A- A A+

Средњошколци активни у креирању буџета

У оквиру пројекта “И ти се питаш”, који реализују Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и град Нови Пазар, ученицима новопазарских средњих школа омогућено је да, по први пут, учествују у јавној расправи о буџету града за наредну годину. Ученици су искористили могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за унапређење услова рада и боравка у својим школама, да гласају о предлозима и да, на тај начин, изаберу оне које сматрају најнеопходнијим за реализацију.

Овим поводом са представницима ђачких парламената и директорима средњих школа састао се градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

„Састали смо се са представницима ђачких парламената новопазарских средњих школа и то у оквиру пројекта УСАИД „Ти се питаш“. Ученици су нам представили пројекте који су у самим школама добили највећу подршку. Реч је о добрим пројектима, за које ће град издвојити укупно 3 милиона динара, односно за сваку од шест средњих школа износ од по 500 000 динара. Циљ је да се млади укључе у процес креирања бужета и да пробудимо активизам на локалном нивоу. Ученици су будућност и гарант развоја нашег града“, казао је градоначелник Бишевац, истичући да је сваки предлог који доприноси развоју заједнице драгоцен и завређује подршку локалне самоуправе.

„Наставићемо да ослушкујемо потребе грађана, нарочито младих, како би све добре идеје биле реализоване. Наставићемо да улажемо у образовање, буџетска средства за школе се увећавају из године у годину и нема разлога да тако не наставимо у будућности“, истакао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Осим новопазарских и ученици из још 21 средње школе из Крагујевца, Сремске Митровице, Сомбора и Димитровграда, директно учествују у предлагању и избору пројеката који ће бити финансирани из локалног буџета током наредне године.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops