A- A A+

Održana tribina na temu preduzetništva

U organizaciji Grada Novog Pazara i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje održan je okrugli sto na temu preduzetništva, a učešće je imao i potpredsednik Narodne skupštine, Vladimir Marinković.

Član Gradskog veća, Seadetin Mujezinović rekao je da je današnji događaj nastavak obećanja datih u prethodnom periodu. “Kao što smo i najavljivali dovodimo neke bitne ljude i bitne institucije iz dva razloga. Prvo da bi naši ljudi, naši preduzetnici, dobili pravu informaciju, a druga stvar koja je takođe bitna za ljude koji se bave biznisom jeste da su ljudi koji su danas gosti tribine  jako uticajni i mogu nam puno pomoći u Beogradu.” On je naglasio da je ova godina proglašena za godinu preduzetništva i da je u tu svrhu više od 16 milijardi dinara je obezbeđeno iz budzeta Republike Srbije za razne projekte. “Mislim da je ovo jako korisno, da se naši preduzetnici iz prve ruke upoznaju i da apliciraju za kredite, podsticajna sredsta i da na taj način unaprede svoju proizvodnju. Mi ćemo nastaviti sa ovakvim tribinama i sve da u cilju pomognemo ljudima koje se bave ovim poslom.”, kazao je Mujezinović

Potpredsednik Narodne skupštine, Vladimir Marinković kazao je da je cilj današnje tribine promocija tekuće godine kao godine preduzetništva, kako je to Vlada proglasila. “Želimo da pokazemo privrednicima da brinemo za njih i predstavićemo konkretne predloge, ono što će drzava uraditi za njih kako bi olakšala njihov rad njihov posao a poseban akcenat stavljamo na domaće firme i na one koji tek počinju da se bave ovim poslom jer nam je cilj da napravimo preduzetničko društvo da povećamo broj zaposlenih.”, rekao je Marinković. On je posebno istakao regione poput  Sandžaka gde je posvećenost lokalne samouprave razvoju grada na veoma na visokom nivou. Potpredsednik Narodne skupštine je na kraju dodao: “Stečene su dobre pozicije kada je u pitanju saradnja sa republičkom institucijama. Mi želimo da pređemo na sledeću fazu da ojačamo privredu, da dođu strani investitori.”

Direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Nihat Biševac, podsetio je na važnost upoznavanja naših privrednika sa javnim pozivima koje je raspisala Nacionalna sluzba za zapošljavnje ove godine, subvencijama za zapošljavanje, subvencijama za samozapošljavanje iz kategorije teže zaposlenih lica, a to se odnosi na kategorije mlađe od 35 i starije od 50 godina. Nihat Biševac je podsetio na sve programe koje sprovodi filijala u Novom Pazaru “Imamo i stručnu praksu za lica sa srednjim obrazovanjem, višim i visokim obrazovanjem. lmamo i obuku lica koja su bez zanimanja, gde lica bez zanimanja obučavaju poslodavci uz subvenciju nacionalne službe gde mi finansiramo zaradu 6 meseci uz obavezu da ih zadrze još 6 meseci.Tu su i javni radovi tu je i obuka za poslodavca i subvencija za zapošljavanje lica koja koriste socijalnu pomoć.”

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops