A- A A+

Ученици учествују у планирању локалног буџета

Пројекат за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и град Нови Пазар омогућили су ученицима новопазарских средњих школа да, по први пут, учествују у јавној расправи о буџету града за наредну годину. Ученици ће имати могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за унапређење услова рада и боравка у својим школама, да гласају о предлозима и да, на тај начин, изаберу оне које сматрају најнеопходнијим за реализацију.

“Укључивањем ученика средњих школа у консултације о буџету унапређује се активизам младих у локалној заједници и јача поверење у демократске процесе непосредног одлучивања. Ученици ће брзо моћи да виде резултате свог гласања, чим њихове школе добију оно што су ђаци тражили и одредили као најважније. На тај начин, млади се уче и начинима на које је потребно и на које могу да утичу на локалну власт и чине је ближом грађанима, њиховим интересима и потребама” истакла је Џеклин Вилијамс Бриџерс, директорка УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт.

“Укључивање грађана у процес доношења одлука један је од наших најважнијих приоритета. На тај начин из прве руке добијамо информације о томе шта су њихови приоритети и потребе и како да учинимо њихов живот квалитетнијим и бољим, а наш рад транспарентнијим. Посебно нам је важно да млади износе своје ставове и предлоге јер се промене тичу њихове будућности”, истакао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Ова иницијатива започета је прошле године, када су УСАИД-ов Пројекат за одговорну власт и Град Сомбор иницирали укључивање младих у консултације о буџету, кроз ученичке парламенте. Наиме, у пет средњих школа, представници ученичких парламената су формулисали активности које су имале за циљ да унапреде наставу и боравак ученика у школи. На основу предлога, састављени су гласачки листићи и организовано је гласање. На изборима за школске пројекте учествовало је више од 80% ученика свих разреда, а град Сомбор је у буџету за 2020. годину определио средства за реализацију изабраних пројеката, међу којима су реновирање школских тоалета, куповина клима уређаја, набавка опреме за практичну наставу и опреме за слободне активности ученика.

Осим новопазарских и, средњошколци из још 21 средње школе из Крагујевца, Сремске Митровице, Сомбора и Димитровграда, биће непосредно укључени у предлагање и избор пројеката који ће бити финансирани из локалног буџета током наредне године.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops