A- A A+

Održana IV sednica Gradskog veća

Na četvrtoj sednici Gradskog veća u ovoj godini usvojen je niz odluka značajan za građane Novog Pazara.

Doneta odluka o dodeli sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja na osnovu zapisnika stručne komisije koja je sprovela proceduru odabira projekata. Grad Novi Pazar je sredstva za sufinansiranje dodelio razne medijske kuće kao i u prethodnim godinama, što je i zakonska obaveza za lokalne samouprave. Gradsko veće je raspisalo dva konkursa za sufinansiranje i finansiranje udruzenja građana koji se bave socio-humanitarnim radon i poljopirvredom. „Organizacije koje mogu da konkurišu na prvom konkursu su na primer Udruženja slepih i slabovodih, Udruženje za cereblarnu paralizu, gluvih i nagluvih, mentalno nedovoljno razvijenih osoba itd. To su ona udruženja koja postoje i rade dugi niz godina.

Mi pozivamo da se i nova udruženja koji se da bave socio-humanitarnim radom da se jave na ovaj konkurs. Konkurs za organizacije koje se bave unapređenjem poljopirvrede je takođe raspisan. To je konkurs kroz koji finansiramo Međuopštinsku uniju poljoptivrednika za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin. Organizacija okuplja nekoliko stotina poljoprivrednika. Iznos izdvojen za ovaj konkurs je veći nego ikada pre i iznosi 15 miliona dinara. Očekujemo jako dobre projekte kroz koje će oni koji se prijave  unaprede svoju poljoprivrednu delatnost.“, Rekao je Mirsad Jusufović, član Gradskog veća.

Danas je usvojena odluka o dodeli stipendija za 75 najboljih studenata. „Odabrani su studenti koji su ispunili uslove, njihova prosečna ocena je veća od 9.“, rekao je Jusufović i najavio da će  se ova stipendija za školsku 2019/20. isplaćivati za deset meseci po pet hiljada dinara, „tako da će za mesece iz 2019. ukupni iznos biti ispalćen jednokratno.“ Pokrenuta je i inicijativa da pomoć samohranim roditeljima ove godine bude udvsturčena. „Ranije je uvedena praksa jednokratne pomoći za samohrane roditelje, sada smo pokrenuli inicijativu da ova pomoć bude duplo veća i da se isplaćuje u dva navrata. 

Na Odeljenju  za društvene delatnosti je preuzme potrebne korake kako bi se sproveo poziv za samohrabne roditelje da se prijave i ostvare ovo pravo“, rekao je Mirsad Jusufović. On je najavio da je dat zadatak Gradskom pravobranilaštvu dat zadatak da u saradnji sa  Ministarstvom unutrašnjih poslova pribave u svojinu katastersku parcelu 63 u katastarskoj opštini Banja za potrebu izgradnje novog fudbalskog stadiona za koji je Republika Srbija dobila sredstva od UEFA-e.

Na ovoj sednici dat je i predlog za sastav školskih odbora OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“, Stevan Nemanja i Gimanizija, kao i Saveta roditelja Grada Novog Pazara.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops