A- A A+

Пријатељи Санџака “Приоритет нам је економски опоравак вашег региона”

Амбасадори окупљени око у неформалне  групе “Пријатељи Санџака” и представници Уједињених нација састали су се у Новом Пазару са градоначелником Нихтатом Бишевцем а током дводневне посете региону предвиђен је обилазак културно историјских споменика под заштитом Унесцо.

Домаћин састанка, градоначелник Нихат Бишевац изразио је захвалност на заинтересованости гостију за наш град и регион.

“Помоћ домаћим привредницима, улагања у инфраструктуру и смањење назапоследности, неке су од тема данашњег разговора. Ефекти ове посете тек ће дати резултате и мени је заиста драго што можемо да рачунамо на озблијну подршку у решавању приоритета.

Норвешки амбасадор у Србији Арне Санс Бјорнстад осврнуо се на потенцијале Новог Пазара који ће како је рекао бити презентовани званичном Београду.

“Изузетно културно наслеђе, социјално, економске теме и видови сарадње тема су данашњег састанка. Нови Пазар није у позицији, коју је некад имао, суочава се са изазовима, наше је право и обавеза да у решавању тих изазова и проблема помогнемо, како би смо побољшали услове живота овде. Идеја је да овај град привуче инвеститоре”.

Амбасадор Италије, Дјузепе Манцо чија земља има педесет један споменик под заштитом УНЕСКО-а,  понеће према сопственом признању  позитивне утиске из нашег град.

“Италијанска Влада и компаније траже могућности да инвестирају у ваш регион како би смо вам помогли да идете путем који вам припада”, казао је Манцо.

И из угла амбасадора САД Кајл Скот рекао је након састанка да град Нови Пазр има јасне приоритете за будућност и да је градоначелнику који има визију потребна подршка на плану доприноса развоју малог и средњег предузетништва.

“Ваша економоска развијеност треба да буде сразмерна нивоу културно историјске позиције коју имате у овој земљи и учинићемо све да заједничким деловањем решимо низ проблема и Нови Пазар, који је поприлично географски удаљен од центара збивања, приближимо инвеститорима”.

Део групе “Пријатељи Санџака “ је и амбасадор Турске у Србији, Мехмет Кемал Бозај. Турска ће између осталог радити на развиоју банкарског система у нашем региону а један од корака је отварање експозитуре Халк банке у Новом Пазару, а према речима Бозаја , припадање неформалној групи и деловање кроз ту групу само је један од облика подрше његове земље Новом Пазару.

О уверености да изазови са којима се град суочава могу бити претворени у добре прилике за напредовање, говорила је и Симона Мирела Мукулеску, изасланица генералног секретара Уједињених нација. Делегација је током боравка у Новом Пазару обишла најзначајније културно историјске споменике. 

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA