A- A A+

Нови закон о трансфузијској медицини: Крв ће чекати пацијенте

Од 1. јануара ове године започела је пуна примена новог Закона о трансфузијској медицини, којим се укида наменско давање крви. Како је на конференвцији за медије организованој у Градској управи истакла Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије, на снагу ступа добровољно давалаштво, кроз две врсте установа: овлашћене трансфузијске установе и болничке банке крви.

“Нови систем рада ће униформисати начин на који се крв тестира и обрађује у овлашћеним центрима, чиме ће се постићи потпуно уједначен, квалитетан начин лечења пацијената на читавој територији Србије. Истовремено ће се обезбедити боље управљање резервама крви и стабилније снабдевање здравствених установа”, казала је Родић.

Закон је према речима директора Опште бонице Нови Пазар, др Меха Махмутовића, велико олакшање за све који се припремају за неки оперативни захват.

“Пацијенти су раније чекали крв, а од сада ће крв чекати њих. До сада био чест случај да се од породице, пре него што се пацијент стави на оперативни програм, тражи да обезбеди даваоце за одређени број јединица крви, што није увек лако. Нови закон значи да ће крви бити довољно за све којима је потребна а да ће давање драгоцене течности бити организовано на добровољној основи”.

Одредбама закона службе за трансфузију у градовима општинама се не укидају, већ постају добро организоване банке крви. Нови Пазар је, према новом пропису а на задовољство грађана саставни део београдског Института за трансфузију крви.

“Најбоље је радити са најјачима јер таква сарадња гарантује квалитет. У сарадњи са Институтом, правићемо уз још 11 општина и градова, план годишњих потреба и план акција прикупљања крви, а што је најважније, успоставиће се јединствен начин прикупљања и обраде материјала”, рекао је др Махмутовић.

Начелница Одељења за трансфузију при новопазарској Општој болници, докторка Ениса Паљевац истиче да је “за тридесет година рада у здравству у прилици да учествује у креирању промене која значи побољшање квалитета услуга према грађанима”.

”Нови начин рада и директна веза са Институтом значи могућност да се сем пуне крви, пацијентима обезбеде и крвни деривати, што до сада није био случај. За људе суочене са одређеним болестима ово је веома важно, јер од једне боце биће могуће спасити четири живота”.

Акције прикупљања крви у Новом Пазару организоваће убудуће искључиво Црвени крст локална самоуправа.

“Акције ћемо организовати два пута месечно у фоајеу новопазарског Културног центра. Прва акција очекује нас већ 15. јануара ове године, у периоду од 10 до 14 сати. Позивам сваког ко доборовољним давањем крви жели да спаси нечији живот, да учествује у редовним акцијама. Новопазарци су познати по хуманости и очекујем да ће показати интересовање да помогну другима”, река је секретарка новопазарског Црвеног крста Љиљана Костић.

Новопазарској општој болници је потребно око 1900 јединица крви годишње, одонсно 130 јединица на месечном нивоу. За обезбеђивање залиха потребних пацијентима Опште болнице важно је да се на сваких 15 дана на позив Црвеног крста одазове 65 грађана, што за град са преко сто хиљада становника неће представљати проблем.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA