A- A A+

Podela bezbednosnih sedišta za prevoz dece u Novom Pazaru

Poslednjih godina procenat upotrebe sedišta za decu je povećan, ali je i dalje neprihvatljivo nizak. Ako posmatramo decu do tri godine starosti za koju je obavezna upotreba auto-sedišta, procenat dece koja se prevoze u auto-sedištu je oko 62 %, na nivou Srbije. Ako posmatramo decu od 4-12 godina starosti za koju je za visine do 135 cm obavezno sedište odnosno buster sedište, a od visine od 135 cm obavezna upotreba pojasa, procenat dece od 4-12 godina, koja koriste sedište odnosno pojas je oko 46%, na nivou Srbije.
 
Problem bezbednosti dece putnika je još izraženiji, ako se uzmu u obzir podaci da se 90 % dece nepravilno prevozi u auto-sedištima, jer auto-sedišta ili ne odgovaraju težini i/ili visini deteta, ili nisu ispravno postavljena ili dete nije pravilno vezano u auto-sedištu.
 
U skladu sa tim, Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnim savetima u Republici Srbiji, realizuje niz aktivnosti ka povećanju bezbednosti dece u saobraćaju. Dana 08.02.2022.godine, održana su 3 predavanja i obuke o pravilnoj upotrebi dečijih auto-sedišta za roditelje, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja u Novom Pazaru.
 
Obukama je prisustvovalo 400 roditelja. Tom prilikom, podeljeno je 405 dečijih auto-sedišta. Roditelji su dobili i edukativne brošure i CD- ove, kako bi se uvek mogli podsetiti na pravilno korišćenje dečijih auto-sedišta.
Takođe, obuci su prisustvovali i članovi veća, mediji, zaposleni u opštini, članovi kancelarije za mlade i Saveta i na taj način dali na važnosti i značaju samog događaja.
Agencija će i u buduće nastaviti sa svojim preventivno-promotivnim aktivnostima ka svim ciljnim grupama.

 

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops