A- A A+

Бољи путеви и економски развој уз подршку Норвешке и Турске

Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгић и амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад састали су се, током заједничке посете Новом Пазару, са градоначелником Нитахом Бишевцем, председницом локалног парламента Ифетом Радончић и њиховим најближим сарадницима.

И Турска и Норвешка су подршком нашем граду потврдили политику пријатељства према Новом Пазару а током данашње посете било је речи о конкретним облицима сарадње у наредном периоду.

“Пројекти чију реализацију су помогле Република Турска и Краљевина Норвешка до сада, знатно су допринели квалиетнијем животу наших суграђана. Током сусрета је било речи о завршетку раније започетих пројеката, међу којима је пре свега реконструкција заграде суда. Много тога имамо у плану и у периоду пред нама очекује нас пуно заједничког посла, на задовољство Новопазараца”, рекао је градоначелник Нихат Бишевац, подсетивши да је у плану израда пројектне документације за заобилазницу око Новог Пазара и да је Норвешка директно заинтересована за овај пројекат.

“На другој страни,турски председник Реџеп Таип Ердоган, својом посетом у октобру пеошле године потврдио је да на подршку пријатељске земље можемо озбиљно да рачунамо. Потписан је тада споразум о реализацији неколико вредних и за нас изузетно значајних пројеката о чијој смо реализацији причали и данас са амбасадором Билгићем”, казао је градоначелник Бишевац.

Ти пројекти подразумевају изградњу приступних саобраћајница, неколико мостова у центру града, реконструкцију Хамама у Старој чсршији и дечјег обданишта, као и реконструкцију спортске дворане у ОШ “Вук Караџић”.

У складу са економско – политичким приликама у граду и региону, актери састанка сагласили су се да би наставак досадашње сарадње као и реализација нових пројеката у интересу грађана, требало да се развијају у неколико праваца. Осим на примарном перивредно економском развоју, Нови Пазар завређује пажњу и у сфери инфраструктуре, културно образовних инстиутуција, социјалне заштите, и спорта.

“Норвешка је подржала изузетно вредан пројекат реконструкције ОШ “Стефан Немања и тиме сарадња неће престати јер настојимо да вам пружимо подршку у реализацији малих пројеката, са идејом да поспешимо економске потенцијале вашег града и регије. Нови Пазар пружа много могућности али је на неки начин изолован и заједнички ћемо наставити да тај сегмент мењамо”, рекао је пред новинарима амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад.

Амбасадор Турске у Србији Танжу Билгић потврдио је да не постоји дилема о томе да ће Турска и Нови Пазар и и даље успешно сарађивати.

“Настојимо да несебично користећи све потенцијале, подршку пружимо Новом Пазару и целом Санџаку”, казао је Билгић, наглашавајући да је за Турску изузетно битно стварање такозваних брзих путева унутар Санџака, а у циљу развоја региона.

Након разговора амбасадори Билгић и Бјорнстад обишли су у друштву домаћина, новопазарски Културни центар.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops