A- A A+

Град наставља улагања у област социјалне заштите, све траженија услуга помоћ у кући

Град Нови Пазар из године у годину све више средстава издваја у циљу унапређења квалитета услуга из области социјалне заштите становништва. Једна од најзначајнијих и све траженијих је социјална услуга помоћ у кући, која се са идејом подршке старијим суграђанима реализује у оквиру програма Центра за социјални рад у Новом Пазару.

“Ова услуга је за кориснике важна јер им омогућава да задовоље основне животне потребе. Услуга корисницима гарантује да нису сами, односно да постоји неко ко брине о њима. Град Нови Пазар услугу помоћ у кући самостално финансира пуних осам година, и нема разлога да не наставимо са проширењем спректра услуга социјалне заштите. Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац се и лично залаже за унапређење квалитета услуга социјалне заштите”, казао је помоћник градоначелника Енсар Шкријељ.

До кратког прекида у пружању услуге помоћ у кући дошло је услед пандемије вируса Цовид 19, а од пре неког времена, она је поново доступна корисницима. Према речима Данијеле Бачевац геронто домаћице Центра, док се ситуација не стабилизује, комуникација са најстаријим суграђанима одвијаће се, у оквиру ове услуге, на нешто другачији начин него раније.

“Обилазимо стара лица, мушкарце преко 65 година старости и жене старије од 60 година. Због актуелне ситуације посете су ограничене и не улазимо у куће корисника, због обостраног ризика по здравље. Наше обавезе састоје се из достављања намирница, лекова и обављања административних послова како што је плаћање различотих рачуна. У уобичајеним условима, за старија лица припремамо и оброке по потреби, као што повремено за њих обавимо неки кућни посао мањег обима.Корисницима је најважније што са њима разговарамо, правимо им друштво. Знамо да је старост јако тешка и људи су усамљени, па је некад довољно да неко понекад отвори врата вашег дома и пита вас како сте”, казала је Бачевац.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops