A- A A+

Снагама Министарства и Града јачаће позиција домаћих трговаца

Град Нови Пазар у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација на чијем је челу потпредседник Владе Србије Расим Љајић, био је домаћин предавања на тему "Унапређење трговине и развој малих и средњих предузећа. Програм едукације организован је са циљем да, како је рекао градоначелник Нихат Бишевац, идентификује проблем локалних трговаца али их и упозна са оквиром новог Закона о трговини, односно дефинише мере подршке које им је могуће пружити да би били конкурентни.

Саветник у Министарству трговине, Владимир Матовић казао је да је заједнички пут ка решењу гарант успеха трговаца на тржишту малопродаје.

“Све озбиљнијом појавом великих трговинских ланаца код нас, мења се позиција домаћих трговаца а ми желимо да они своју позицију очувају и да им пословање учинимо што једноставнијим”, казао је Матовић, истичући да је задовољан одзивом Новопазараца.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је, након анализе, дошло до података да 83% локалног тржишта чине такозвани мали трговци.

Помоћник министра у Министарству за трговину, туризам и телекомуникације Мирсад Ђерлек подсетио је да је Нови Пазар традиционално трговачки центар, где је малопродајни сектор изузетно драгоцен.

“Малопродајни сектор је економски штитио овај град у доба највећих криза у окружењу и ми сада желимо да подржимо људе чија је улога током последњих година прилично захтевна, било да су послодавци или запослени И сфери “мале трговине”, закључио је Ђерлек, истичући да ће први резултати скупа у Новом Пазару бити видљиви кроз три до четири месеца.

Упознавање јавности са оквиром Закона о трговини, у жељи да поспеши услове домаћег трговачког сектора Министарство спроводи у десет општина и градова у Србији.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops