A- A A+

У Сарајеву потписан Меморандум о успостављању мреже градова

Меморандум о успостављању Мреже градова западног Балкана потписало је 9 градова медју којима су поред Новог Пазара Бар, Лесковац, Свети Никола ,Елбасан, Мостар, Сарајево, Подгорица, и Приштина. У присуству Др. Даниел Стинскy, представника Амбасаде Немачке у Сарајеву и Др. Наталије Ел Хаге, директорке ГИЗ канцеларије у Сарајеву, окупили су се данас представници градова, како би озваничили успостављање Мреже градских пројектних тимова за Западни Балкан.

Град Сарајево иницирао је успостављање Мреже градова, која ће радити на оснаживању тимова у процесу приступања ЕУ и другим фондовима, те која ће резултирати заједничким апликацијама и пројектима који су од користи за све грађане.
Иницијатива је финансирана од стране Федералног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), а имплементира је Немачка развојна агенција ГИЗ, уз техничку подршку Мреже локалних заједница Југоисточне Европе НАЛАС.
Град Нови Пазар представљао је Тарик Рупић, помоћник градоначелника задужен за међународну сарадњу.

"Заиста желим да искажем велику захвалност граду Сарајеву и градоначелници Бењамини Карић на чију иницијативу смо препознати као добар партнер у овом јако важном пројекту. Данас је био значајан дан јер смо потписали споразум измедју девет градова региона Западног Балкана и тако ставили камен темељац за, надамо се, јако успешну сарадњу. Идеја је да у што краћем временском периоду оспособимо тимове који ће пратити конкурсе који долазе од Европске уније и бити спремни да заједнички ,ефикасно аплицирају. Овакав споразум се свакако поклапа са нашом тенденцијом да чврсто подржимо европске интеграције наше земље и са жељом да нашим градјанима пружимо што је више могуће.

У склопу дводневне конференције имао сам прилику и да представим потенцијале и ресурсе нашег града и већ сам добио позитивне сигнале од неких градова за заједничко деловање у областима као што су туризам, спорт и култура", рекао је Рупић."

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops