A- A A+

U Sarajevu potpisan Memorandum o uspostavljanju mreže gradova

Memorandum o uspostavljanju Mreže gradova zapadnog Balkana potpisalo je 9 gradova medju kojima su pored Novog Pazara Bar, Leskovac, Sveti Nikola ,Elbasan, Mostar, Sarajevo, Podgorica, i Priština. U prisustvu Dr. Daniel Stinsky, predstavnika Ambasade Nemačke u Sarajevu i Dr. Natalije El Hage, direktorke GIZ kancelarije u Sarajevu, okupili su se danas predstavnici gradova, kako bi ozvaničili uspostavljanje Mreže gradskih projektnih timova za Zapadni Balkan.
 
Grad Sarajevo inicirao je uspostavljanje Mreže gradova, koja će raditi na osnaživanju timova u procesu pristupanja EU i drugim fondovima, te koja će rezultirati zajedničkim aplikacijama i projektima koji su od koristi za sve građane.
Inicijativa je finansirana od strane Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira je Nemačka razvojna agencija GIZ, uz tehničku podršku Mreže lokalnih zajednica Jugoistočne Evrope NALAS.
Grad Novi Pazar predstavljao je Tarik Rupić, pomoćnik gradonačelnika zadužen za međunarodnu saradnju.
 
"Zaista želim da iskažem veliku zahvalnost gradu Sarajevu i gradonačelnici Benjamini Karić na čiju inicijativu smo prepoznati kao dobar partner u ovom jako važnom projektu. Danas je bio značajan dan jer smo potpisali sporazum izmedju devet gradova regiona Zapadnog Balkana i tako stavili kamen temeljac za, nadamo se, jako uspešnu saradnju. Ideja je da u što kraćem vremenskom periodu osposobimo timove koji će pratiti konkurse koji dolaze od Evropske unije i biti spremni da zajednički ,efikasno apliciraju. Ovakav sporazum se svakako poklapa sa našom tendencijom da čvrsto podržimo evropske integracije naše zemlje i sa željom da našim gradjanima pružimo što je više moguće.
 
U sklopu dvodnevne konferencije imao sam priliku i da predstavim potencijale i resurse našeg grada i već sam dobio pozitivne signale od nekih gradova za zajedničko delovanje u oblastima kao što su turizam, sport i kultura", rekao je Rupić."

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops