A- A A+

Презентоване мобилне апликације “Водич кроз Нови Пазар” и “Водич кроз музеј”

Мобилне апликације “Водич кроз Нови Пазар” и “Водич кроз музеј” које су презентоване у Новом Пазару, пројекат су Министарства културе и информисања, Математичког института, Града Новог Пазара, локалних установа културе и верских заједница. Апликације садрже виртуелну туру кроз објекте, историјат, фотографије и 3Д моделе тих објеката. Гости Новог Пазара поводом уприличене презентације били су директор Математичког институте Зоран Огњановић и професор Радомир Станковић.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац истакао је овим поводом да богата баштина овог краја и велики број историјских споменика под заштоитом УНЕСЦО-а завређују да буду адекватно презентовани туристима и широј јавности.

“Захваљујем свима који су вредно радећи на овом пројекту омогућили да на занимљив и свеобухватан начин, што нам модерне технологије омогућавају, сачувамо али и промовишемо вредности нашег краја. Ово је прво презентовање јавности и апликације ће сигуран сам заживети, јер туристи једноставним поступком и уз врло мало уложеног времена могу да сазнају шта их занимљиво у Новом Пазару очекује.

На реализацији пројекта рађено је око годину дана, у циљу дигитализације и очувања културно – историјске баштине Новог Пазара и околине. Водич је, поред верзије на српском, урађен на још пет језика: на енглеском, турском, арапском, немачком и кинеском. Сам садржај је мултимедијалног карактета.

“Водичи су осмишљени да осавремене оно што су некад представљали аудио водичи у музејима и да се корисник, односно туриста у граду на ефектан и интерактиван начин упозна са садржајима. У том смислу, електронски водичи су атрактиван вид промоције туристичких садржаја”, казао је Зоран Огњановић директор Математичког института.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops