A- A A+

Свечано отворена филијала Халк банке

Поред представника Халкбанк банке из Турске и Амбасаде Турске у Београду,  отворењу прве овакве пословнице у Новом Пазару присуствовали су челници града, велики број привредника и представника јавног живота, као и представници верских заједница.

Генерални директор Халкабанк Ali Fuat Taskesenlioglu овим поводом је поручио да циљ Халкбанк у Србији није да буде највећа банка већ да да допринос у развоју трговинске и економске сарадње између Турске и Србије.

„Планирали смо док банка буде расла, да дамо допринос економији Србије. С тим циљем данас смо у регији Санџак и верујем да ћемо са овом филијалом пружити квалитетне услуге и постићи успех. Убеђени смо у квалитете наших услуга, јер Халкбанк Турска има искуство од 78 година. То је банка која је до сада подржавала реални сектор и то ће наставити и у Србији“, истакао је Taskesenlioglu.

Taskesenlioglu је посебно нагласио да Халкбанк пружа све врсте услуга, институцијама и фирмама. На крају Taskesenlioglu је најавио да ће ускоро бити отворена и филијала Халкбанк у Тутину.

Градоначленик Новог Пазара Нихат Бишевац је рекао да ће отварањем  филијале, пословање новопазарских привредника бити знатно олакшано.

„Отварање филијале је добар сигнал за долазак турских инвеститора и привредника у Нови Пазар јер је тиме олакшано пословање и повећана безбедност за пласирање капитала“, рекао је Бишевац.

Градоначелник је такође изразио задовољство што су на данашњој  свечаности поводом почетка рада прве филијале Халк банке у Новом Пазару и Санџаку  били прустни сви представници из различитих политичких опција и привредних грана из региона.

Амбасадор Републике Турске у Београду Mehmet Kemal Bozay је посебно истакао да је Санџак мост сарадње између Србије и Турске и да је отварањем филијале Халкбанк Новом Пазару постављен још један стуб на том мосту.

„Санџак је за нас веома важан, сада смо у основи тог моста ојачали финансије. Сигуран сам да ће Халк банка у овој регији која заостаје у развоју створити различите услове и повећати стабилност. Званичници двеју земаља су са задовољством ово прихватили, јер ће се повећати број трансакција и биће од користи становништву“, истакао је Bozay, а такође је нагласио да ће постојање турске банке повећати и заинтересованост инвеститора.

Халкбанк је 19. октобра 2015. отворила прву филијалу у Србији у београдском пословном центру New Mill.  Турска Халк Банка (Türkiye Halk Bankası A.Ş)  од маја прошле године власник 139.680 акција, односно 76,75 посто акционарског капитала Чачанске банке. Купила је и акције четири највећа акционара Чачанске банке: Републике Србије, Европске банке за обнову и развој (EBRD), Међународне финансијске корпорације (IFC) и Београдске банке у стечају. Управо на основу тога је стекла већину акција са правом гласа, чиме је и званично постала већински власник Чачанске банке. 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops