A- A A+

Пацијенти задовољни условима у новопазарској Цовид болници

У привременој Цовид болници у Новом Пазару закључно са данашњим даном збринуто је 20 пацијената са лакшом клиничком сликом. О стању хоспоталозованих грађана и условима у болници за Радио телевизију Нови Пазар говорили су градоначелник Нихат Бишевац и руководилац привремене здравствене установе, др Фарук Пашовић.

Болница је, како је подсетио градоначелник Бишевац, заживела са само два дана, на иницијативу потпредседника Владе и министра Расима Љајића. "Болница чије је формирање иницирао министар Љајић опремљена је у рекордном року. Иницијатива је покренута оног дана када су Нови Пазар посетили председник Србије Александар Вучић и министар здравља Златибор Лончар. Тако је уз Београд, Нови Сад и Ниш, Нови Пазар тек четврти град у Србији који је добио Цовид болницу. Пројекат је реализован уз невероватну ангажованост волонтера, бројних донатора и суграђана који су са разних страна нудили најразличитије врсте помоћи. Сви су капацитете несебично ставили у службу града, и заиста смо након четрдесет осам сати непрекидног рада великог броја људи, већ у петак примили прве пацијенте. Захвалност иде и предузетницима, многим мајсторима који су учествовали у извођењу радова, радницима јавних предузећа и установа. Треба одати признање свим ангажованим појединцима, нашим Новопазарцима, како онима који живе у свим граду, тако и онима у дијаспори, од Сарајева, преко бројних земаља Европе до наших људи у Турској", рекао је градоначелник Бишевац.

Први пацијенти ове болнице су Новопазарци заражени вирусом, који су у складу са раније донетом одлуком Владе неколико дана провели у Цовид болници у Београду. Сви пацијенти збринути у привременој болници су доброг општег здравственог стања и по речима руководиоца Цовид болнице др Фарука Пашовића, готово да немају симптоме болести.

"Најважније је да су заиста доброг здравственог стања и да су условима у објекту задовољни. Са свим пацијентима комуницирамо више пута у току дана, како видео позивима тако и обилазећи их, што с наше стране захтева коришћење пуне заштитне опреме. За сада смо сви задовољни како ствари функционишу и мислим да смо изабрали идеалан објекат, јер људи имају простора за активности. Обезбеђени су пропратни садржаји без којих свакодневница није могућа, у првом реду телевизија и интернет" казао је др Пашовић. Иако је свих 20 пацијента из Новог Пазара, Цовид болница би, ако се укаже потреба могла постати привремена болница регионалног карактера.

"Наравно да ћемо у случају потребе примити пацијенте из свих околних градова, јер идеја оснивања болнице јесте да покрије регион који је територијално далеко од Београда, то значи да ћемо грађанима Новог Пазара и свих суседних општина којима је оваква врста збрињава потребна бити на располагању.

"Подаци о броју заражених последњих пар дана су охрабрујући, али са епидемијом увек треба бити на опрезу", поручио је др Пашовић. Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и руководилац привремене Цовид болнице Фарук Пашовић истакли су да у протркла три дана у Новом Пазару није забележен случај кршења полицијског часа и апеловали на суграђане да поштујући и даље препоруке Владе и Градског штаба за ванредне ситуације, заштите себе и друге и покажу одговорност према заједници.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops