A- A A+

Ministarstvo, Grad i rukovodstvo bolnice stvaraju regionalni zdravstveni centar po evropskim standardima

Ministar zdravlja Republike Srbije Zlatibor Lončar obišao je novopazarsku Opštu bolnicu. Ministar je, kako je rekao,  želeo da se na terenu uveri na koji način su iskorišćena  značajna sredstva uložena u lokalno zdravstvo i kakvi su uslovi za lečenje pacijenata u ovom regionalnom centru.

„Slobodan sam da sa vama podelim zapažanje da se novopazarska Opšta bolnica razvija u korak sa evropskim standardima, što  građanima koji se obraćaju uliva neophodnu sigurnost da su na pravom mestu i da će biti adekvatno zbrinuti. Kada sam 2014. dolazio, važio je princip transporta pacijenata u Beograd i Kragujevac po svaku cenu. Slika je danas, zahvaljujući menadžerskim sposobnostima rukovodstva bolnice,  potpuno drugačija. Zato nam je pored obaveze postalo i  zadovoljstvo da doprinesemo razvoju ovdašnjeg zdravstva, jer građani Novog Pazara i rukovodstvo bolnice to zaslužuju“, kazao je ministar Lončar nakon posete.

Direktor Opšte bolnice Meho Mahmutović kazao je da se podrška Ministarstva novopazarskom zdravstvu može meriti kroz više aspekata i da se ne ogleda  samo u nabavci opreme i  uređenju prostora za  pružanje zdravstvednih usluga.

„Izuzetno  su značajne izmene kadrovskog plana koji nam omogućava da se okružimo stručnjacima. Podetiću vas da je za kratko vreme kod nas izvršeno preko 200 operacija koje su ranije rađene isključivo u Beogradu i Kragujevcu. Sem dobrobiti za pacijete, to je prilika da naši mladi doktori rade sa najvećim stručnjacima u Republici, kako bi iskustvo nastavili da primenuju u budućnosti. Od Ministarstva smo za kratko vreme dobili čak i više od onog što smo tražili. Ne postoji odeljenje koje nije osetilo promenu, u kadrovskom ili tehničkom pogledu“, kazao je direktor bolnice Meho Mahmutović, ističući da je najvažniji kriterijum uspeha subjektivni osećaj pacijenata.

U razvoj novopazarskog zdravstva, pored  Ministarstva, puno ulaže i Grad Novi Pazar. Gradonačelnik Nihat Biševac podsetio je da je „Ministarstvo zdravlja u saradnji sa direktorom Opšte bolnice Mehom Mahmutovićem učinilo puno za razvoj ovdašnjeg zdravstva“.

„Grad je izdvojio najviše sredstava iz budžeta ikada, jer želimo da doprinesemo realnoj ideji o stvaranju regionalnog zdravstvenog centra koji pruža najbolju uslugu. Za različite projekte opredelili smo 36 milona dinara. Za izgradnju prostora za angio salu izdvojili smo 20 miliona, uz napomenu da je Ministarstvo obezbedbedilo opremu“, rekao je gradonačelnik Biševac, podsećajući da je ministar Zlatibor Lončar zasluženo dobitnik Povelje Grada Novog Pazara.

 

Foto galerija

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops