A- A A+

Изузетна сарадња Новог Пазара и Владе Републике Србије

Град Нови Пазар и Влада Србије имају изузетно добру сарадњу, а сутрашња посета премијера Александра Вучића и пројекти који су завршени средствима које је обезбедила валда, су модел како треба да функционише кооперација између локалне самоуправе и владе, оцењује градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

Град Нови Пазар и Влада Србије имају изузетно добру сарадњу, а сутрашња посета премијера Александра Вучића и пројекти који су завршени средствима које је обезбедила валда, су модел како треба да функционише кооперација између локалне самоуправе и владе, оцењује градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

Махмутовић је у изјави Тањугу подсетио да је Нови Пазар од Владе Србије прошле године добио око 120 милиона динара, који су током ове године утрошени на инфраструктурне пројекте. „Санирали смо неке постојеће, проблематичне комуналне инфраструктурне пројекте и неке нове урадили. Имали смо за Дан града 20. априла посету премијера Вучића са представницима Уједињених Арапских Емирата, када је договорено да инвестиција од седам милиона евра буде усмерена на Нови Пазар, како би се урадили основна школа, обданиште и Дијагностички центар“, објаснио је Махмутовић.

Он је указао да су радови на овим пројектима почели у јуну, и да су сада завршени, те да ће сутра бити отворене све три установе, које су, како је оценио, изузетно брзо и квалитетно урађене.

Махмутовић је истакао да је са Владом договорено шта је потребно Новом Пазару, за који је, пошто је град младих, тражено да се изграде нова основна школа, али и обданиште, јер је постојао проблем са недостатком места.

Такође је предложено, каже, да се изгради и Дијагностицки центар, како велики број пацијената, који је до сада ишао на снимања у друге градове, то може да учини у Новом Пазару.

„Сва три пројекта су у корист грађана Новог Пазара. Надам се да ово неће бити једини пројекти на којима ћемо остати, већ да ћемо договорити нове, као и да ћемо у 2016. наставити са изградњом нових инфраструктурних пројеката“, закључио је Махмутовић.

Премијер Вучић боравиће сутра у Новом Пазару, где ће отворити објекте новосаграђане основне школе, вртића у насељу Дојевиће и дијагностичког центра.

Камене-темељце за ове објекте премијер је положио 20. априла ове године, градњу су делом финансирали Уједињени Арапски Емирати, а рок за завршетак радова на тим објектима био је крај ове године.

Зграда основне школе има 3. 100 метара квадратних корисне површине и примаће 1. 600 дхака у две смене.

У оквиру школе се налази фискултурна сала површине 700 метара квадратних.

Школа има кабинете за све предмете који су опремљени најсавременијом опремом, што је практично чини најсавременијом школом у Европи.

У близини школе је изграђено и обданиште за децу из новопазарских насеља Дојевиће, Селаковац и Рајчиновиће површине 780 метара квадратних.

Поводом изградње дијагностичког центра, премијер Вучић је тада рекао да грађани овог дела Србије неће више морати да иду на прегледе у Крагујевац и Београд, већ ће на располагању имати најсавременије медицинске уређаје и лабораторије.

Дијагностички центар је изграђен на површини од 1. 400 квадратних метара, а у њему ће се наћи најсавременији медицински уређаји, биолошке и миробиолошке лабораторије и дијагнотички апарати, дигитални рендген, те најсавременија магнетна резонанца.

Центар ће, такође, имати мулти слајс скенер, колор доплер дијагностику и дигиталну мамографију…

Радилози ће, како је тада речено, ићи на усавршавање како би здравствени центар имао адекватне кадрове за рад на најсавременијим медицинским апаратима најновије генерације. Вредност радова на овим објектима је седам милиона евра, што је резултат добе сарадње и пријатељских односа града Новог Пазара са Владом Републике Србије и Уједињеним Арапским Емиратима.

Приликом полагања камена-темељца на поменутим објектима, премијер Вучић је најавио и изградњу десетина километара путева у Новом Пазару и околини, фабрику дрвнопредађивачке индустрије у том граду и Рашки, као и сарадњу са УАЕ и италијанском компанијом у области пољопривреде, како би се оживела села на Пештеру.

Премијер је тада, такође, грађанима Санџака поручио да ће у наредне две године овај део Србије добити више него у претходних 30 година.

Извор: тањуг.рс

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA