A- A A+

У Новом Пазару додељени уговори за запошљавање и потписан уговор са НСЗ за нова запошљавања

Филијала Нови Пазар НСЗ организовала је свечану доделу уговора за програме запошљавања за укупно 220 незапослене особе. Међу корисницима субвенција су лица из теже запошљивих категорија.

За програме самозапошљавања 56 незапослених лица који ће покренути сопствени бизнис, издвојено је 10,8 милиона динарара. Ову субвенцију незапослени ће искористити у наредном периоду за покретање сопственог бизниса. Кроз програме новог запошљавања средства ће добити 46 послодаваца који ће помоћу ове субвенције запослити 58 лица и за овај програм издвојено је 11,6 милиона динара. За програм стручне праксе , 72 послодаваца су укључили 106 лица за обављање стручне праксе зашта је издвојено 14,7 милиона динара .

Уговоре корисницима субвенција уручили су директор НСЗ Зоран Мартиновић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишева и директор новопазарске Филијале НСЗ Фахрудин Ђекић.

Овом приликом директор Мартиновић је истакао да послодавци могу још увек да рачунају на одређене програме које НСЗ пласира до краја ове године, да ће се ускоро отворити нови програм  који заједничко суфинансирају са градом Новим Пазаром. На нивоу целе Србије повољна је статистика која говори да се смањује број незапослених на евиденцији рада  и да се увећава проценат запошљавања особа које се воде на евиденцији тржишта рада. Поред ових 220 особа који ће се запослити верујемо да ће се до краја ове године у оквиру ове филијале имати измедју 400 и 500 људи који ће ући у разне програме које финасира НСЗ.  

,,Што се тиче удруживања средстава за програме запошљавања, велико је интересовање локалних самоуправа, ове године имамо 118 локалних самоуправа које ће са НСЗ подписати овакве споразуме као што то данас чини град Нови Пазар. У ту сврху локалне самоупораве издвојиле су 550 милиона динара а НСЗ са своје стране издвојити 505 милина динара, што је значајан додатак за мере новог запошљавања, акоји укључује много већи круг лица и послодаваца, захваљући којим ће се отворити нова радна места и запослити нови људи “, истакао је Мартиновић.

Градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац је истакао да је запошљавање 220 особе, с обзиром на велику стопу незапослености, од великог значаја за град и најавио да ће локална самоуправа у наредном периоду, посебно кроз програме стручне праксе наставити да стимулише запошљавање нових младих кадрова.

,,Ове године град Нови Пазар својим буџетом је предвидео за подстицање запошљавања 10 милиона динара где ће заједно са НСЗ која такође улаже 10 милона , успети да запосли 100 теже запослених лица, тако што ће сваки предузетник који запосли такво лице добити по 200 хиљада динара  од града Новог Пазара и НСЗ . За ова средства ће бити расписан конкурс и све информације ће потенцијални послодавци моћи да добију преко филијале НСЗ у Новом Пазару “ , истакао је Бишевац.

Директор новопазарске филијале НСЗ, Фахрудин Ђекић, изразио је наду да ће особе које су добиле субвенције за покретање сопственог бизниса, опстати и даље се развијати на тржишту рада и да ће временом проширити своје пословање и на тај начин запослити још нових радника.

Оно што је заједнички циљ Националне службе за запошљавање - Филијале Нови Пазар и града Новог Пазара, јесте да се заједничким напорима и обостраним финансијским подстицајима покрене даљи економски развој и напредак града, уз запошљавање и улагање у нове младе кадрове. 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops