A- A A+

Gradonačelnik i direktor ZZJZ o aktuelnoj situaciji

Gostujući u centralnoj informativnoj emisiji "Dnevnik" RTV Novi Pazar, gradonačelnik Nihat Biševac i direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić govorili su o aktuelnoj situaciji, a u vezi sa naporima da se poštovanjem mera spreči širenje epidemije virusa COVID19. U Novom Pazaru nema registrovanih slučajeva zaraze.
 
"Situacija je složena. Oko nas su, u susednim opštinama, evidentirani slučajevi obolelih, a prema najnovijoj informaciji u narednih 14 dana neće raditi ni Zavod za javno zdravlje Kraljevo. Njihova epidemiloška služba je u karantinu. To indirektno utiče na rad ZZJZ Novi Pazar", kazao je direktor Šefadil Spahić. 
 
U cilju preduzimanja konkretnih mera, održan je sastanak sa direktorima domova zdravlja Novi Pazar i Tutin i novopazarske Opšte bolnice.
 
 "Služba je podeljena u dva tima, da nam se ne dogodi situacija iz Kraljeva i slika iz ZZJZ Čačak", rekao je dr Spahić. Do sada su iz Novog Pazara na proveru prosleđena 22 uzorka i što je najvažnije, svi su negativni. Pozitivan je samo jedan, uzorak uzet od lica iz Raške.
 
"Sa svima koji su u samoizolaciji smo svakodnevno u kontaktu i dobrog su opšteg stanja.Tri osobe hospitalizovane na Infektivnog odeljenja kao i jedan pacijent sa Dečjeg odeljenja testirsni su na Korona virus i svi nalazi su negativni. Kontaktirali smo nadležne da izmene podatke u evidenciji o broju obolelih, jer se pojavio podatak da Novi Pazar ima dva registrovana slučaja, što nije tačno i to će, u cilju  istinitog informisanja javnosti biti promenjeno" rekao je direktor ZZJZ, dr Šefadil Spahić. 
 
Zdravstveni radnici iz Novog Pazara i Tutina obučeni su za masovno testiranje stanovništva. "Obučeni su da uzorkuju, da dobijeni uzorak pripreme i na adekvatan način transportuju u referentnu laboratoriju. Edukovana je ona grupa zdravstvenih radnika koja je za preuzimanje ovakve obaveze pokazala psihofizičku spremnost i psihološku stabilnost za rad. Za masovno testiranje ljudi smo potpuno spremni", poručio je direktor Zavoda, dr Šefadil Spahić, očekujući da će nova najbliža referentna laboratorija biti u Kraljevu. 
 
A da zaposleni i rukovodstvo Zavoda imaju punu podršku Štaba za vanredne situacije, potvrdio je, gostujući u "Dnevniku" gradonačelnik Nihat Biševac. "Oni su prva linija fronta kada je o prevenciji reč i rade danonoćno na suzbijanju širenja epidemije. Apelujem na sve građane, na predstavnike medija, da imaju u vidu da je Zavod jedina relevantna institucija koja raspolaže podacima i koja može da informiše javnost o situaciji po pitanju epidemiloške situacije. Svima nam je važno da se ne šire dezinformacije i ne stvara panika", kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. 
 
Gradonačelnik je za sutra najavio početak rada Call centra za psihološku podršku stanovništvu. Centar je formiran u saradnji sa Udruženjem psihologa Novi Pazar, a za sve koji žele da finansijski pomognu sugrađanima slabijeg materijalnog stanja otvoren je žiro račun (devizni i dinarski).

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops