A- A A+

Дуално образовање у Новом Пазару – образовни модел будућности

У циљу представљања предности дуалног образовања, досадашњих искустава и постигнућа и примера добре праксе у имплементацији Закона о дуалном образовању који је почео да се примењује од септембра 2019. године, као и Закона о дуалном моделу студија у високом образовању, Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је данас у Новом Пазару, а посредством Канцеларије за дуално образовање, промоцију Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Републици Србији.

Промоцији у Културном центру присуствовали су градоначелник Нихат Бишевац, директорка Канцеларије за дуално образовање, проф. др Габријела Грујић и Лидија Матијаш, испред Привредне коморе Србије.
“Дуално образовање је садашњост нашег друштва. Млади су већ повезани са привредом а бенефит лежи у стицању савремених компетенција, знања и вештина у складу са технолошким развојем. Дуално образовање омогућава младима да теоријска знања примене у пракси и нова знања и вештине стекну у компанијама. Ово је преспектива економског развоја земље јер у овом моменту наставу по дуалном моделу похађа преко 10 000 ученика а акредитацију је стекло преко 850 компанија у којима је младима омогућено да раде. Захвалност Новом Пазару иде јер град има свој развојни план и то нам олакшава да планирамо упис ученика. Овде су данас школе из Рашког управног окуруга, које препознају перспективу програма дуалног образовања”, казала је Грујић.

У области високог образовања по дуалном моделу, акредитовано је до сада 36 програма.
“Имамо захтеве за акредитовање нових 20 модула, а према нашим подацима, у систему дуалног модела студија је 4000 студената. Ако се млади на време определе за овакав модел образовања, њима је посао загарантован”, закључила је Грујић.

Градоначелник Нихат Бишевац истиче да је Нови Пазар град малог и средњег предузетништва и да је у том смислу дуално образовање модел будућности.

“Дуално образовање има за циљ да у први план истакне важност практичних знања што олакшава младима повезивање са послодавцем. Сваки послодавац, искуство нас томе учи, жели да у својим редовима има раднике спремне да производе и од старта раде конкретне послове. Интересовање привредника али И нших школа је изузетно и ово је добар почетак развоја и афирмације дуалног образовања на локалном нивоу, закључио је градоначелник Нихат Бишевац.

До сада је у програм дуалног образовања укључена новопазарска Школа за дизајн текстила и коже, са профилима модни кројач (трогодишњи) и техничар – моделар одеће (четворогодишњи), док је у конкуренцији локалних предузећа акредитацију прошла компанија Мизан лине.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops