A- A A+

Град Нови Пазар друштвено одговорним радом освојио награду за унапређење енергетске ефикасности и заштите животне средине

На Трећој Бизнис конференцији БЕЕС 2015. „Развој тржишта енергетске ефикасности кроз нове моделе финансирања“ која је одржана у Сава Центру, градоначелник је у име града Новог Пазара примио награду коју додељује Масс Медиа Интернатионал и Стручни колегијум за „изузетну друштвену одговорност у дужем временском периоду на корист најшире друштвене заједнице и јасно опредељење ка рационалном коришћењу енергије, унапређењу енергетске ефикасности и заштити животне средине“. Ова конференција је окупила многе компаније, финансијске институције и локалне самоправе међу којима су Београд, Нови Сад, Панчево, Краљево и Нови Пазар. У оквиру конференције, одржана је и панел дискусија, а градоначелник др Мехо Махмутовић имао је веома запажен говор. Током говора он је представио све пројекте града из области енергестске ефикасности, позвао инвеститоре из земље и иностранства да учествују у овим пројектима, али и агенције које се баве овим проблемима да финансијски подрже пројекте овог типа. Осврћући се на признање, градоначелник је истакао да је оно веома значајно за град Нови Пазар, за стручне службе, за његове сараднике али и за њега лично као градоначелника Новог Пазара.

“Награду је добио град Нови Пазар као град где се пуно ради, као град који је афирмативан у свим сферама живота и ово признање данас које је везано за обновљиве изворе енергије и примену нових пројеката који ће у овој области променити живот и досадашње навике и за нас као град пуно значи. Ми смо применили неколико пројеката из ове области, и планирамо да их раелизујемо у што краћем року.”, рекао је градоначелник. Он је представио пројекте који се односе на енергетску ефикасност. Један од њих је санација депоније и управљање чврстим отпадима, други промена дасадашње расвете и стварање ЛЕД расвете која је много ефикаснија и јефтинија. Трећи пројекат везан је за геотермалне изворе и велике потенцијале који град Нови Пазар има штпо се показало студију која је рађена са Рударско геолоским факултетом у Београду. Четврти пројекат везан је за промену досадашњег начина грејања где ће се грејање на мазут заменити грејањем на биомасу. Градоначелник се осврнуо и на сложеност ових пројеката: “Сви ови пројекти су јако скупи, и град самостално врло тешко може да реализује све ове пројекте, па ћемо зато пробати преко међународних организација или кроз јавно-приватно партнерство да у што крацем временском року реализујемо сваки од ових пројеката.”, рекао је градоначелник. Он је истакао да је пуно труда уложено у припрему града за учествовање у пројектима и да ће град много средстава уштедети и путем алтернативних видова грејања у свим установама и путем јефтиније јавне расвете. “Показали смо да смо врло одговорни када су јавне и друштвене паре у питању и да на тај нацин грађанима Новог Пазара обезбедимо квалитетнији нацин зивота, а самим тим и јефтинији.”, закључио је градоначелник.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA