A- A A+

Градоначелник позвао грађане да дају крв и спасе нечији живот

Акција добровоног давања крви у фоајеу новопазарског Културног центра окупила је велики број грађана. То је друга у оквиру редовних акција у организацији Црвеног крста, а у складу са новим законом о трансфузијској медицини. Хуманост на делу показао је градоначелник Нихат Бишевац.

„Сјајан је осећај кад знате да учествујући у оваквим акцијама помажете у спашавању нечијег живота. Акције ће се од почетка ове године одржавати два пута у месецу. Овим путем позивам све суграђане да издвоје мало времена и племенитим гестом учине велику услугу некоме чији је живот угрожен“, рекао је градоначелник Нихат Бишевац, који се још у време када је био успешан спортиста уписао на листу добровољних давалаца крви. На питање шта је мотивација за одзив оваквим акцијама, градоначелник Бишевац је подсетио да се сваки човек некад суочи са ситуацијом да њему или некоме ко му је близак, треба подршка добровојних давалаца крви.

Од 1. јануара ове године започела је примена новог Закона о трансфузијској медицини, којим се укида наменско давање крви. Акције прикупљања крви у Новом Пазару организоваће убудуће искључиво Црвени крст уз подршку локалне самоуправе, сваког другог и четвртог уторка у месецу. Према подацима новопазарске Опште болнице потребе овдашњих пацијената не премашују 1900 јединица крви годишње, одонсно 130 јединица на месечном нивоу. Према овим бројкама, за обезбеђивање потребних залиха важно је да се позиву Црвеног крста одазове 65 грађана по једној акцији. 

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA