A- A A+

У Новом Пазару отворен Добросуседски клуб

”Наш Нови Пазар увек је био место иновација и бриге о својој заједници. Трудимо се да оваквим и сличним пројектима што више допринесемо развоју града, створимо боље и перспективније услове живота за све становнике. Наши најмлађи ће овим клубом добити место за учење, развој и дружење, а њихове породице могућност да покрену сопствени посао кроз пословне обуке и доделу грантова у износу до 3.000 еура уз прилику да учествују у радионицама подршке у циљу што боље реинтеграције у друштво. Иако је пројекат првенствено намењен повратничкој популацији – људима коју су боравили у иностранству и желе да се врате у свој град, овом приликом позивам и шире становништво да узме учешће у активностима које се у клубу организују и тиме пруже себи и својој породици прилику за едукацију и подршку. Залагаћемо се да и у наредном периоду развијамо сличне пројекте како би унапредили услове живота и рада наших суграђана” поручио  је  градоначелник Новог Пазара Новог Нихат Бишевац приликом отварања Добросуседског клуба у Новом Пазару.

Добросуседски клуб Нови Пазар ће окупљати породице повратника као и друге породице из локалне заједнице, настојећи да их подржи социјалним и економским мерама. У току су радионице за децу и одрасле које ће се одвијати у клубу до краја 2021. године, а које ће реализовати професори и радионичари из Новог Пазара и околине.

Клуб је до сада окупио велики број деце од предшколског до средњошколског узраста која имају прилику да похађају бесплатне радионице едукативног и креативног типа. За њих се организују и излети који за циљ имају упознавање са градом и околином, уз посебни осврт на очување животне средине.

Реч је о једном од три клуба који су отворени у оквиру пројекта ”Реинтеграција – подршка одрживој (ре)интеграцији повратника у Србији” у Сјеници, Новом Пазару и Тутину и представља збирно место заједнице за едукацију, дружење, програм јачања пословних капацитета корисника и израду бизнис планова уз обезбеђивање средстава за набавку опреме за покретање посла као и подршку у њиховој реализацији.

Пријаве за активности врше се у удружењу Мехамет Санџак и у просторијама Добросуседског клуба Нови Пазар.

Такође, Добросуседски клубови окупљају целокупну заједницу организацијом радионица за децу и обука за старије чланове породице. До сада је радионице у оквиру пројекта похађало 557 деце на 256организованих радионица. Бизнис обуке у Добросуседским клубовима су организоване за 102 пријављених корисника који ће имати прилику да добију средства за покретање сопственог посла у износу од 3.000 евра

Пројекат укупне вредности 1.226.000 евра финансиран је средствима немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој БМЗ и до краја 2021. године.Носилац пројекта је АСБ Сербиа (Арбеитер-Самаритер-Бунд), имплементатор Иницијатива за развој и сарадњу (ИДЦ), а партнери на пројекту су град Нови Пазар, општина Сјеница, општина Тутин, у партнерству са Регионалном развојном агенцијом Санџака – СЕДА и Муслиманским хуманитарним друштвом „Мерхамет – Санџак“.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops