A- A A+

Увођењем Географског информационог система до унапређења пружања услуга грађанима и привреди

Одржан је први радни састанак на пројекту "Увођење ГИС-а за град Нови Пазар" који се спроводи преко програма Европски Прогрес који финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије, и Града Новог Пазара. Састанку су присуствовале све локалне и републичке институције које су укључене у развој и изградњу инфраструктуре града.

Циљ пројекта је да се допринесе унапређењу рада Градске управе и развоја града Новог Пазара кроз умрежавање институција у циљу формирања јединствене базе просторних података ради бољег пружања услуга грађанима и привреди.

Тема састанка била је анализа постојећег стања како би се направио пресек стања просторних података у свим институцијама што је предуслов за формирање јединствене базе просторних података.

"Умрежавањем институција које се баве инфраструктурним развојем града и формирањем јединствене базе просторних података добијамо поуздан Географски информациони систем, који ће нам користити као алат за ефикасно, економично и модерно управљање ресурсима града. По први пут су се око овог проблема окупили представници републичких институција Службе за катарстар непокретности, Електродистрибуције Нови Пазар и Телекома, и градских институција Градске управе, Дирекције за изградњу и Завода за урбанизам. Један од илустративних примера предности ГИС-а односе се на грађевинску индустрију, Наиме, захваљујући обједињеним подацима, пројектанти ће врло лако доћи до суштински важних података о подземним инсталацијама без проблема који би касније уследили на терену.", истакао је помоћник градоначелника Фарук Суљевић.

Недостатак јединствене и ажурне базе просторних података, сувишни и неусклађени подаци представљају главне проблеме у тренутном стању.

Координатор пројекта Сеад Машовић је предочио важност постојања обједињеног ГИС решења у циљу транспарентног и планског управљања просторних ресурса града као и унапређења туристичких и инвестиционих потенцијала града.

На састанку су договорени даљи кораци за реализацију пројекта где су свим чланицама радне групе за ГИС стављени на располагању сви ресурси Градске управе како би се пројекат што квалитетније реализовао.

0
0
0
s2smodern

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA