A- A A+

Postavite pitanje gradonačelniku

 

Dr. Meho Mahmutović, Gradonačelnik Novog Pazara
captcha

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

 

 

Odgovori na postavljena pitanja

 

Pitanje 01. Poštovani, obraćam Vam se u ime naslednika Gizdavica kojima je posle rata oduzeto 16,80 ha zemljišta ...

Poštovani, obraćam Vam se u ime naslednika Gizdavica kojima je posle rata oduzeto 16,80 ha zemljišta KO Parolovo. Članak u novinama naslov "Dušimir bez duše" u kome se navodi prodaja i uknjižba dela Gizdavic imanja nas je navela da Vam se obratimo uz očekivanje da proverite i preduzmete zakonske mere ukoliko je potrebno i o tome nas izvestite. Agenciji za restituciju smo 2013. podneli zahtev za povraćaj/obeštećenje oduzete imovine u N. Pazaru i upravo u službi za katastar naišli na probleme u neažurnom izdavanju potrebnih dokumenata što znatno produžava rešavanje našeg predmeta.

Takođe Vas molimo da nam pošaljete link gde je moguće imati uvid u plansko i urbanističko uređenje KO Parolovo. U nadi da ćete navode proveriti i o istom nas obavestiti uz srdačan pozdrav.

 


Poštovana,

Razgovarali smo sa imovinsko-pravnim odeljenjem u gradskoj upravi i oni nemaju predmet vezan za zemljište koje pominjete. Sve ovo morate rešiti sa Republičkim geodetskim zavodom i ispostavom u Novom Pazaru.

Što se utiče uvida u situaciju, možete proveriti kroz plansku dokumentaciju na sledećem linku: http://www.novipazar.rs/cir/urbanizam/vazeci-planovi , a konkretno za parcelu situaciju možete proveriti na linku http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic/PublicAccess.aspx gde ćete odabrati grad, katastarsku opštinu i broj parcele za koju želite da vidite u katastru nepokretnosti.

Nadamo se da će Vam ove informacije poslužiti.

Srdačan pozdrav.

Pitanje 02. Postovani gradonačelniče, ne znam da li ste upoznati da je na šetalistu iza Sport vision prodavnice ...

Postovani gradonačelniče, ne znam da li ste upoznati da je na šetalistu iza Sport vision prodavnice, bivšeg doma vojske otvorena diskoteka na otvorenom. Poslednjih nekoliko nedelja mi stanari ne spavamo. Prijavljivali smo problem policiji, oni dođu, ovi ugase muziku i posle ponovo puste. Nama se u stanovima ne čuju televizori kada se tu pusti muzika. Sinoć je bio koncert do 23:20h. Deca koja su prva smena u školi su čekala da se završi da bi zaspala. Kad je koncert završen oni su pustili muziku do 03h mi nismo spavali. Da li ste u mogućnosti da nam pomognete i mogu li oni uopste u onoj rupi da drže takav lokal? Vama pišemo jer mi stanari smo se uverili da je policija neefikasna.

Hvala

 


Poštovani,

Naša inspekcija je izlazila na teren i dala je nalog ovlašćenoj agenciji za merenje buke da izađe na teren i izmeri jačinu buke. Oni će doći sledeće nedelje i po njihovom izveštaju će se dalje postupiti. Inspekcija je takođe napisala prijavu vezanu za radno vreme, ali nema mehanizme na osnovu kojih bi lokal zatvorili.

Nadamo se da će se ovaj problem u što kraćem roku rešiti.

Pitanje 03. Uvaženi, Sigurna sam da veliki broj radnika u opštini koristi mali kameni most koji vodi od opštine ...

Uvaženi,

Sigurna sam da veliki broj radnika u opštini koristi mali kameni most koji vodi od opštine ka katastru, upravi prihoda i drugim službama, a da ne govorim o ogromnom broju dece koja isti svakodnevno prelaze, jer im skraćuje put do gimnazije i okolnih škola. Most je kao što sigurno znate već duzi vremenski period u očajnom stanju, pa me zanima da li se planira njegova rekonstrukcija, jer on ne samo što je oštećen, već je i opasan, pogotovo stepenište.

Smatram da to ne iziskuje velika ulaganja i da može za jedan dan da se sredi, samo ako za to postoji volja. 

S poštovanjem

 


Poštovana,

Hvala Vam na javljanju i interesovanju da zajednički rešavamo probleme u gradu. Što se tiče tog mosta, odrađeni su predmer i predračun a trenutno se radi i projekat. U što skorijem roku će se krenuti u njegovu potpunu rekonstrukciju.

Srdačan pozdrav.

Pitanje 04. Zdravo uvaženi gradonačelniče. Hteo sam ovim putem da Vam uputim molbu za jednu akciju koju mislim da Vi možete ...

Zdravo uvaženi gradonačelniče.

Hteo sam ovim putem da Vam uputim molbu za jednu akciju koju mislim da Vi možete da pokrenete u ime grada a to je da uz pomoć nevladinih organizacija okupite mlade srednjoškolce i studente da zajedničkom akcijom nabavite sadnice i zajedno svi pošumimo Parničko brdo i Boriće radi zaštite životne sredine i lepšeg izgleda našeg grada. Što će naravno doprineti i lepšem izgledu grada.

Hvala

 


Poštovani,

Hvala Vam na poslatom predlogu. Možete li nam reći na koju stranu parničkog brda mislite?

Da bismo mi videli čije su parcele i gde je moguće a gde ne raditi pošumljavanje.

 

Pitanje 05. Molba uvaženom gradonačelniku Nihatu Biševcu da pomogne uklanjanje deponije u užem centru grada, ulica Rifata ...

Molba uvaženom gradonačelniku Nihatu Biševcu da pomogne uklanjanje deponije u užem centru grada, ulica Rifata Burdževica poviše hotela Tadž. 

 


Poštovani,

Prosledili smo Vaš problem JKP “Čistoća”. Sa tom zgradom je problem što u gradnji nije obezbeđen prostor koji bi služio za odlaganje otpada. Obzirom da to nije urađeno, sada postoje dve kante koje ne zadovoljavaju potrebe stanara zgrade.

Takođe, ja sam Vaš mail je prosleđen direktoru JKP “Čistoća” Eminu Omeroviću koji će Vas kontaktirati.

U nadi da ćemo naći najbolje rešenje za Vaš problem, srdačno Vas pozdravljamo!

 

Pitanje 06. Postovani Gradonačelniče, veoma ću se iznenaditi ako uopšte i otvorite ovu moju poruku, a kamoli je pročitate ...

Postovani Gradonačelniče, veoma ću se iznenaditi ako uopšte i otvorite ovu moju poruku, a kamoli je pročitate, ali rekoh sebi hajde ipak da pokušam. Imam za Vas dva pitanja:

1. Zbog čega u svim opštinama širom Srbije ženama koje nisu u radnom odnosu, nakon rođenja deteta opština daje 10.000 din. mesečno, plus materinsko koje dobija od države, a kod nas to nije ni u planu?

2. Kada će (verovatno nikad) moći kod nas po završetku školovanja da se "insan" zaposli i da radi posao za koji se i školovao? Npr. ja sam diplomirani profesor fizike i informatike, znam nekoliko mesta gde treba profesor, javim se-izmišljaju neke razloge, a posle čujem da su primili nekog "svog" pa do kad više to, pa narod je nezadovoljan poštovani gradonačelniče?! Molim Vas uzmite u obzir malo potrebe naroda, malo prošetajte gradom vidite šta narod hoće, mnogo je naroda bez posla- a tu je odmah nezadovoljstvo.

S poštovanjem.

 


Poštovana,

Grad Novi Pazar funkcioniše u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije pa u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti grad je opredeljen za pomoć ugroženim porodicama i pojedincima, ali preko Centra za socijalni rad u zavisnosti od ispunjenosti uslova koji su Zakonom predviđeni. Skupština grada Novog Pazara je donela Odluke koje tretiraju ovu materiju (materijalna pomoć), ali obzirom da niste o sebi dali nikakve podatke osim imena i prezimena (koje se ne objavljuje), mi na osnovu Vašeg dopisa ne možemo da utvrdimo da li Vi ispunjavate bilo kakve uslove koji su predviđeni Odlukama. Grad je samoinicijativno doneo i niz sledećih odluka na koje Vi imate pravo ukoliko ispunjavate potrebne uslove: Odluku o ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć porodici u kojoj se rode blizanci – dvoje ili više dece, Odluka o pravima na jednokratnu novčanu pomoć po rešenju gradonačelnika, Odluka o ostvarivanju prava na novačnu pomoć dva puta godišnje samohranim roditeljima, Odluka o ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć porodici sa petim i svakim narednim novorođenim detetom i Odluka i finansiranju celodnevnog boravka dece samohranih roditelja u PU Mladost.

Što se tiče mogućnosti zaposlenja napominjemo činjenicu da je od strane ovlašćenih organa Republike Srbije donet Zakon o zabrani zapošljavanja, a posebno ističemo činjenicu na koju se pozivate za zaposlenje u školi da su škole pod direktnom upravom resornog Ministarstva Vlade Republike Srbije, tako da grad Novi Pazar nikako ne može uticati na prijem niti zaposlenje u obrazovnim institucijama.

Srdačan pozdrav

Pitanje 07. Esselamu alejkum i moje poštovanje g-dine Biševac. Biću kratak i nadam se precizan.  Naime, već duže ...

 

Esselamu alejkum i moje poštovanje g-dine Biševac. Biću kratak i nadam se precizan. Naime, već duže vremena, devojčica romske nacionalnosti uzurpira pešake, automobile, kamione i autobuse na autobuskoj stanici tako što iskače na haubu, baca se na auta ili leže po sred puta. Obzirom da policija ne radi ništa po tom pitanju, odlučih da se obratim najhavijeznijem i pre svega najboljem gradonačelniku i čoveku koji je do sada bio gradonačelnik. Nadam se da ćete naći za shodno da alarmirate odgovarajuće službe da reše ovaj problem, jer neko će je sigurno udariti, pregaziti i sebi napraviti veliki problem.

P.S. letos je ova devojčica nosila džepni nož sa sobom i plašila decu koja su se vraćala iz škole, među tom decom je bila i moja ćerka​. Hvala Vam unapred i znam da sam se obratio pravom insanu. Ukoliko želite poslacu vam i fotku kao dokaz moje priče.

 


Poštovani,

Hvala Vam na javljanju. Već smo upoznati sa ovim problemom, ali mi ne možemo ništa da uradimo po tom pitanju, već samo policija. Prosledićemo Vašu prijavu policiji I zamoliti za reagovanje.

Srdačan pozdrav

Pitanje 08. Molim Vas da imate razumevanja za izgradnju prostorije VI MZ, koja stoji više od 25 godina zatvorena...

Molim Vas da imate razumevanja za izgradnju prostorije VI MZ, koja stoji više od 25 godina zatvorena. Ispred nje se nalazi čuvena Halimača, prirodno bogatstvo kojoj treba redovno održavanje higijena ispravnosti vode za piće meštanima. Nisu velika ulaganja, a vratili bi stari sjaj MZ gde bi se okupljali penzioneri i omladina. Da naglasim ,da smo svi glasali za Vas, i tako na ovaj način uzvratite naše veliko poverenje u Vas, prvog čoveka našeg grada.

 


Poštovana,

Hvala Vam na javljanju. Potrudićemo se da rešimo problem koji ste prijavili i da sredimo prostorije VI mesne zajednice.

Srdačan pozdrav

Pitanje 09. Dobar dan poštovani gradonačelniče i moj nekadašnji nastavniče. Ja radim već nekoliko godina u Austriji...

 

Dobar dan poštovani gradonačelniče i moj nekadašnji nastavniče. Ja radim već nekoliko godina u Austriji, a zivim u Novom Pazaru u naselju Svojbor. Na kraju asfalta u Svojboru levo od asfalta imam nekih 400 metara i tu ima nekih 30-ak kuća nekoliko puta sam sam nasipao i popravljao taj put i krčio od trnja pa Vas molim da mi pomognete jer je i ove godine u lošem stanju i nas 30-ak kuća nemamo kanalizaciju to je zaista veliki problem.

Unapred hvala

 


Poštovani,

Molim Vas da nam pošaljete tačnu adresu kako bismo znali koja tačno ulica je pitanju. Takođe, potrebno je da nam pošaljete kontakt telefon nekoga u Novom Pazaru ako ste Vi u Austriji.

Srdačan pozdrav

Pitanje 10. Gradonačelniče, kada ćete moći da me primite na razgovor. Živim sa suprugom i bebom pod kiriju ...

Gradonačelniče, kada ćete moći da me primite na razgovor. Živim sa suprugom i bebom pod kiriju, još uvek nisam dobila zaposlenje u Novom Pazaru. Završila sam dva fakulteta.

Pozdrav

 


Poštovana,

Kao što verovatno znate trenutno je na snazi zabrana zapošljavanja i gradska uprava, kao ni druga preduzeća nisu u mogućnosti da zapošljavaju nove radnike. Za ponudu poslova informišite se u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. A ako Vam treba preporuka za neki posao stojimo Vam na usluzi.

Srdačan pozdrav

Pitanje 11. Pozdrav uz veliko poštovanje gradonačelniku.  Imam pitanje vezano za obećanje da je meni i mojim komšijama ...

Pozdrav uz veliko poštovanje gradonačelniku.  Imam pitanje vezano za obećanje da je meni i mojim komšijama obećano asfaltiranje ulice duge samo 60-ak metara.

Interesuje me, zašto obećanje nije ispunjeno još uvek? 

 


Poštovana,

Sve ulice koje su planirane za asfaltiranje su bile u okviru tendera kojim je trebalo da se radi 50 ulica. Tender je trenutno u sudskom sporu jer je ponuđač koji nije dobio ponudu tužio ponuđača koji je dao najbolju ponudu na tenderu. Dok se sudski spor ne završi nijedna od tih ulica ne može biti sređena. Nadamo se da će se to uskoro rešiti.

Srdačan pozdrav

 

Pitanje 12. Već nekoliko dana ne radi grejanje u kućicama objekta Naše dete koje je deo PU Mladost.  Da budem precizniji, to su ...

Već nekoliko dana ne radi grejanje u kućicama objekta Naše dete koje je deo PU Mladost. Da budem precizniji, to su one kućice pored OŠ Bratstvo u kojima predškolci pohađaju nastavu. Kao zainteresovani roditelj dobio sam informaciju da je u pitanju ozbiljan kvar čiju popravku ne može ne može da plati PU Mladost. Zbog toga se PU Mladost obratila za pomoć lokalnoj samoupravi. Moje pitanje je kada će biti normalizovano snabdevanje toplotnom energijom u gore pomenutim kućicama?

 


Poštovani,

Kontaktirali smo direktorku PU “Mladost” Dragicu Ličina koja nam je potvrdila da je došlo do kvara. Rekla nam je da čekaju da se odradi popravka, ali da su postavljene termoregulacione peći i grejalice i da su temperature zadovoljavajuće za boravak dece. A kvar će uskoro biti saniran.

Srdačan pozdrav

 

Pitanje 13. Sajt Gradske uprave za javne prihode i dalje ne radi kako bi trebalo. Nakon logovanja, prvo što primećujem je ...

Sajt Gradske uprave za javne prihode i dalje ne radi kako bi trebalo. Nakon logovanja, prvo što primećujem je pogrešan datum, a nakon unosa datuma i provere trenutnog zaduzenja dobijam obavestenje "U zadatom perodu nema promena ni na jednom poreskom računu."

Greška je sledeća: dok se ne proknjiži neka uplata, zaduženje/dug se vidi. Čim bilo kakava uplata prođe kroz sistem, dobija se ovo obaveštenje i ne vidi se trenutni saldo.

Znači, aplikacija je skroz neupotrebljiva. Kada sam pokušao kontakt sa Upravom, najkraće mi je objašnjeno da je ovo stara verzija aplikacije i da zbog toga ima ovih problema. Kada ćete osposobiti aplikaciju za normalno funkcionisanje?!

 


Poštovani,

Vaš mail je prosleđen Gradskoj upravi za naplatu javnih prihoda. Molimo Vas da se njima obratite i njih kontaktirate jer mi nemamo nadležnost nad tom aplikacijom.

Srdačan pozdrav

Pitanje 14. Poštovani gradonačelniče, Ja sam Zdravko Pantelić, iz Tutina trenutno na doktorskim studijama na ...

Poštovani gradonačelniče,

Ja sam Zdravko Pantelić, iz Tutina trenutno na doktorskim studijama na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu.  Nisam siguran da ćete Vi pročitati ovaj e-mail ali kod god da to uradi nadam se da će imati motiva da Vam prenese informaciju. Pitanje se odnosi da li vrelo Raške poseduje Elaborat o rezervama podzemnih voda, dokument koji po Zakonu o vodama mora posedovati svako izvorište koje služi za vodosnabdevanje. Zašto to pominjem, naime ja sam na doktorskim studijama iz oblasti hidrogeologije predmet mog interesovanja je Pešterska visoravan, a između ostalog i vrela na njoj, od kojih je vrelo Raške najbitnije. Cilj mi je da ukoliko Vi kao grad aplicirate kod Ministarstva za zaštitu životne sredine za izradu jednog ovakvog Elaborata postoji mogućnost i za završetkom mojih doktorskih studija. Šta Vi time dobijate, potvrdu o kapacitetu vrela Raške, zonama sanitarne zaštite (vrlo bitno jer se zona prihranjivanja vrela nalazi na prostoru Pešterske visoravni, jedno zagađenje i dovodite u opasnost celo građanstvio Novog Pazara) mogućnost za proširenje kapaciteta vrela Raške ( setite se da Novi Pazar ne poseduje ni jedno drugo vrelo za vodosnabdevanje). Moja korist su samo podaci. Svako drugi koji bi radio Elaborat radio bi ga samo zbog novca, rezultati bi bili neadekvatni jer ne bi koristili ni opremu ni ljudstvo. Ja bih sa mojim mentorom i timom kolega ispratio svaki aspekat prihranjivanja vrela, kapaciteta, kvaliteta. Za doktorat koji se radi u Beogradu i sami znate koji obim podataka se mora posedovati. Verovatno će se posle prve ili možda druge rečenice ovaj dopis biti već "delete" ali moj cilj je da grad Novi Pazar ima perspektivu u vodosnabdevanju, Sa porastom stanovništva pojaviće se problem vodosnabdevanja. Ja nemam druge mogućnosti da porazgovaram sa Vama jer ste veoma zauzeti.

Unapred zahvalan.

 


Poštovani,

Hvala Vam na javljanju i interesovanju za elaborat. Čestitamo Vam i želimo puno uspeha na doktorskim studijama i u daljem radu. Što se tiče Elaborata o rezervama podzemnih voda reke Raške mi ga nemamo jer se te rezerve nalaze ispod Pešterske visoravni koja nije pod našom nadležnošću. Dobro bi bilo da se republičkim organima obratite, s druge strane mi imamo Elaborat o podzemnim vodama Novog Pazara. Ukoliko su Vam te informacije značajne ne oklevajte da nam se obradite. Tu smo i za sve drugo da Vam pomognemo ukoliko možemo.

Srdačan pozdrav

Pitanje 15. Nihate, selam alejkum. Stanujem ovde 40 godina i bio sam na mesečnoj preplati za parking ali ...

Nihate, selam alejkum. Stanujem ovde 40 godina i bio sam na mesečnoj preplati za parking ali evo već mesecima mi pisu kazne svakodnevno,ima ih na destine. Razlog je što je gradska uprava donijela odluku da na punomoć ne može da se koristi ta beneficija. Punomoć je pravni dokument i važi svuda u cijelom svijetu al za vas ne. Vlasnik vozila koje ja imam je iz Nove Varoši, pa jedino da ga parkiram tamo i da dolazim posle biciklom do stana u novoj lučnoj zgradi. Na inicijativu jedne Vaše funkcionerke parking servis mi je odobrio pre 20 dana opet mesečnu kartu al meni ostaju mnoge kazne od po 1.000 din da platim. Kako sad da to ja rešim i razumem?

Nemam volje ni strpljenja da pišem dugo al bih voleo da dođem kod tebe i detaljno sve ispričam i iznesem na žalost problem mnogih od nas što zive u centru grada.
Od srca sve najbolje tebi u daljem radu sa nadom da ćete naći rešenje za nas ovde.

 


Poštovani,

Povodom Vašeg poblema sa JKP “Parking servis” kontaktirali smo lično direktora JKP “Parking servisa” Armina Mehovića kako bi detaljno objasnio u čemu je problem i koja su Vaša prava, ali i obaveze. Odgovor direktora Armina Vam prenosimo u celosti.

>>> 

Poštovani,

Povodom primedbe građanina Gradonačelniku Grada Novog Pazara u kojoj gospodin navodi da ima problem sa JKP “Parking servis Novi Pazar” iz razloga što ne može biti pretplatnik mesečne stanarske parking karte i što za posledicu toga ima nekoliko doplatnih karti tj. dnevnih-komunalnih taksi, mi Vam šaljemo odgovor i razloge zašto gospodin ne ispunjava sve zakonske uslove da bi bio legitiman korisnik stanarske parking pretplate.

Odlukom od 27.11.2015.godine Skupština grada Novog Pazara je dodelila JKP-u „Parking servis Novi Pazar“ poslove upravljanja, korišćenja, naplate i održavanje javnih parkirališta na teritoriji grada Novog Pazara.

Na osnovu člana 13 Pravilnika o upravljanju, načinu korišćenja i održavanju parkirališta, usvojenog dana 24.05.2016. na sednici Nadzornog odbora  JKP “Parking servis Novi Pazar” osnov za sticanje prava na plaćanje naknade za parkiranje po povlašćenoj tarifi za stanovnike u određenoj zoni, predstavlja dokaz o uredno prijavljenom prebivalištu kao i važeća saobraćajna dozvola koja se void isključivo na lice koje podnosi zahtev za stanarsku vozila sa identičnom adresom vlasnika vozila sa adresom iz dokaza o prebivalištu.

Gospodin, ne ispunjava gore navedene uslove, jer se vozilo registarskih oznaka NVxxx xx ne void na njega, već na prethodnog vlasnika vozila.

JKP “Parking servis Novi Pazar” je što se tiče gospodina, već napravilo presedan, i omogućilo mu korišćenje stanarske pretplatne karte na mesec dana, dajući mu tako vremena i prostora da reši potrebnu dokumentaciju i auto prevede na svoje ime. Međutim, gospodin nije ni to uradio, tako da mi kao preduzeće ne možemo postupati suprotno pravilima Pravilnika o upravljanju, načinu korišćenja i održavanju parkirališta, i drugim aktima usvojenih od strane Nadzornog odbora, koje je imenovala Skupština grada Novog Pazara.

Drugi problem gospodina, a koji se tiče plaćanja doplatnih (dnevnih-komunalnih taksi), navodimo da pomenuti građanin ima 9 (devet) doplatnih karti, s tim što napominjemo da mu je jedna stornirana od strane preduzeća, a sve iz razloga da se izađe u susret građanima u duhu dobrevolje i dobrih međuljudskih odnosa.

Na osnovu čl. 25 Odluke o Javnim parkiralištima grada Novog Pazara od 2011. godine i na osnovu čl. 19 Pravilnika o upravljanju, načinu korišćenja i održavanju parkirališta, korisnik koji ne postupa u skladu sa čl.17 Odluke o Javnim parkiralištima gradaNovog Pazara i u skladu sa čl.10 i 11. Pravilnika dužan je da plati komunalnu taksu – dnevnu kartu, prema cenovniku preduzeća ili preduzetnika, kome je grad Novi Pazar poverio upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji Grada, i koja važi za ceo dan, sa kojom se korisnik može parkirati u bilo kojoj zoni grada.

Korisnik parkirališta kome je uručen nalog za plaćanje dnevne karte dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati dnevnu kartu u roku od 8 dana na način naznačen na nalogu.

JKP “Parking servis Novi Pazar” opet predlaže gospodinu kao opciju rešenja datog problema da prevede vozilo registarskih oznaka NV xxx xx ili da uzme mesečnu parking kartu iza Nove lučne zgrade, kao fizičko lice, koja po cenovniku preduzeća koji je usvojila Skupština grada iznosi 2.000,00 dinara.

Pitanje 16. Želeo bih da pitam gospodina gradonačelnika zbog čega ulica Rama Rožajca kod spomenika još nije ...

Želeo bih da pitam gospodina gradonačelnika zbog čega ulica Rama Rožajca kod spomenika još nije asfaltirana i ako je urađena kišnica i sve je spremno bilo za asphalt, ali iz nepoznatih razloga se odustalo od asfaltiranja. Ulica je jedna od najstarih u Novom Pazaru. 100 m ulice nema asfalt. Asfaltirane su neke ulice koje su pre dve godine nastale, a naša od 1950. godine postoji.

Molim Vas da mi navedete razlog zbog Čega?

 


Poštovani,

Sve ulice koje su planirane za asfaltiranje u 2016. godini su bile u okviru tendera kojim je trebalo da se radi 50 ulica. Tender je trenutno u sudskom sporu jer je ponuđač koji nije dobio ponudu tužio ponuđača koji je dao najbolju ponudu na tenderu. Dok se sudski spor ne završi nijedna od tih ulica ne može biti sređena. Nadamo se da će se to uskoro rešiti.

Pitanje 17. Poštovani gradonačelniče Biševac, Drago mi je što sam u mogućnosti da Vam se ovim putem obratim ...

Poštovani gradonačelniče Biševac,

Drago mi je što sam u mogućnosti da Vam se ovim putem obratim i saopštim ne samo moj problem, već i problem svih dobrih i uspešnih studenata iz Novog Pazara. Ja se zovem Irfan Šabotić, rođen sam i živim u Novom Pazaru, student sam treće godine medicine na Medicinskom fakultet u Nišu. Dosadašnji prosek mi je 10,0. Proglašen sam za najboljeg studenta treće godine među 250 studenata iz cele Srbije. Razlog zbog čega Vam se obraćam je taj što grad Novi Pazar ne vodi brigu o svojim najboljim studentima, odnosno ne izdvaja sredstva iz gradskog budžeta za stipendiranje najboljih studenata iz Novog Pazara. Ja imam na trećoj godini oko 250 kolega i koleginica, koji su iz različitih krajeva Srbije, pretežno iz jugoistočne Srbije, i većina njih je bilo zapanjeno kada sam im rekao da ne primam nikakvu vrstu pomoći ili stipendije od grada za svoj rad, trud i uspeh tokom studiranja. Navešću vam nekoliko gradova i opština iz predela jugoistočne Srbije (navodim ovaj deo Srbije iz razloga što najveći deo studenata na Univerzitet u Nišu dolazi iz ovog dela Srbije) koji izdvajaju sredstva iz gradskog ili opštinskog budžeta za stipendiranje svojih najboljih studenata. Opština Dimitrovgrad stipendira svoje studente sa po 10.000 dinara mesečno, opština Knjaževac sa po 5.000 dinara, opština Vladičin Han sa po 6.000 dinara, opština Bojnik sa po 5.000 dinara, opština Blace sa po 3.500 dinara, opština Aleksinac sa po 5.000 dinara, grad Leskovac sa po 30.000 dinara godišnje, opština Kuršumljia sa po 40.000 godišnje. Takođe, i mnogi drugi gradovi i opštine stipendiraju svoje studente, a za koje ne znam tačnu sumu novca koju izdvajaju za stipendiraje pojedinačnog studenta. Tu spadaju: grad Niš, grad Zaječar, opština Vlasotince, opština Lebane, grad Pirot, opština Prokuplje, opština Svrljig itd. Osim jugoistočne Srbije, stipendije ili novačana pomoć se dodeljuje i u ostalim delovima Srbije (kao što su: Beograd, Kikinda, Požarevac itd.). Između ostalog i gradovi i opštine u susedstvu Novog Pazara, izdvajaju sredstva za stipendiranje svojih najboljih studenata (opština Tutin, opština Raška, opština Prijepolje, opština Ivanjica, opština Priboj, opština Nova Varoš, grad Kraljevo itd.). Većina gore navedenih mesta su i po broju stanovnika i po bužetskim sredstvima manja od Novog Pazara, ali ipak brinu za svoje najbolje studente i pomažu im tokom studiranja. Stipendije su najpotrebnije onim studentima koji studiraju van Novog Pazara i moraju sami da plaćaju troškove smeštaja, ishrane i putovanja. Ja studiram u Nišu već tri godine i ostvarujem zavidne rezultate tokom studiranja, ali za taj rad ne dobijam podršku od svog grada, koja bi mi mnogo značila jer je studiranja u današnjem vremenu skupoceno i predstavlja veliki trošak ne samo za mene, već i za celu moju porodicu. Postoje još mnogi studenti iz Novog Pazara koji takođe ostvaruju zavidne rezultate na fakultetima van Novog Pazara, ali za koje grad Novi Pazar nema sluha.

Moje pitanje za Vas kao gradonačelnika je: „Zbog čega grad Novi Pazar nema sluha za svoje najbolje studente i da li planirate da uradite nešto po ovom pitanju?“ Ja sam spreman da sa Vama ili Vašim saradnicima popričam o ovom problemu opširnije i da ako Bog da nađemo zajedničko rešenje za ovaj problem. Nadam se da ćete imati sluha za dobre studente i da ćete se odazvati mojem pozivu o zajedničkom razgovoru.

Unapred zahvalan.

 


Poštovani,

Pre svega čestitamo Vam na do sada postignutim rezultatima koji su za svaku pohvalu. Grad trenutno nije u mogućnosti da stipendira ni studente koji studiraju u Novom Pazaru ni studente koji sudiraju van grada. Međutim, planira se da od sledeće godine stipendiranje najboljih studenata postane praksa. Ukoliko se pokrene konkurs za studentske stipendije, konkurs će biti javan i objavljen na sajtu grada.

Želimo Vam sreću i uspeh u daljem radu.

Pitanje 18. Poštovani gradonačelniče, Obraćam Vam se sa velikim uvažavanjem i poštovanjem. Student sam ...

Poštovani gradonačelniče,

Obraćam Vam se sa velikim uvažavanjem i poštovanjem. Student sam druge godine doktorskih akademskih studija bio-medicinskih nauka u Beogradu, s' tim što sam osnovne i master studije završila na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru u roku, sa ukupnim prosekom 9,42. U Beogradu sam položila sve ispite u roku, i bila na budžetu, te na taj sam način dokazala kvalitet obrazovanja koji je prisutan u Novom Pazaru.

Imam veliku želju da napredujem i radim u svom gradu, međutim tu ne mogu da nađem posao u okviru struke.  S toga obraćam Vam se sa velikom nadom, za savet koji bi ste mi mogli dati kao gradonačelnik Novog Pazara.

S' velikim poštovanjem

 


Poštovana,

Gradonačelnik Vam se zahvaljuje na javljanju i izrazima poštovanja. Takođe, čestita Vam na postignutim rezultatima.

Predložite nam na koji način Vam gradonačelnik može pomoći. Da li u smislu pisanja preporuke ili tome slično?

Srdačan pozdrav

Pitanje 19. Živim već šesta decenija u ulici Hilma Rozajca. To sokače gde vodovodne cevi pucaju veoma ...

Živim već šesta decenija u ulici Hilma Rozajca. To sokače gde vodovodne cevi pucaju veoma često, planiraju da zakrpe asfaltom. Ovim putem želim da Vas zamolim da ne krpe pre nego što promene vodovone cevi i da sokače celo asfaltiraju, a ne onako kako su iskopali danas.

Srdačan pozdrav uz molbu da posetite tu ulicu.

 


Poštovana,

Primili smo Vašu poruku vezanu za problem u ulici Hilma Rožajca. Problem rešavanja vodovodnih cevi u toj ulici je planiran i biće završen do kraja godine.

Srdačan pozdrav!

Pitanje 20. Postovani, Javljam Vam se u ime Studentskog foruma Sandzaka studentske organizacije koja ...

Postovani,

Javljam Vam se u ime Studentskog foruma Sandzaka studentske organizacije koja okuplja studente sa svih visokoobrazovnih ustanova u Sandzaku i kao takvi predstavljamo organizaciju civilnog društva koja ima obimnu ciljnu grupu. Naime, održali ste sastanak sa OCD (organizacijama civilnog društva) iz Novog Pazara a da nas niste pozvali pa Vas ovom prilikom pitamo po kojim kriterijumima je vršen odabir OCD za sastanak?

Svako dobro, predsednik SFS

 


Poštovani,

Sastanak je održan na inicijativu OCD-a. Oni su birali ko će prisustvovati sastanku, ne gradonačelnik.

Srdačan pozdrav

 

Pitanje 21. Poštovani, Student sam novinarstva na Filozofskom fakultetu. Na predmetu Krizno novinarstvo ...

Poštovani,

Student sam novinarstva na Filozofskom fakultetu. Na predmetu Krizno novinarstvo pišem tekst o prevenciji kao ključu borbe protiv poplava.

Da li je istina da vaša opština sama piše projekte i tako delimično finansira obnavljanje poplavljenih područja i radi na prevenciji? Ko je zadružen za to i kakvi su rezultati ostvareni do sad?

Unapred zahvalna

 


Poštovana,

Grad Novi Pazar radi na izradi projekata za izgradnju brana, a projekte sprovodi u saradnji sa Evropskim progresom kojeg finansira Evropska Unija i Vlada Švajcarske.

Ove antierozivne brane štite grad od bujičnih poplava. Projekte izrađuje pomoćnik gradonačelnika u saradnji sa Odeljenjem za lokalno-ekonomski razvoj. Redovne poslove obavlja Odeljenje za vanredne situacije.

Molimo Vas da ne oklevate da nas pozovete ako imate daljih pitanja.

Srdačan pozdrav

Pitanje 22. Poštovani Gradonačelniče, Pojavom niza mlečnih restorana, kafića i ostalih uslužnih objekata u ulici ...

Poštovani Gradonačelniče,

Pojavom niza mlečnih restorana, kafića i ostalih uslužnih objekata u ulici Stefana Nemanje, došlo je do grube bezobzirnosti od strane vozača automobila uzurpirajući ionako male površine namenjene za pešake duž cele ulice. Ovom prilikom Vam se obraćam sa molbom da se u što skorije vreme reši ovaj problem na način gde se ne bi zavisilo samo od "dobre volje" Parking servisa Novi Pazar, što se konstantno i dokazuje sve većom koncentracijom vozila parkiranim ispred ovih uslužnih objekata, zanemarenih od strane ovog Servisa.

Smatram, a mišljenje se svakako da i dopuniti, da je najbolji način za rešavanje ovog sve većeg problema, postavljanje ukrasnih metalnih ili betonskih stubića duž ove ulice. Isto rešenje se može primeniti i duž prve polovine AVNOJ-a (deo trotoara kod Nove Lučne zgrade).

Prvi put se obraćam na ovaj način bilo kome iz uprave grada Novog Pazara, a to govori da postoji poverenje nas građana u savesno vršenje Vaše dužnosti, tj. postoji nada da će ova objektivna i dobronamerna molba biti procesuirana na najbolji mogući način.

Želim Vama i Vašim saradnicima svako dobro i uspeh u svim vašim aktivnostima na rešavanju problema nas građanja.

 


Poštovani,

Hvala Vam na interesovanju i pomoći u rešavanju gorućih problema u gradu. Navedeni problem je već bio tema gradskog veća, ali će uskoro biti opet. Trudimo se da ovaj problem rešimo u što skorijem roku u saradnji sa JP Parking servis i sa policijskom upravom u Novom Pazaru. Bitno je da znate da se problem adekvatno može rešiti samo uz inicijativu policijske uprave, jer JP Parking servis nema nadležnost da preduzima bilo kakve radnje bez naloga ovlašćenog službenika policijske uprave. Vrlo smo Vam zahvalni na konstruktivnom predlogu koji se ne tiče samo lično Vas, već je deo jednog šireg problema čije je rešavanje jedan od prioriteta gradonačelnika Novog Pazara.

Srdačan pozdrav

Pitanje 23. Poštovani, Obraćamo Vam se zahtevom za dodelu prostorija i odobrenje sredstava iz budžetske linije ...

Poštovani,

Obraćamo Vam se zahtevom za dodelu prostorija i odobrenje sredstava iz budžetske linije 481 dotacije nevladinim organizacijama koja su nam neophodna za finansiranja projekata koje želimo da sprovodimo.

Asocijacija Prosvetara Sandžaka osnovana je 2017. godine i bavi se promocijom nauke, vaspitanja, obrazovanja, kulture, formalnog i neformalnog obrazovanja, inovacijama, mladima, studentima, prosvetarima. Mi želimo da realizujemo niz značajnih projekata čime bi se u pozitivnom svetlu predstavljao Grad Novi Pazar. Ranije smo delovali kao neformalna grupa i imali smo veliki broj aktivnosti koje smo sproveli: javne tribine,okrugle stolove, debate, radionice.

Sve ove aktivnosti su dale zapažene rezultate, da bi mogli da nastavimo nesmetano funkcionisanje i da bi obezbedili kontinuitet rada potrebna nam je finansijska pomoć, kao i pomoć pri dodeli prostorija koje su u vlasništvu Grada.

Najljubaznije Vas molimo da ozbiljno pristupite razmatranju ovog našeg Zahteva jer su u pitanju projekti od velikog značaja za Grad Novi Pazar, kao i ostale gradove i opštine u okruženju.

Unapred zahvalni.

 


Poštovani,

Sva finansiranja sa budžetske linije 481 finansiraju se programski putem javnih konkursa za koje je neophodno prijaviti se konkretnim projektom. Javni konkurs zа dodelu sredstava za sufinansiranje, odnosno finansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja građana iz oblasti kulure sa teritorije grada Novog Pazara za 2017. godinu  istekao je u petak 3. marta. Pratite i dalje konkurse na sajtu grada www.novipazar.rs u sektoru oglasi.

Srdačan pozdrav

Pitanje 24. Predmet: Zahtev za hitno rešavanje problema u PU Mladost Novi Pazar....

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, a dobili smo ih od naših članova iz PU Mladost Novi Pazar, ističemo sledeće:

Više puta ste obaveštavani o problemima sa kojima se susreću zaoposleni u predškolskoj ustanovi Mladost, Novi Pazar. Pored ostalih problema trenutno je najveći taj da se plate zaposlenih isplaćuju i dalje sa nekoliko meseci zakašnjenja (plate za mart 2017. godine i to samo za deo zaposlenih isplaćene su u junu 2017. godine). Naime deo zaposlenih je iskoristio svoje pravo da putem suda zatraži izvršenje za obračunate, a neisplaćene plate za mart i april ove godine i kažnjeni su tako što je račun ustanove sa koga je moguće izvršiti ispražnjeni jer su sva sredstva prebačena na račun ustanove sa koga nije moguće izvršiti isplatu. Novca ima dovoljno, ali je nedostupan za izvršenje potraživanja. Plata za mart i april je isplaćena zaposlenima koji nisu zahtevali sudsko izvršenje, a zaposleni koji su iskoristili svoje zakonsko pravo su na oaj način kažnjeni i iskorišćeni kao opomena ostalim zaposlenima. Radno-pravni status zaposlenih mora biti isti za sve, jer su u suprotnom zaposleni izloženi očiglednoj diskriminaciji koja je zakonom zabranjena i sankcionisana.

Još jednom podsećamo da su zaposleni u ovoj ustanovi uskraćeni i za povećanje plata u skladu sa odlukama Vlade RS, te je ovo još jedan vid nepoštovanja zakona i zaposlenih.

Na osnovu svega napred navedenog smatramo da je neophodno što hitnije rešiti problem zaposlenih u PU Mladost Novi Pazar, jer će u suprotnom biti prinuđeni da svoja prava počnu da ostvaruju osim sudskim putem i na druge načine.

U Beogradu, za GSPRS Nezavisnost
Prof. dr. Tomislav Živanović, predsednik

 


Poštovani gospodine Živanović,

Zakašnjenja od 3 meseca u isplaćivanju plata nasleđen je problem od pre više od 10 godina. Takođe, napominjemo da kašnjenje plata nije samo u PU Mladost, već u svim javnim preduzećima koja su na budžetu grada. Plate se isplaćuju redovno svakog meseca.

Srdačan pozdrav.

Pitanje 25. Poštovani gradonačelniče, Kada će se u mom naselju nešto pomeriti sa mrtve tačke (Novopazarska banja) ....

Selam alejkum gospodine Biševac! Hteo sam da Vas zamolim i pitam. Kada će se u mom naselju nešto pomeriti sa mrtve tačke (Novopazarska banja)? Put neosvetljen, reka neukorićena, kanalizacije nema... Vodovodne cevi su stare i manjih kapaciteta...Verujem da sve znate... E sada ne znam kakvi su vasi planovi. Mislim planovi Grada. Molim vas odgovorite mi. Puno selama za najboljeg pre svega čoveka i gradonačelnika!

 


Poštovani,

Kao što znate, trenutno se radi korićenje banjske reke u dužini od 300m, takođe urađeno je osvetljenje ulica, bandere i ostalo. Novopazarska banja je u prethodnom periodu uvrštena u prioritetne banje Srbije, tako da očekujemo u narednom periodu donacije za uređenje i razvoj banje. Trudićemo se da i mi kao lokalna samouprava što više utičemo na razvoj i uređenje novopazarske banje.

Srdačan pozdrav.

Pitanje 26. Poštovani gradonačelnice. Obraćam Vam se povodom velikog problema koje imamo mi stanari ulice 1 maj....

Poštovani gradonačelnice. Obraćam Vam se povodom velikog problema koje imamo mi stanari ulice 1 maj. Naime nas problem je počeo prošle godine tako što se u ulici otvorila firma za rentiranje vozila, Menda d.o.o. On nema parking za svoja vozila kojih ima dvadesetak, pa tako koristi javni parking, za koji mi uredno plaćamo svaki mesec JKP. A nemamao gde da parkiramo vozila jer je vlasnik zauzeo postavljanjem automobilskih guma, cigala, bokova, dasaka, a ako neko slučajno pomeri nešto od toga da bi se parikarao jer tu živi, odmah biva napadnut od strane vlasnika. Postovani Nihade pomozite.

 


Poštovani,

Molimo Vas da se obratite Saobraćajnoj policiji koja reguliše takve probleme.

Srdačan pozdrav.

Pitanje 27. Poštovani, u ulici Oslobođenja nalazi se stanište kuna/lasica. U pitanju su životinje čije prisustvo nije bezbedno...

Poštovani, u ulici Oslobođenja nalazi se stanište kuna/lasica. U pitanju su životinje čije prisustvo nije bezbedno za našu decu. Kune su u međuvremenu postale veoma slobodne, u smislu da uzurpiraju dvorišta, pokušavaju da uđu u kuće i nemoguće ih je zaplašiti. Obracam Vam se pre nego se desila neka povreda/napad na neko dete u nadi da cete odmah reagovati. Problem ne možemo rešiti sami niti je to problem samo jednog domacinstva.

Srdačan pozdrav

 


Poštovana,

Odeljenje za zaštitu životne sredine je kontaktiralo nadležnu republičku veterinarsku inspekciju. Budući da je lasica zaštićena vrsta, pritom bezopasna, biće angažovana ovlašćena agencija koja će premestiti lasice na prigodno mesto.

Srdačan pozdrav.

Pitanje 28. Čestitke na besprekornoj organizaciji Balkanskog seniorskog prvenstva u atletici. Drago mi je da su naši ...

Čestitke na besprekornoj organizaciji Balkanskog seniorskog prvenstva u atletici. Drago mi je da su naši atletičari osvojili 20 medelja. Jednu od njih osvojila je i moja ćerkica Sanja Ristović (disciplina sedmoboj). Još draže mi joj što joj je medalju uručio moj prijatelj Nihat. Oduševljena je boravkom u Pazar, navijanjem, atmosferom. Zahvalan sam na tome.

Veliki pozdrav!

Zoran Ristović.

 


Poštovani Zorane,

Hvala Vam puno na lepim rečima! Zadovoljstvo je naše što smo uspeli da ugostimo Vašu ćerku kao i sve takmičare i da su otišli puni pozitivnih utisaka. Nadamo se da će biti prilike da Vas opet ugostimo.

Srdačan pozdrav

Pitanje 29. Gospodine merhaba. Javljam Vam se iz Istanbula. Ja sam prije jedne godine uzeo srpsko državljanstvo za...

Gospodine merhaba. Javljam Vam se iz Istanbula. Ja sam prije jedne godine uzeo srpsko državljanstvo za mene i za mog sina.

Šta treba da uradim da bi i moja supruga dobila srpsko džavljanstvo? Ona je Turkinja.

Pozdrav iz Istanbula i želim Vam sve najbolje.

 


Poštovani,

Morate se javiti Ministarstvu unutrašnjih poslova – Policijskoj upravi Novi Pazar u čijoj je to nadležnosti. Oni će Vas uputiti dalje kako to da rešite, a kada se završi ta procedura u Gradskoj upravi se vrši upis u državljanstvo.

Srdačan pozdrav.

Pitanje 30. Može li Čistoća ponekad da dođe i opere ulice u Jošanici, sve koje spajaju Prvomajsku i magistralu?

Može li Čistoća ponekad da dođe i opere ulice u Jošanici, sve koje spajaju Prvomajsku i magistralu? Ja sam u Jugovića i nikad ih nema da dođu, ni kod nas ni nigde u Jošanicu.
Selam za gradonačelnika!

 


Poštovani,

Tačno je da se ulice koje spajaju Prvomajsku ulicu i magistralu ne peru od strane JKP Čistoća. Direktor JKP Čistoća Emin Omerović nam je rekao da su ulice preuske i cisterna za čišćenje ne može da prođe u te ulice, takođe je razlog i to što je budžet mali pa planom i programom te ulice nisu obuhvaćene i predviđene za čišćenje, već veće i prioritetnije saobraćajnice. Za sledeću godinu predviđeno je povećanje budžeta i izmena plana i programa, te bi se time omogućila kupovina manje cisterne koja bi bila pogodnija za uže ulice kao što su ulice koje spajaju Prvomajsku i magistralu.

Srdačan pozdrav.

 

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika