A- A A+

Evropska podrška za sprovođenje projekata za podršku klasterima

Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropskog PROGRES-a obezbedile su 169.692 evra za sprovođenje projekata za podršku klasterima. Ugovore o finansiranju dobilo je pet izabranih projekata i to: "Pešter agro" , klaster proizvođača obuće "NP Shoes", klaster "Tekstilci Prijepola", "Regionalni voćarski klaster južne Srbije" i klaster "Stara planina" iz Knjaževca. Ukupno 28 malih i srednjih preduzeća neposredno će učestvovati u realizaciji projekata, a očekuje se da će se time stvoriti više od 15 novih radnih mesta.

Predstavnik klastera "NP Shoes", Senad Avdović iskazao je zadovoljstvo zbog ovog projekta. Rekao je da će od sredstava iz ovog projekta u njihovom klasteru u startu biti obezbeđena 4 nova radna mesta, ali se u budućnosti očekuje još više. Pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević istakao je značaj udruživanja privrednika u klastere budući da je to najbolji način za dobijanje pomoći. "Grad Novi Pazar je poznat po malim i srednjim preduzećima i ovakve donacije postiču unapređenje privrede i samim tim smanjenje nezaposlenosti što je i najveći problem Novog Pazara i čitavog regiona koji pokriva program Evropski PROGRES. Treba naglasiti da međunarodne organizacije ne mogu dodeliti pomoć pojedincu ili firmi i zato je udruživanje pravi put. Današnja dodela je najbolji primer", rekao je Suljević.

Marko Vujačić, nacionalni programski menadžer Evropskog PROGRES-a osvrnuo se na značaj malih i srednjih preduzeća za razvoj privrede. Po njegovim rečima, današnje donacije treba da pospeše inovacije u proizvodnji, unapređenje tehnologije, izlazak na novo tržište, smanjnje troškova proizvodnje što će sve dovesti do otvaranja novi radnih mesta. "Podrška Evropske Unije i Vlade Švajcarske ovom regionu je koninuirana i sigurno je da će ovakvih projekata biti i u budućnosti".

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops