A- A A+

Bolji putevi i ekonomski razvoj uz podršku Norveške i Turske

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgić i ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad sastali su se, tokom zajedničke posete Novom Pazaru, sa gradonačelnikom Nitahom Biševcem, predsednicom lokalnog parlamenta Ifetom Radončić i njihovim najbližim saradnicima.

I Turska i Norveška su podrškom našem gradu potvrdili politiku prijateljstva prema Novom Pazaru a tokom današnje posete bilo je reči o konkretnim oblicima saradnje u narednom periodu.

“Projekti čiju realizaciju su pomogle Republika Turska i Kraljevina Norveška do sada, znatno su doprineli kvalietnijem životu naših sugrađana. Tokom susreta je bilo reči o završetku ranije započetih projekata, među kojima je pre svega rekonstrukcija zagrade suda. Mnogo toga imamo u planu i u periodu pred nama očekuje nas puno zajedničkog posla, na zadovoljstvo Novopazaraca”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac, podsetivši da je u planu izrada projektne dokumentacije za zaobilaznicu oko Novog Pazara i da je Norveška direktno zainteresovana za ovaj projekat.

“Na drugoj strani,turski predsednik Redžep Taip Erdogan, svojom posetom u oktobru peošle godine potvrdio je da na podršku prijateljske zemlje možemo ozbiljno da računamo. Potpisan je tada sporazum o realizaciji nekoliko vrednih i za nas izuzetno značajnih projekata o čijoj smo realizaciji pričali i danas sa ambasadorom Bilgićem”, kazao je gradonačelnik Biševac.

Ti projekti podrazumevaju izgradnju pristupnih saobraćajnica, nekoliko mostova u centru grada, rekonstrukciju Hamama u Staroj čsršiji i dečjeg obdaništa, kao i rekonstrukciju sportske dvorane u OŠ “Vuk Karadžić”.

U skladu sa ekonomsko – političkim prilikama u gradu i regionu, akteri sastanka saglasili su se da bi nastavak dosadašnje saradnje kao i realizacija novih projekata u interesu građana, trebalo da se razvijaju u nekoliko pravaca. Osim na primarnom perivredno ekonomskom razvoju, Novi Pazar zavređuje pažnju i u sferi infrastrukture, kulturno obrazovnih instiutucija, socijalne zaštite, i sporta.

“Norveška je podržala izuzetno vredan projekat rekonstrukcije OŠ “Stefan Nemanja i time saradnja neće prestati jer nastojimo da vam pružimo podršku u realizaciji malih projekata, sa idejom da pospešimo ekonomske potencijale vašeg grada i regije. Novi Pazar pruža mnogo mogućnosti ali je na neki način izolovan i zajednički ćemo nastaviti da taj segment menjamo”, rekao je pred novinarima ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgić potvrdio je da ne postoji dilema o tome da će Turska i Novi Pazar i i dalje uspešno sarađivati.

“Nastojimo da nesebično koristeći sve potencijale, podršku pružimo Novom Pazaru i celom Sandžaku”, kazao je Bilgić, naglašavajući da je za Tursku izuzetno bitno stvaranje takozvanih brzih puteva unutar Sandžaka, a u cilju razvoja regiona.

Nakon razgovora ambasadori Bilgić i Bjornstad obišli su u društvu domaćina, novopazarski Kulturni centar.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops