A- A A+

"Ситуација озбиљна, али је систем добро припремљен"

"Према податку који смо добили данас послеподне, од 13 узорака упућених из новопазарске Опште болнице, 11 је позитивних на цовид 19. То је укупно 12 позитивних пацијената", казао је директор Опште болнице Нови Пазар, др Мехо Махмутовић гостујући у "Дневнику", централној информативној емисији РТВ Нови Пазар .

Он је подсетио да је од надлежних према грађанима ишао непрекидан апел да поштују мере заштите и да се не окупљају.

"Реч је о пандемији са којим се суочава читав свет. Добра вест јесте да је здравствени систем Новог Пазара стабилан. Све одељења су опремљена и добро стојимо кадровски, а што је најважније, немамо оболелих међу здравственим радницима", казао је др Махмутовић, истичући да решавање хитних стања функционише без застоја. "Инфаркт, дијализа, онкологија са хемотерапијом као и хитан оперативни програм функционише", рекао је директор Опште болнице.

Остали капацитети су, по његовим речима у функцији борбе против ширења пандемије. "Ових дана смо окончали довод централног кисеоника у зграду палијативне и старог Интерног одељења које ће бити центар за оболеле. Знате да имамо амбуланту за фебрилна стања у згради Медицине рада, скенер и рендген раде 24 сата", рекао је др Махмутовић. Пацијенти којима је потребна хоспитализација а који су заражени вирусом се, према његовим речима, најпре упућују у терцијарне центре. " У нашем случају, то је Крагујевац. Тако ће бити до испуњења терцијетних капацитета, када почиње хоспитализација у регионалним центрима, као што је наша болница", истакао је директор Опште болнице, др Мехо Махмутовић. Заштитне опреме, по његовим речима, има довољно.

"Очекујемо да до нас дође и одређен број респиратора. Упозоравали смо да ситуација може постати тешка а потом и све сложенија. Следи нам једна озбиљна недеља", поручио је др Махмутовић. Директор Опште болнице је рекао да је, када је реч о првом потврђеном случају у Новом Пазару, у потпуности испоштована предвиђена процедура у односу на идентификацију контаката и одређивање мера према њима. Директор Махмутовић је, гостујући у дневнику РТВ Нови Пазар апеловао да се људи не окупљају на јавним местима, јер тиме угрожавају сопствену и безбедност других.

"Добро је што су најстарији углавном у својим кућама. Али ова болест није опасност само по њих, већ по све нас, без обзира на пол и године па се апел данас посебно односи на наше млађе суграђане", поручио је директор Опште болнице Нови Пазар, др Мехо Махмутовић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops