A- A A+

Одборници бошњачких странака упутили Скупштини, Влади и Државном већу тужилаштва протесно писмо

У складу са одлуком донетом на заседању Скупштине Новог Пазара одборници бошњачких партија упутили су Државном вијећу тужилаца, Скупштини Србије и Влади протесно писмо које представља заједнички став због, кршења Уставом гарантованих права Бошњака приликом избора јавних тужилаца у Вишем и Основном јавном тужилаштву у Новом Пазару.

Ево коначне верзије писма које је упућено а које потписују сви Бошњаци једногласно.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

БЕОГРАД

Поштовани,

Одборници Скупштине града Новог Пазара из реда Санџачке демократске партије, Санџачке народне партије, Странке демократске акције Санџака, Бошњачке демократске заједнице и Бошњачке демократске заједнице Санџака на XИ сједници одржаној 17.12.2015.године, усвојили су Закључак о упућивању протестног писма свим релевантним факторима ( Државном вијећу тужилаца, Народној Скупштини Републике Србије, Министарству правде и Влади Републике Србије ).

У поступку кандидовања и избора Вишег јавног тужиоца у Новом Пазару, нису поштована Уставом и законима загарантована права Бошњака.

Наиме, на конкурс за избор Вишег јавног тужиоца у Новом Пазару, пријавио се већи број кандидата. Од пријављених кандидата Конкурсна комисија је саставила листу од осам кандидата међу којима је било и два Бошњака. При утврђивању листе кандидата за избор Вишег јавног тужиоца , државно вијеће тужилаца је занемарило правило и критеријуме из чл.82.Закона о јавном тужилаштву и чл.76. и 77. Устава Републике Србије, и Влади предложила листу кандидата не пазећи на национални састав становника и одговарајућу заступљеност припадника националних мањина.

Тражимо од насловних органа да по хитном поступку исправе утврђене неправилности како би испоштовали и Уставом и законом загарантована права Бошњака.

У НОВОМ ПАЗАРУ, 18.12.2015.ГОДИНЕ.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA