A- A A+

Otpočeli radovi na sanaciji južnog bastiona Novopazarske tvrđave

Turistička organizacija Novog Pazara je nosilac projekta rekonstrukcije južne tabije Novopazarske tvrđave. Nakon rešavanja imovinsko – pravnih odnosa i drugih procedura neophodnih za realizaciju ovog projekta, zvanično su otpočeli radovi na rekonstrkuciji zdanja.
 
“Prvi de oradova koji počinju danas obuhvata sanaciju i stabilizaciju zidova. Rok za realizaciju radova je 120 dana. Projekat je još jedna kockica u mozaiku u cilu da dobijemo muzej na otvorenom”, kazao je direktor Turističke organizacije Novi Pazar, Dejan Belojica.
Sredstva za projekat vredan 18 miliona dinara obezbedili su Ministarstvo turizma i omladine, u iznosu od 15 miliona, i lokalna samouprava – 3 milona dinara.  
Iz zavoda za zaštitu spomenika poručuju da su zadovoljni nastavkom radova u cilju celokupne sanacije Novopazarske tvrđave.
 
“U program razvoja kulturno istorijske celine predvideli smo severnu tabiju gde su radovi već u toku i sada počinjemo sanaciju južnog bastiona. Poznato vam je da je južna tabija konstruktivno dosta ugrožena a ovim projekrtom predviđena je kompletna sanacija. Zavod će pratiti radove i imati, po uobičajenoj procedure konzervatorski nadzor”, kazala je predstavnica Jovana Šunjevarić, arhitekta – konzervator, ispred Zavoda.
Glavni gradski urbanista Elvir Hamidović naglašava da će rekonstrukciom južnog bastiona kulturno - isorijske celinebiti zaokružena priča o izgledu gradskog parka, u srcu grada.
 
“Imamo najavu početka rekonstrukcije hamama, što uz kompleks Stare čaršije čini jedinstvenu urbanu celinu u Novom Pazaru. Ovaj grad to i zaslužuje, naročito što je projektom predviđeno da zdanja zadrži autentičnost. Iskoristili smo poslednji rok za sanaciju izuzetno značajnog kulturno – istorijskog spomenika”, kazao je Hamidović.

 

Foto galerija

 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops