A- A A+

Brojne manifestacije povodom rođendana Novog Pazara

U organizaciji Kulturnog centra Novi Pazar, Muzeja "Ras", Centra za decu i omladinu "Duga", Arhiva "Ras", Narodne biblioteke "Dositej Obradović", Sportskog saveza, Ustanova za sport, Predškolskih ustanova "Mladost" i osnovnih škola u Novom Pazaru upriličen je niz kulturnih i sportskih manifestacija povodom obeležavanja 563. rođendana Novog Pazara.

Nedelja različirih aktivnosti osmišljenih ovim povodom otvorena je karnevalom  u organizaciji mališana PU “Mladost” na gradskom šetalištu, nastupom hora “Čarolija” i recitacijama posvećenim gradu. Ljubitelji dečjeg stvarealaštva imali su prliku da vide izložbu radova na temu “Moj grad”, a roditelji su se družili u vrtiću “Abu Dabi”, u okviru radionice “Lepote moga grada”. Istog dana, ljubiteljima pisane reči predstavljena je knjiga Jasmine Ninkov “Nova biblioteka”,  a sutradan i "Rječnik govora iz Novog Pazara iz 1734. godine" Sima Budmanija.

Deca iz novopazarskih vrtića su, uz podršku svojih vaspitača kreirala i predstavu “Tebi voljeni grade moj”, a u Centru za decu i omladinu “Duga “ dodeljenja je književna nagrada "Mirsad Duranović" za najbolju pesmu mladim novopazarskim pesnicima. Ljubitelji fotografije uživali su na izložbi "Novi Pazar u mojem oku" Foto – kino kluba Novi Pazar.
Sportske igre mladih, takmičenje osnovaca "Sport u škole", “Liga malih šampiona”, juniorsko finale “ABA” lige i utakmice Kupa Srbije u futsalu samo su deo spektra veština prikazanih proteklih dana na sportskim terenima i rekreacionom centru.

Svečana akademija, centralna manifestacija obeležavanja 563. rođendana Novog Pazara okupila je goste iz zermlje i regionu, prijatelje našeg grada na jednom mestu.

Dodeljena su priznanja i povelje pojedincima i institucijama koji su se istakli, svako na svoj način, u određenoj oblasti.

Plakete grada Novog Pazara za 2024. godinu dobili su: Kemal Pekarić (Lukavac, BiH), za turističku promociju Novog Pazara; DR Predrag Lešević - za izuzetan doprinos razvoju zdravstva u Novom Pazaru; Muriz Čoković, za izuzetan doprinos razvoja kulture i umetničkog stvaraštva; Dejan Tomašević, za doprinos afirmaciji Novog Pazara u region i Rizah Gruda, za izuzetan doprinos afirmaciji kulturno – istorijskog nasleđa. Ovogodišnji dobitnici povelja su Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  izuzetan doprinos razvoju grada Novog Pazara i kompanija Zepter international – za za iskazanu društvenu odgovornost u poslovanju. Izložbom radova različitih likovnih tehnika, u okviru 19. godišnje izložbe Sandžačkog udruženja likovnih umetnika (SULU), u Galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru predstavilo se  27 stvaralaca i zaokružen je niz svečanosti povodom gradskog jubileja.

Dan Novog Pazara obeležava se 20. aprila, u znak sećanja na taj dan 1461. godine kada se ime ovog grada prvi put pominje u jednom dubrovačkom dokumentu, a osnovao ga je te godine Isa-beg, turski vojskovođa, koji se smatra i osnivačem Sarajeva, Skoplja i Šapca.

 

Foto galerija

 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops