A- A A+

Положен камен темељац за топлану на биомасу

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић посетила је Нови Пазар у оквиру почетка реализације пројекта „Изградња топлане на биомасу“. Пројекат, започет полагањем камена темељца за изградњу топлане, део је програма „Обновљиви извори енергије – Развој тржишта биомасе у Републици Србији (Компонента 1)“ који се спроводи кроз сарадњу са Савезном Републиком Немачком преко КфW зајма и донације СЕЦО. Део средстава, бесповратно, обезбедила је и Влада Швајцарске.

Према речима министарке Михајловић, искључење мазута као ресурса омогућиће смањење аерозагађења и декарбонизацију, те повећати капацитет испоруке топлотне енергије за више него дупло.
Ствари у Србији се вртоглаво мењају. Ако говоримо о Новом Пазару, улгање је преко милијарду динара, од инвестиције у здравство, преко социјалних станова и до енергетске инфраструктуре. Имајући у виду ситуцију у вашем граду, пројекат значи да већ од октобра, Нови Пазар добије топлану индустриском делу града, из које неће излазити ни грам сумпордиоксида, а емисија угљендиоксида биће мања за близу 90 процената“, рекла је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, истичући да су чист ваздух, земља и чисте реке приоритет и Министарства енергетике и Министарства животне средине, као и локалне самоуправе.

„Надам се да ћемо данас показати другим локалним самоуправама колико је важно правити заједничке планове и ући у зелену агенду. Неке државе су у окружењу можда урадиле више, али то не значи да ми нећемо наставити да радимо пуним капацитетом, јер желим да урадимо најбоље за наше грађане“, поручила је Михајловић.

Уговор о изградњи топлане вредан је седам милиона еура, а значајна улога у реализацији припада немачком КфW.

“У оквиру сарадње, мрежа даљинског грејања је један од најважнијих пројеката, као и подизање стопе обновљивих извора енергије у даљинском грејању. Топлана на биомасу обезбедиће стабилно грејање за грађане Новог Пазара на одржив начин. Уместо мазута биће коришћена дрвна сечка. Поређења ради, то је као да елиминишете емисије које се створе од вожње 2 000 аутомобила или 34 милиона пређених километара у саобраћају”, казао је Рудигер Хартман, директор канцеларије КфW у Борграду.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац захвалио је партнерима који су допринели реализацији овог, за све грађане изузетно важног пројекта. Нарочита захвалност упућена је Амбасади Швајцарске.

“Важност је вишеструка. Измештањем топлане из центра града значајно ће се смањити загађење ваздуха. Коришћењем еколошки обновљивог горива, које нам је доступно у окружењу, допринећемо додатном промету домаћих фирми и запошљавању људи. Не треба посебно истицати и да је биомаса знатно јефтинија од мазута. Све укупно, обезбедићемо целодневно и стабилније грејање за наше грађане”, поручио је градоначелник Нихат Бишевац.

Амбасадор Швајцарске Урс Шмид истакао је да се Србија као и Швајцарска суочава са изазовима у погледу очувања планете, те да је заједнички програм зато још значајнији.

Полагању камена темељца за изградњу толане присуствовали су и Небојша Симовић, начелник Рашког округа, представници “ЈП Србијагас”, представници извођача и подизвођача на пројекту.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops