A- A A+

Gradonačelnik pozvao građane da daju krv i spase nečiji život

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u foajeu novopazarskog Kulturnog centra okupila je veliki broj građana. To je druga u okviru redovnih akcija u organizaciji Crvenog krsta, a u skladu sa novim zakonom o transfuzijskoj medicini. Humanost na delu pokazao je gradonačelnik Nihat Biševac.

„Sjajan je osećaj kad znate da učestvujući u ovakvim akcijama pomažete u spašavanju nečijeg života. Akcije će se od početka ove godine održavati dva puta u mesecu. Ovim putem pozivam sve sugrađane da izdvoje malo vremena i plemenitim gestom učine veliku uslugu nekome čiji je život ugrožen“, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac, koji se još u vreme kada je bio uspešan sportista upisao na listu dobrovoljnih davalaca krvi. Na pitanje šta je motivacija za odziv ovakvim akcijama, gradonačelnik Biševac je podsetio da se svaki čovek nekad suoči sa situacijom da njemu ili nekome ko mu je blizak, treba podrška dobrovojnih davalaca krvi.

Od 1. januara ove godine započela je primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini, kojim se ukida namensko davanje krvi. Akcije prikupljanja krvi u Novom Pazaru organizovaće ubuduće isključivo Crveni krst uz podršku lokalne samouprave, svakog drugog i četvrtog utorka u mesecu. Prema podacima novopazarske Opšte bolnice potrebe ovdašnjih pacijenata ne premašuju 1900 jedinica krvi godišnje, odonsno 130 jedinica na mesečnom nivou. Prema ovim brojkama, za obezbeđivanje potrebnih zaliha važno je da se pozivu Crvenog krsta odazove 65 građana po jednoj akciji.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops