A- A A+

Потпредесник Владе Републике Србије Расим Љајић отворио туристичко-пешачке стазе на Градини

Потпредседик Владе Републике Србије Расим Љајић отворио је данас туристичко-пешачке стазе на локалитету Градина. Министарство трговине, туризма и телекомуникација финансирало је овај пројекат вредности од 12 милиона динара. Циљ овог пројекта је да се арехолошки локалитет популарише као атрактивну туристичку дестинацију

Градоначелник Нихат Бишевац тим поводом је казао: „Данас смо уз подршку подпредседника Владе и министра Расима Љајића отворили пешачку стазу од Пазаришта до утврђења Градина. Град ће и у наредном периоду, на задовољство свих љубитеља историје и традиције радити на очувању баштине, јер је Нови Пазар град са највише културно историјских споменика под заштитом Унеска. Признање ЕДЕН којим смо добили статус изузетне туристичке дестинације Европе у Србији додатни је подстрек да искористимо потенцијал за развој туризма. У последње две године изграђено је шест хотела чиме су знатно повећани смештајни капацитети, а забележено је и знатно веће интересовање туриста. Учинићемо све да се ова тенденција настави.“

 

Потпредседник Владе Републике Србије Расим Љајић истакао је значај овог важног споменика културе и његовог туристичког потенцијала који се развија кроз овај пројекат.

„Ово је један од најстаријих и најзначајних споменика културе не само у Новом Пазару већ и у целој Србији. Стари Рас са Сопоћанима је на листи УНЕСКО-ве културне баштине. Нажалост, оно до сада није било валеризовано као туристичка дестинација. Ово војно утврђење је по много чему специфично и сасвим сигурно је да може да буде туристичка атракција. Ово је такође део такозване културне руте „Транасформаника“. Туристи из целог света посећују културне споменике који се налазе на овој рути. Досада је ово је био археолошки локалитет који није био познат чак ни становницима Новог Пазара. На овај начин покушавамо да га оживимо као туристичку атракцију. Нови Пазар има ту срећу да има споменике културе који се налазе на листи УНЕСКО-ове културне баштине. Оно што ће бити наш задатак је да ову дестинацију приближимо туристима из земље и иностранства. Овај пројекат, који је финансирало Министарство трговине, туризма и телекомуникација, чије је вредност 12 милиона динара има за циљ да овај локалитет учини доступним и кроз изградњом пешачких стаза и обновом сеоског пута који. Досада је било практично немогуће доћи до ове дестинације. Он сада не само да је доступан, него представља својеврсан изазов за младе који воле да пешаче“, рекао је министар Љаљић.

Истичући да Нови Пазар има срећу да на тако малом простору има неколико споменика културе на УНЕСКО-вој листи, министар Расим Љајић се посебно осврнуо на туристичке потенцијале Новог Пазара и начине како да се развија туристичка понуда града.

„Циљ и града и Владе је да Нови Пазар позиционира као туристичку дестинацију. Нови Пазар је деведесетих био град џинса, сада доживљава бум у грађевинској индустрији, а оно што у перспективи може да се развија, то је туризам са туристичким потенцијалима. Имамо неколико потенцијала који Нови Пазар одвајају од градова у региону. Пре свега то је различитост. Суштина туризма је да правите ту индустрију доживљаја, а Нови Пазар сигурно поседује потенцијале за развој туристичких производа. С друге стране, Нови Пазар је неоткривена туристичка дестинација и све већи број туриста широм света управо желе да открију нове дестинације. Такође, и близина Копаоника је велики потенцијал и ми ћемо се трудити да у зимском периоду привучемо туристе у Нови Пазар, као и у току летњих месеци, да задржимо туристе који пролазе кроз Нови Пазар на путу за море. Аеродром у Лађевцима који се отвара крајем јуна представља добар основ за развој туризма. Разговарамо са представницима турстичких агенција из Турске о отварању чартер летова, који ће доводити туристе из Турске у Нови Пазар. Ја сам сигуран да за две године ми можемо да повећамо број туриста са садашњих 20 хиљада на 50 хиљада, а за пет година да повећамо до 100 000 туриста. Да бисмо то постигли, морамо много више да радимо на промоцији. Потребан је један организовани, системски приступ.“, закључио је министар Расим Љајић.

Туристичко-пешачка стаза дуга је 950 метара и почиње од ресторана Пазариште до врха локалитета тврђаве "Градина", пролази кроз најатрактивнији део нетакнуте приороде, има карактер умерене планинске стазе и уређена је за посетиоце и туристе. Дуж стазе налази се 7 одмаралишта. На 550м од почетка стазе налази се раскрсница где се лево може наставити главном стазом, а десно је алтернативна стаза и дужини од 350м са једним одмаралиштем. Дуж стазе постављени су путокази, рукохвати, заштитна ограда, едукативно-информативне табле до врха средњовековног утврђења Градина са кога се пружа прелеп погледа на планине Голију, Рогозну и локалитет Трговиште. Урађен је пут преко Себечава до локалитета Градина, као и плато за паркинг. Током маја ће бити постављено осветљење које допринети посебној амбијенталној целини на овом важном туристичком месту у нашем граду.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA