A- A A+

Potpisan memorandum o saradnji grada Novog Pazara i koalicije nevladinih organizacija

Predstavnici Gradskih vlasti grada Novog Pazara potpisali su danas memorandum o saradnji sa Koalicijom nevladinih organizacija. Memorandumom su utvrđeni ciljevi i principi saradnje na kojima će se zasnivati saradnja grada Novog Pazara i nevladinih organizacija.

"Po odluci Gradskog vijeća potpisali smo danas memorandum o saradnji između Gradske uprave Novog Pazara i Koalicije nevladinih orgnizacija koju čine deset nevladinih organizacija iz Sandžaka. Ovo je još jedan dokaz naše želje i volje da sarađujemo sa svim nevladinim organizacija i da Gradsku upravu učinimo otvorenim za civilno društvo jer nevladine organizacije smatramo partnerima", rekao je Seadetin Mujezinović, član Gradskog vijeća Novog Pazara.

Semiha Kačar predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda na današnjoj konferenciji za novinare rekla je da je na inicijativu Sandžačkog odbora i Centra a istraživanje Argument formirana je ova koalicija sa kojom je grad Novi Pazar potpisao protokol.

"Ciljevi saradnje potpisanog sporazuma su unapređenje i zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, unapređenje rada gradske uprave Novi Pazar i opština Tutin i Prijepolje, učešće građana u odlučivanju, razvoj međusovne saradnje učuvanje nezavisnosti i unapređivanja transparentnosti i značaja uloge nevladinih organizacija, poboljšavanje uslova rada nevladinih organizacija", navela je Semiha Kačar.

Ovim memorandum predviđeno je da Gradska uprava odredi koordinatora zaduženog sa saradnju sa nevladinim organizacijama koji će pristupiti izradi dugoročnog strateškog dokumenta o saradnji sa Koalicijom nevladinih organizacija.

"Nevladine organizacije imaju zadatak da daju glas građanina i način da se čuju potrebe građana. Kad god prepoznamo zajednički interes i smer dobrog delovanja mi dajemo doprinos dobrom upravljanju resursima jedne zajednice, a nezaboravimo da je građanin najviši resurs svake zajednice. Ako ćemo raditi u smeru građana i dobrobiti građana onda je uloga lokalne zajednice i nevladinih organizacija usmerena ka istom cilju", rekla je Zibija Šarenkapić predsednica Kulturnog centra Damad.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su lokalne samouprave prepoznale resurse nevladinih organizacija i pozvala predstavnike lokalnih samouprava da nevladine organizacije uključuju kad je to demokratski moguće.

Izvor: Odeljenje za informisanje

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops