A- A A+

Председник Александар Вучич уручио 13 респиратора Општој болници у Новом Пазару

Новопазарска Општа болница добила је 13 респиратора, за потребе збрињава пацијената заражених вирусом Цовид19. Уз десет клиничких и три транспортна респирстора, болници је уручена и одговарајућа заштитна опрема. Ову вредну опрему наш град је добио након разговора предсеника Србије Александра Вучића и потпредседника Владе Расима Љајића. У свом обраћању, предсеник Вучић је рекао:
"Тешка ноћ и тежак дан за нама. Овде сам да вам кажем да смо заједно у овој борби. Доносимо Пазару велику помоћ који вам остаје за сва времена. Уз респираторе, донели смо заштитна одела, скафандере, рукавице, све што је потребно. Молба вама је да будете дисциплиновани, мени у инат останите код куће. Чувајте старе и децу. Шта смо као земља могли, урадили смо, не питајући се да ли су људи Бошњаци или Срби. Разговарамо као браћа и настојимо да људима осигурамо право на живот", казао је Вучић, истичући да нас очекују две тешке недеље, али да "нас то не спречава у прављењу заједничких планова. "Иза овога долазе велики пројекти овде код вас. Следеће године очекују нас радови на изградњи пруге Пожега - Дуга Пољана, чиме Пештер повезујемо и са Београдом и са Сарајевом. Овде живе људи који поштују туђу помоћ,а нека ваша потврда томе буде дисциплина јер треба да сачувате своје и животе других", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Потпредседник Владе Расим Љајић оценио је ову посету председника као најзначајнију до сада. "Прва посета једном граду у Србији нам значи као и свака врста подршке а данас је подршка стигла. Није срамота бити болестан али је срамота бити неодговоран. Критикујте нас слободно али останите здрави", рекао је министар Љајић, истичући да Нови Пазар није сам и заборављен већ да има пуну подршку Владе.

Захвалност председнику Вучићу упутио је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац. "Подршка у људству и опреми је стигла у кључном моменту. Помоћи ће нашој Општој болници да одговори изазовима. Уз подршку Владе, изаћи ћемо из овога, сигуран сам, као победници", рекао је градоначелник Бишевац, апелујући по ко зна који пут да грађани поштују мере.

Колико је за Општу болницу и све грађане данашњи поклон значајан појаснио је директор болнице, др Мехо Махмутовић. "Реч је о највећој помоћи у најзначајнијем тренутку. Председник Вучић и министар Лончар годинама уназад чине много за Нови Пазар. За сада имамо 22 потврђена случаја а на жалост, до краја недеље очекује нас повећан број случајева", рекао је директор Махмутовић, осврмувши се и инструкцију Владе да се пацијенти заражени вирусом Цовид19 упућују у три центра у земљи. "Сви ти људи могу да буду озбиљан проблем по своје најближе. Што се неких критика тиче, поступамо по успостављеном алгоритму струке, који важи за све градове и општине у Србији и ту нема нејасних ствари. Клиничка слика зависи само од стања пацијената а нити једна здравствена установа не може самостално да доноси одлуке и успоставља правила лечења од новог вируса. У ковид болницама лече се сви пацијенти са лакшом клиничком сликом и то је на нивоу земље успостављени правило", казао је директор Махмутовић, подсећајући да се алгоритам струке састоји из прецизних елемената и истог модела за све, без простора за импровизацију, јер она угрожава животе људи.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops