A- A A+

Градско веће усвојило Нацрт одлуке о буџету за 2016. годину

Градско веће усвојило је на данашњој седници Нацрт одлуке о буџету за 2016. годину. Градоначелник је казао да је овај буџет програмски и да се очекује да ће овај нацрт бити усвојен на предстојећој седници скупштине. Предлог буџета за 2016. саставила је стручна служба која је и за буџет који је рађен за претходну годину добила похвале од Министарства финансија. Шеф Одсека за буџет у Одељењу за финансије, господин Рехемет Халилагић, рекао је да процес стварања буџета за 2016. имао три кључна елемента. Прво, постављен је на реалном сагледавању прихода и самим тим, на јасној представи о расположивим средствима. Друга смерница били су критеријуми Владе Србије који су прописани како би се стабилизовале финансије локалних самоуправа. Трећа полазна тачка јесте чињеница да је трансфер који град прима остао непормењен у односу на 2015. годину. По речима Халилагића, ограничења која је Влада дала односе се на коришћење роба и услуга, као и на исплаћивање бонуса као што су јубиларне награде. На овим позицијама, уштеде су значајне. Позиција на којима нема ограничења односе се на основна средства, тј. на инвестиције.

Градоначелник др Мехо Махмутовић истакао је да ће у 2016. бити озбиљних рестрикција и штедњи, али не у погледу инвестирања. „Претходна 2015. година била је година инвестирања, а 2016. ће бити година инвестирања али и социјално одговорна“, нагласио је градоначелник Мехо Махмутовић. Како је истакао градоначелник и у 2016. ће се наставити са сталним улагањем у инфраструсктуру града и за те потребе издвојено је око 740.000.000 динара. Осим инвестирања, овај буџет покрива и социјалне,здравствене, културне, образовне те спортске потребе грађана. Градоначелник се још једном осврнуо на програмску природу буџета и ове године. Подсетио је да су хуманитарне организације попут Савета слепих и слабовидих, Савета глувих и наглувих, Друштва за помоћ недовољно развијеним особама, затим разних невладиних организација и удружења грађана, средства добила на основу предложених пројеката. Градоначелник их је још једном позвао да комисији, Градском већу и Скупштини поднесу наративни и финансијски извештај о утрошеним средствима, јер ће то бити предуслов за аплицирање за нова средства у 2016. години.

Градоначелник се осврнуо и на бојазан коју локалне самоуправе имају у вези са најављеним смањењем основних средстава која им припадају. Скупштина СКГО-а је једногласно изгласала противљење овој мери, па се на основу тога очекује одустајање Министарства финансија од ове одлуке. Реаовање СКГО-а у вези са најваљеним смањењем трансфера је уродило плодом, па се од овакве одлуке одустало.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA