A- A A+

Градоначелник и директор ЗЗЈЗ о актуелној ситуацији

Гостујући у централној информативној емисији "Дневник" РТВ Нови Пазар, градоначелник Нихат Бишевац и директор Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић говорили су о актуелној ситуацији, а у вези са напорима да се поштовањем мера спречи ширење епидемије вируса ЦОВИД19. У Новом Пазару нема регистрованих случајева заразе.

"Ситуација је сложена. Око нас су, у суседним општинама, евидентирани случајеви оболелих, а према најновијој информацији у наредних 14 дана неће радити ни Завод за јавно здравље Краљево. Њихова епидемилошка служба је у карантину. То индиректно утиче на рад ЗЗЈЗ Нови Пазар", казао је директор Шефадил Спахић.

У циљу предузимања конкретних мера, одржан је састанак са директорима домова здравља Нови Пазар и Тутин и новопазарске Опште болнице.

"Служба је подељена у два тима, да нам се не догоди ситуација из Краљева и слика из ЗЗЈЗ Чачак", рекао је др Спахић. До сада су из Новог Пазара на проверу прослеђена 22 узорка и што је најважније, сви су негативни. Позитиван је само један, узорак узет од лица из Рашке.

"Са свима који су у самоизолацији смо свакодневно у контакту и доброг су општег стања.Три особе хоспитализоване на Инфективног одељења као и један пацијент са Дечјег одељења тестирсни су на Корона вирус и сви налази су негативни. Контактирали смо надлежне да измене податке у евиденцији о броју оболелих, јер се појавио податак да Нови Пазар има два регистрована случаја, што није тачно и то ће, у циљу истинитог информисања јавности бити промењено" рекао је директор ЗЗЈЗ, др Шефадил Спахић.

Здравствени радници из Новог Пазара и Тутина обучени су за масовно тестирање становништва. "Обучени су да узоркују, да добијени узорак припреме и на адекватан начин транспортују у референтну лабораторију. Едукована је она група здравствених радника која је за преузимање овакве обавезе показала психофизичку спремност и психолошку стабилност за рад. За масовно тестирање људи смо потпуно спремни", поручио је директор Завода, др Шефадил Спахић, очекујући да ће нова најближа референтна лабораторија бити у Краљеву.

А да запослени и руководство Завода имају пуну подршку Штаба за ванредне ситуације, потврдио је, гостујући у "Дневнику" градоначелник Нихат Бишевац. "Они су прва линија фронта када је о превенцији реч и раде даноноћно на сузбијању ширења епидемије. Апелујем на све грађане, на представнике медија, да имају у виду да је Завод једина релевантна институција која располаже подацима и која може да информише јавност о ситуацији по питању епидемилошке ситуације. Свима нам је важно да се не шире дезинформације и не ствара паника", казао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Градоначелник је за сутра најавио почетак рада Цалл центра за психолошку подршку становништву. Центар је формиран у сарадњи са Удружењем психолога Нови Пазар, а за све који желе да финансијски помогну суграђанима слабијег материјалног стања отворен је жиро рачун (девизни и динарски).

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops