A- A A+

“Poslovni susreti” verifikacija podrške malom i srednjem preduzetništvu

Na “Poslovnim susretima” održanim u novopazarskom Kulturnom centru predstavile su se kompanije iz cele Srbije. Jedan od razloga za organizovanje susreta je da se privrednicima omogući da razmene iskustva i da nađu nove partnere u poslu. Sajam start up kompanija” je izložbeno –prodajnog karaktera, pa su mogućnosti da već prvog dana vide i probaju neke od izloženih proizvoda imali i zainteresovani građani.

“Pomoć USAID kroz finansijska i nefinansijska sredstva imala su do sada 122 preduzetnika sa teritorije Novog Pazara, a ta podrška je u toliko značajnija ako imamo u vidu da u našem kraju nije bilo drugih stranih investicija. Grad će uz podršku Vlade Srbije i drugih partnera nastaviti da podržava razvoj malih i srednjih preduzeća”, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Program obuhvata jačanje privrede u 12 jedinica lokalne samouprave o čemu je govorila direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, Laura Palmer Pavlović:

“Četrdeset devet preduzetnika izlagalo je na dvanaest međunarodnih sajmova što je jedan u nizu naših projekata podrške. Zajednički napori USAID, Razvojne agencije Srbije i gradova odnosno opština daju konkretne rezultate.  Male firme imaju potencijal da budu konkurentne van granica svoje zajednice, na šta smo izuzetno ponosni”, kazala je Pavlovićeva.

Izvršni director Razvojne agencije Srbije Tamara Jurenić kazala je da partnerstvo sa USAID i projekat podrške privatnom sektoru u južnoj i jugozapadnoj Srbiji rezultiralo obezbeđivanjem konkretne pomoći u poslovanju  184 mala i  srednja preduzeća.

“Podržali smo preko 60 početnika kroz finansijska i nefinansijska sredstva i obuke. Za ove poslovne susrete prijavilo se preko 160 učesnika, što samo potvrđuje da je saradnja sa USAID izuzetna, kao i sa jedinicama lokalne samouprave i razvojnim agencijama”, poručila je Jurenićeva ovim povodom.

Jedan od partnera na projektu je Regionalna razvojna agencija SEDA, čiji direktor Samir Kačapor je istakao da je ponosan na rad agencije na terenu.

“Partneri na ovom projektu su nam agencije iz Kraljeva, Užica i Leskovca. Projekat je izuzetnan jer podrazumeva konkretnu podršku našim privrednicima koji su započeli sopstveni biznis a svaka od tih kompanija zaposlila je po nekoliko lica pa je dobit po zajednicu višestruk”, rekao je direktor SEDA, Samir Kačapor.

Sajam traje i 25.aprila i prlika je za predstavljanje proizvođača agro, modne i lake industrije. U okviru projekta „Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD)“ koji je finansirala Američka agencija za međunarodnu saradnju USAID preko Razvojne agencije Srbije sa 4 regionalne razvojne agencije za razvoj iz Novog Pazara, Leskovca, Kraljeva i Užica. Kupovinom opreme podržano je 62 privrednika, za koje je ovaj događaj prvenstveno i organizovan kako bi predstavili svoj dosadašnji rad.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops