A- A A+

Prijatelji Sandžaka “Prioritet nam je ekonomski oporavak vašeg regiona”

Ambasadori okupljeni oko u neformalne  grupe “Prijatelji Sandžaka” i predstavnici Ujedinjenih nacija sastali su se u Novom Pazaru sa gradonačelnikom Nihtatom Biševcem a tokom dvodnevne posete regionu predviđen je obilazak kulturno istorijskih spomenika pod zaštitom Unesco.

Domaćin sastanka, gradonačelnik Nihat Biševac izrazio je zahvalnost na zainteresovanosti gostiju za naš grad i region.

“Pomoć domaćim privrednicima, ulaganja u infrastrukturu i smanjenje nazaposlednosti, neke su od tema današnjeg razgovora. Efekti ove posete tek će dati rezultate i meni je zaista drago što možemo da računamo na ozblijnu podršku u rešavanju prioriteta.

Norveški ambasador u Srbiji Arne Sans Bjornstad osvrnuo se na potencijale Novog Pazara koji će kako je rekao biti prezentovani zvaničnom Beogradu.

“Izuzetno kulturno nasleđe, socijalno, ekonomske teme i vidovi saradnje tema su današnjeg sastanka. Novi Pazar nije u poziciji, koju je nekad imao, suočava se sa izazovima, naše je pravo i obaveza da u rešavanju tih izazova i problema pomognemo, kako bi smo poboljšali uslove života ovde. Ideja je da ovaj grad privuče investitore”.

Ambasador Italije, Djuzepe Manco čija zemlja ima pedeset jedan spomenik pod zaštitom UNESKO-a,  poneće prema sopstvenom priznanju  pozitivne utiske iz našeg grad.

“Italijanska Vlada i kompanije traže mogućnosti da investiraju u vaš region kako bi smo vam pomogli da idete putem koji vam pripada”, kazao je Manco.

I iz ugla ambasadora SAD Kajl Skot rekao je nakon sastanka da grad Novi Pazr ima jasne prioritete za budućnost i da je gradonačelniku koji ima viziju potrebna podrška na planu doprinosa razvoju malog i srednjeg preduzetništva.

“Vaša ekonomoska razvijenost treba da bude srazmerna nivou kulturno istorijske pozicije koju imate u ovoj zemlji i učinićemo sve da zajedničkim delovanjem rešimo niz problema i Novi Pazar, koji je poprilično geografski udaljen od centara zbivanja, približimo investitorima”.

Deo grupe “Prijatelji Sandžaka “ je i ambasador Turske u Srbiji, Mehmet Kemal Bozaj. Turska će između ostalog raditi na razvioju bankarskog sistema u našem regionu a jedan od koraka je otvaranje ekspoziture Halk banke u Novom Pazaru, a prema rečima Bozaja , pripadanje neformalnoj grupi i delovanje kroz tu grupu samo je jedan od oblika podrše njegove zemlje Novom Pazaru.

O uverenosti da izazovi sa kojima se grad suočava mogu biti pretvoreni u dobre prilike za napredovanje, govorila je i Simona Mirela Mukulesku, izaslanica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Delegacija je tokom boravka u Novom Pazaru obišla najznačajnije kulturno istorijske spomenike. 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops