapošljavanja", rekao je Okman. Projekat će se intenzivno sprovoditi u predstojećem dvogodišnjem periodu. Za sam projekat, gradonačelnik Novog Pazara, dr Meho Mahmutović, ističe da je jedan od najznačajnijih do sada.

"Projekat je ozbiljan i konkretan, rezultat podrške Ambasade Sjedinjenih država i USAID-a. Na prvom sastanku , u decembru prošle godine, dali smo nekoliko predloga za rešavanje teške situacije u novopazarskoj privredi. Jedan od pravaca delovanja je otvaranje tržišta i proširenje kapaciteta, odnosno zapošljavanje. Upravo u ovom delu USAID može i nastoji da pruži konkretnu pomoć. Do sada su naši preduzetnici, upravo uz podršku, svoje proizvode prezentovali na različitim sajmovima u svetu, ostvarivali kontakte i prodor ka inostranom tržištu. Siguran plasman robe obezbeđuje očuvanje postojeće i obezbeđivanje nove radne snage. U ovom delu USAID ima svoju ulogu , na čemu smo izuzetno zahvalni. Ovakva poslovna politika, obezbediće boljitak , jer sem što težimo da u Novi Pazar dovedemo strane investitore, veoma nam je važno da domaću privredu pozicioniramo na zdravim temeljima".

Obezbeđivanje uslova za dolazak stranih investitora važan je segment razvojne politike gradskih vlasti. Ništa manje značajan je i zadatak da se stvore adekvatne mogućnosti kako bi domaća privreda zaživela i ubrzo oživela čitav ovaj kraj. U prilog aktivnostima oko pomoći privredi ide i podatak da je na predlog gradonačelnika Mahmutovića pokrenuta inicijativa za pokretanje Regionalne privredne komore sa sedištem u Novom Pazaru. Važnu ulogu u čitavom projektu ima Agencija SEDA.

" Na inicijativu grada Novog Pazara i Programa lokanog održivog razvoja kreiran je jasan kocept za pomoć malim i srednjim preduzećima. Regionalna razvojna agencija SEDA definisaće set aktivnosti koje proističu iz konkretnih predloga i mera, a da bi smo doprineli umrežavanju sa različitim asocijacijama kao i nivoima republičke vlasti kada je o privrednom sektoru reč . Sve u cilju što boljih rezultata spovođenja projekta, odnosno otvaranja novih radnih mesta i pokretanja proizvodnih kapaciteta.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops