A- A A+

Novi zakon o transfuzijskoj medicini: Krv će čekati pacijente

Od 1. januara ove godine započela je puna primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini, kojim se ukida namensko davanje krvi. Kako je na konferenvciji za medije organizovanoj u Gradskoj upravi istakla Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, na snagu stupa dobrovoljno davalaštvo, kroz dve vrste ustanova: ovlašćene transfuzijske ustanove i bolničke banke krvi.

“Novi sistem rada će uniformisati način na koji se krv testira i obrađuje u ovlašćenim centrima, čime će se postići potpuno ujednačen, kvalitetan način lečenja pacijenata na čitavoj teritoriji Srbije. Istovremeno će se obezbediti bolje upravljanje rezervama krvi i stabilnije snabdevanje zdravstvenih ustanova”, kazala je Rodić.

Zakon je prema rečima direktora Opšte bonice Novi Pazar, dr Meha Mahmutovića, veliko olakšanje za sve koji se pripremaju za neki operativni zahvat.

“Pacijenti su ranije čekali krv, a od sada će krv čekati njih. Do sada bio čest slučaj da se od porodice, pre nego što se pacijent stavi na operativni program, traži da obezbedi davaoce za određeni broj jedinica krvi, što nije uvek lako. Novi zakon znači da će krvi biti dovoljno za sve kojima je potrebna a da će davanje dragocene tečnosti biti organizovano na dobrovoljnoj osnovi”.

Odredbama zakona službe za transfuziju u gradovima opštinama se ne ukidaju, već postaju dobro organizovane banke krvi. Novi Pazar je, prema novom propisu a na zadovoljstvo građana sastavni deo beogradskog Instituta za transfuziju krvi.

“Najbolje je raditi sa najjačima jer takva saradnja garantuje kvalitet. U saradnji sa Institutom, pravićemo uz još 11 opština i gradova, plan godišnjih potreba i plan akcija prikupljanja krvi, a što je najvažnije, uspostaviće se jedinstven način prikupljanja i obrade materijala”, rekao je dr Mahmutović.

Načelnica Odeljenja za transfuziju pri novopazarskoj Opštoj bolnici, doktorka Enisa Paljevac ističe da je “za trideset godina rada u zdravstvu u prilici da učestvuje u kreiranju promene koja znači poboljšanje kvaliteta usluga prema građanima”.

”Novi način rada i direktna veza sa Institutom znači mogućnost da se sem pune krvi, pacijentima obezbede i krvni derivati, što do sada nije bio slučaj. Za ljude suočene sa određenim bolestima ovo je veoma važno, jer od jedne boce biće moguće spasiti četiri života”.

Akcije prikupljanja krvi u Novom Pazaru organizovaće ubuduće isključivo Crveni krst lokalna samouprava.

“Akcije ćemo organizovati dva puta mesečno u foajeu novopazarskog Kulturnog centra. Prva akcija očekuje nas već 15. januara ove godine, u periodu od 10 do 14 sati. Pozivam svakog ko doborovoljnim davanjem krvi želi da spasi nečiji život, da učestvuje u redovnim akcijama. Novopazarci su poznati po humanosti i očekujem da će pokazati interesovanje da pomognu drugima”, reka je sekretarka novopazarskog Crvenog krsta Ljiljana Kostić.

Novopazarskoj opštoj bolnici je potrebno oko 1900 jedinica krvi godišnje, odonsno 130 jedinica na mesečnom nivou. Za obezbeđivanje zaliha potrebnih pacijentima Opšte bolnice važno je da se na svakih 15 dana na poziv Crvenog krsta odazove 65 građana, što za grad sa preko sto hiljada stanovnika neće predstavljati problem.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops