A- A A+

Ковид болница органозована по зонама, спремна за прве пацијенте

Специјална Цовид болница у Новом Пазару потпуно је спремна за пријем пацијената заражених вирусом са лакшом клиничком сликом. Све препоруке и стандарди Министарства здравља, по речима руководиоца болнице, др Фарука Пашовића, су испоштовани. Специфичност ове болнице су такозване три зоне.

"Зелена зона је потпуно чиста и безбедна зона. У црвеној ће се налазити пацијенти, и строго ћемо водити рачуна да не дође до укрштања прљавих и чистих путева. Жута зона је прелазна, тампон зона. На тај начин чувамо медицинско особље. У болници ће радити 6 лекара и 12 медицинских сестара и техничара, распоређених по сменама тако да пацијенти 24 сата буду под стручним надзором. Ово је заправо један вид изолације за оболеле, којим штитимо њихове породице и окружење, а у складу са одлуком Владе о престанку кућне изолације", рекао је Пашовић.

По речима директора Опште болнице, др Меха Махмутовића, предност објекта је и то што се налази управо у непосредној близини Дома здравља и Опште болнице. " Овде ће бити смештени пацијенти који су до сада боравили у Ковид болницама на Сајму у Београду, у хали Чаир у Нишу и новосадском Спенсу и они упркос зарази немају симптоме или су ти симптоми сасвим благи. Све са упалом плућа или тежом клиничком сликом хоспитализујемо на Инфективном одељењу а оне са најсложенијим здравственим стањем, према струковном алгоритму, упућујемо према крагујевачком Клиничком центру", казао је Махмутовић.

Оног момента кад сви терцијерни капацитети буду испуњени, оболели се транспортују према регионалним центрима, каква је Општа болница у Новом Пазару, која је, по речима директора, за тако нешто спремна. "Добили смо недавно респирсторе. Цео процес може да се заокружи, иако прижељкујемо да се сценарио са испуњењем терцијетних нивоа не догоди, и да буде што мање оболелих. Цовид болница у Новом Пазару има дигитални мобилни рентген, лабораторију, пулсне оксиметре и ЕКГ, апарате за мерење притиска, температуре, глукометре и сва друга пропратна средства. За медицинске раднике обезбеђена је адекватна заштитна опрема и свом послу приступаће са много пажње", рекао је овим приликом директор Опште болнице Нови Пазар, др Мехо Махмутовић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops