A- A A+

Ministarka Mihajlović: Nova toplana samo početak ulaganja

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je izgradnja i puštanje toplane na biomasu u Novom Pazaru samo početak ulaganja u ovaj kraj, te najavila izgradnju još jedne toplane kako bi se zadvoljile velike potrebe grada.
Mihajlović je na svečanom otvaranju toplane na biomasu u Industrijskoj zoni kazala da Novi Pazar, kao grad koji je imao problema sa kvalitetom vazduha, zaslužuje da se greje na zdrav način.
“Ono što je boljitak i što je dobro za sve građane Novog Pazara jeste da će toplana raditi 24 časa. Ova toplana će imati nultu emisiju sumpor-dioksida, imaće 87 odsto manje emisije ugljen-dioksida i nije u centru grada”, kazala je Mihajlović.
Mihajlović je dodala da je Vlada Srbije prethodno uradila projekat sa nemačkom vladom i KfW bankom kojim su smanjili gubitke u toplovodu sa 22 procenta na osam procenata.
 
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je značaj puštanja u rad nove toplane višestruk.
“Pre svega samim izmeštanjem toplane iz strogog centra grada u industrijsku zonu imaćemo znatno čistiji vazduh. Čistije gorivo umesto mazuta, koji se dosad koristio, biće biomasa i gas gde su mali procenti zagađenja” naveo je gradonačelnik Biševac.
Projekat izgradnje toplane na biomasu, nove toplovodne mreže i rekonstrukcije postojeće vredan je 6,5 miliona evra, od kojih je milion grant Vlade Švajcarske, a ostalo kredit nemačke razvojne banke KfW.
Svečanosti puštanja toplane u rad prisustvovao je direktor švajcarske saradnje za saradnju u Srbiji Ričard Koli, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i direktor kancelarije KfW banke u Beogradu Rudiger Hartman.
Toplana je izgrađena u kompleksu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata “Raška”, ima jedan kotao na biomasu jačine osam megavata i dva pomoćna, jačine 4,5 i sedam megavata, koji će kao energent koristiti gas.
Izgrađeno je oko 1.800 metara nove toplovodne mreže i rekonstruisano 700 metara postojeće, uz rekonstrukciju 85 toplotnih podstanica.
Njenim puštanjem u rad biće uvećani kapaciteti za daljinsko grejanja stambenog i poslovnog prostora sa 100.000 na 240.000 kvadrata. Radove na toplani je izvodila austrijska kompanija Urbas, radove na toplovodu firme Izoplus i Izolir, a rekonstrukcija podstanica poverena je beogradskom Termomontu.

 

Foto galerija


Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops