A- A A+

Podrška investiranju u stočarstvo na Pešteri

Predstavnici grada Novog Pazara predvođeni gradonačelnikom dr Mehom Mahmutovićem obišli su radove na izgradnji Farme za domaću živinu ALK Kompanije u selu Karajukića Bunari, koja predstavlja najveću investiciju na Pešteri od presudnog značaja za razvoj živinarstva i stočarstva.

Uspješni preduzetnik u inostranstvu, porijeklom iz Novog Pazara, Numan Bajramović, upoznao je predstavnike grada Novog Pazara sa proizvodnim potencijalima, planovima i kompleksom objekata koje obuhvata njegova farma za piliće. Ovaj objekat u Karajukića Bunarima pokriva 23 000 metara kvadratnih i do sada je, u prvoj fazi, u njega uloženo 12 miliona evra, a sa završatkom preostale dvije faze biće ukupno investirano 36 milona evra. Očekuje se da će ova farma godišnje moći da izveze i proda pet milona pilića i da će se proizvodnja proširiti u Novom Pazaru, otvaranjem klanica i pogona za obradu i proizvodnju mesa. Gradonačelnik Mahmutović je istakao je da će se založiti da se ovom investitoru, koji uspješno posluje u svijetu, daju povoljne subvencije od strane resornih ministartava i Vlade, poboljšaju regionalni putevi, vodosnabdijevanje i uslovi za iskorištavanje potencijal zdrave hrane koju ima Pešterska Visoravan, a sve kako bi se zaposlio što veći broj radnika. Samo na ovoj farmi, sa početkom rada, biće upošljeno oko 150 radnika, a procjenjuje se da će pomoćnih radanika biti znatno više.

"U razgovorima sa predstavnicima Vlade Republike Srbije dobili smo uveravanja da će nam za svaku investiciju koja dolazi u naše krajeve pomoći, pa tako i za ovu koja je takođe velika investicija. Očekujemo brzu reakciju države i da u narednom period ovde budu predstavnici tih ministarstava pa čak i ministri da dođu da vide kako ovo izgleda. Ovakav investicija zaista mnogo znači i mi ćemo praktično biti spona investitora i Vlade Republike Srbije", rekao je Mahmutović.

Predstavnici grada obišli su i farmu goveda u selu Doliće koja već sada uspješno radi, u koju je takođe uloženo više miliona evra i koja broji oko 170 krava. Numan Bajramović, je delegaciju upoznao sa načinom rada treće farme u selu Rakoši Bunari koju je on osnovao, farme ovaca. Tokom posjete gradonačelnik je istakao da grad Novi Pazar može pomoći Numanu i svim sličnim investitorima i kada je u pitanju plasman mesa i proizvoda, povezivanje i sklapanje poslovnih aranžmana kako u zemlji tako i inostranstvu. Ulaganje ALK Kompanije u Pešter predstavlja najveću investiciju do sada koja je ključna za razvoj stočarstva i od velikog značajna je kako za kraj tako i za razvoj stočarstva u zemlji.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops