A- A A+

Подршка лекарима и медицинском особљу

Градоначелник је посетио Хитну службу, разговарао са докторима и са медицинским кадром. Осврћући се на први регистрован случај зараженог у Новом Пазару, он је казао: „Ово смо и очекивали са обзиром на брзину ширења вируса. Дајемо пуну подршку свим лекарима и медицинском особљу. Они су наши истински хероји, главни терет ове епидемије они носе. Град стоји на располагању са свим својим капацитетима, а све у циљу спречавања ширења епидемије.“

 Градоначелник је позвао грађане на поштовање свих мера: „Само заједно можемо победити, борба зависи од сваког појединца, будите одговорни пре свега према себи, према својој породици и свом граду. Поштујте правила и препоруке Владе и Штаба.“

„Хитна служба ради уобичајено без прекида“, рекао је др Ервин Ћоровић, директор Дома здравља.

Он је замолио грађане да се Хитној служби јављају за тегобе које нису повезане са симптмима вируса covid19.

„Амбуланта Медицине рада, отворена је сваког дана и суботом и недељом, и прима пацијенте са фебрилним у периоду од 7 до 22часа. Уколико имате симптоме као што су повишена темпрература, кашаљ, тешко дисање, респираторне тегобе,  јавите се  амбуланти Медицине рада.“, рекао је др Ћоровић.

Директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић казао је да је потврђен први случај оболелог од вируса covid 19 у Новом Пазару. У питању је педесетосмогодишњи мушкарац који је транспортован у Клиничко болнички центар у Крагујевцу. Др Спахић је је казао да је епидемиолошка ситуација сада нарушена, али да је и даље под пуном контролом.

Завод за јавно здравље предузео је све потребне мере. У сарадњи са Полицијском управом из контаката је идентификовано 21 лице, којима је изречена мера појачаног епидемиолошког надзора, а једанаесторо најближих контаката оболелог је узорковано.

“Ми смо ту особу већ хоспитализовали. Од пре два дана оболели је на Инфективном одељењу, а данас је пребачен у Клинику за инфективне болести у Крагујевцу. Нас сада интересују контакти. Ми смо идентификовали све контакте првог реда где спадају породица, посао и особе које дуже од два сата бораве са том особом”, казао је Спахић. Осим идентификације контаката, извршена дезинфекција објеката у којима је боравио оболели, те да се истражују и контакти у здравственим установама.

Референтна лабораторија за Завод за јавно здравје у Новом Пазару је Ветеринарски институт у Краљеву.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops